Iată cum poți prepara cea mai bună dorada!
Ce este dorada, ce conține și cum se preparară… sunt întrebări ce îşi vor găsi răspunsul în scurt timp.
Dorada este un pește cunoscut în țara noastră și este foarte apreciat datorită gustului savuros.
Renumitul pește trăieşte în Marea Mediterană. Denumirea Dorada este asociată cu mai multe specii de pești, care au reflexii aurii.
Ce fel de pește este Dorada
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb RACII
Citeste si: CITEȘTE: De ce e păcat să mănânci pește în post
Acest tip de pește este solitar și activ ziua. Dorada poate ajunge la o greutate de 17,2 kilograme.
Dorada este un pește de coastă prădător găsit în estuare și golfuri. Acesta creste până la lungimi de 70 cm și poate trăi până la 11 ani.
Dorada are o carne albă și suculentă. Acest pește se vinde de obicei întreg sau file.
Totodată, este cunoscut pentru un gust savuros și pentru o textură foarte placută.
Dacă nu ai încercat niciodată acest tip de pește ar trebui să o faci, deoarece este extrem de bun.
Dorada, valori nutriționale
Citeste si: DESCOPERĂ: Cum sau cu ce se mănâncă creveții
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă BURRATA
Dorada este o opțiune sănătoasă și benefică pentru organismul și silueta ta.
Peștele are o sursă bogată de vitamina B.O singură porție, de dimensiuni relativ mici, îți va oferi cantitatea zilnică recomandată de vitamine și minerale. Dorada iti va îmbunătăți sistemul imunitar, te va proteja împotriva bolilor de inimă și a cancerului.
Iată ce conțin 100 grame de dorada:
Energie: 172 kcal
Grăsimi: 11,1 g (din care grăsimi saturate 2,5 g) Proteine: 16g
Bogat în vitamina B6, vitamina B12, niacină și fosfor.
Cu ce se mănâncă Dorada
Pentru că ai aflat ce este și ce conține dorada, următorul pas este să o gătești.
Există numeroase rețete prin care poți prepara acest pește. Totuși, iată care sunt printre cele mai gustoase și apetisante rețete.
Rețete de doradă
Următoarele rețete sunt extrem de gustoase și au efect scontat, dacă urmezi un regim alimentar. Mai mult, acestea sunt extrem de simple și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.
File de doradă cu sos de unt şi lămâie
Această rețetă este una dintre cele mai bune și mai sănătoase preparate culinare. Urmează pașii cu exactitate și nu vei regreta niciodată. Mai mult, va fi una dintre rețetele tale preferate. Poate fi un preparat ideal chiar și pentru musafiri.
Ingrediente- File de doradă cu sos de unt şi lămâie:
- 300 ml smântână lichidă
- Sucul de la 2 lămâie
- 200 g unt rece
- 2 linguri pătrunjel tocat
- 4 fileuri de doradă
- 3 linguri făină cu sare şi piper
- 2 linguri ulei
- Felii de lămâie pentru servire
Mod de preparare- File de doradă cu sos de unt şi lămâie:
Primul pas este sosul. Pentru a face sosul de unt şi lămâie, amestecă într-o oală smântâna lichidă şi sucul de lămâie. Apoi, fierbe pentru 8-10 minute până a scăzut peste jumătate. După care va trebui să adaugi untul rece tăiat cubuleţe, treptat. Continuă să topeşti untul. Adaugă pătrunjelul tocat şi condimentează după gust.
După ce ai terminat cu sosul, trece fileurile de doradă prin făina cu sare şi piper. După aceea, încinge o tigaie neaderentă cu puţin ulei. Găteşte peştele pentru 2-3 minute pe fiecare parte sau până este gătit complet. Aşează totul în farfurie și bucură-te de savoare și prospețime.
Dorada cu sos de lămâie
Acest prepart este perfect pentru un prânz sau o cină. Mai mult, acesta nu conține foarte multe calorii și îți poate oferi o stare de bine, după ce l-ai consumat.
Ingrediente- Dorada cu sos de lămâie
- 2 bucati de dorada
- 1 lămâie
- 1 ardei iute
- 2 căței usturoi
- ulei de măsline
- sare piper
- pătrunjel
Mod de preparare- Dorada cu sos de lămâie
Primul pas, trebuie să cureți și să speli foarte bine peștii. Apoi condimentează-i cu ulei, sare și piper. Pune-i pe o tavă de copt (poți pune și o foaie de copt, pentru a nu se lipi). Lasă-i în cuptor pentru aproximativ 10 minute pe funcția grill, până devin crocanți. Rade coajă de lămâie și păstrează puține pulpă. Taie ardeiul iute și pune ulei la încins în tigaie. Pune bucăți de lămâie și ardei în tigaie, condimentează cu sare și piper, pătrunjel mărtunțit. Poftă bună!
Doradă la abur în stil Asiatic
Acestă idee de rețetă este numai bună de incercat. Urmează pașii, iar rezultatul o să-ți întreacă așteptările.
Ingrediente- Doradă la abur în stil Asiatic
- 1 peşte dorada
- 1 bucăţică de ghimbir
- 1 ceapă verde
- 1 morcov mic
- 1 lingură tamari
- 1 linguriţă ulei de susan
Mod de preparare- Doradă la abur în stil Asiatic
Trebuie să ungi cu puţin ulei o foaie de copt suficient de mare cât să acopere peştele. Pune dorada în folie și adaugă legumele tăiate julienne pe lângă el. Condimentează peştele cu tamari şi uleiul de susan, iar apoi pune deasupra lui câteva legume. Închide folia astfel încât să nu intre aer deloc şi pune-o într-o tavă. Găteşte pentru aproximativ 15 minute peştele și asigură-te că este suficient gătit. Serveşte dorada cu frunze proaspete de coriandru.
După ce ai citit acest articol, nu rămâne decât să încerci și tu una dintre aceste rețete. Mult succes!