Vezi mai jos cu ce se mănâncă dulceața de ardei iute, dar și cum se pregătește pas cu pas pentru a rezista toată iarna.
Dulceața de ardei iute este una dintre cele mai apreciate dulcețuri, iar alături de mâncărurile potrivite, poate satisface exigențele culinare chiar și celor mai mari mofturoși. Iată mai jos cu ce se mănâncă dulceața de ardei iute, dar și cum a devenit populară în ultimii ani.
Atunci când ne gândim la dulceață, în general ne trec prin minte dulcețurile preparate din zmeură, fructe de pădure, căpșuni, vișine ori cireșe.
Dulceața de ardei iute este aromată, dulce-acrișoară și trebuie să fie potrivit de picantă, pentru a fi consumată de cât mai multe persoane. Pentru a regla graful de iuțeală, se pot folosi și ardei kapia dulci alături de ardeii iuți.
Dulceața de ardei iuți este cunoscută mai ales în zona Ardealului și a Banatului, dar a început să fie populară și în celelalte zone ale țării. Din rețeta de mai jos de dulceață de ardei iute ar trebui să iasă 6 borcane de 180 de ml de dulceață, iar în 1 oră și 30 de minute totul este gata.
Așadar, iată cum se pregătește dulceața de ardei iute, pas cu pas
700 de grame de ardei iuți curățați
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
550 de grame de ardei Kapia curățați
1 kg de zahăr
10 grame de sare
100 de ml zeamă de lămâie.
Ardeii se spală foarte bine în mai multe ape și se lasă la scurt. Se pun pe un tocător de plastic și se despică rând pe rând cu un cuțit bine ascuțit, apoi se scot toate semințele. Se recomandă folosirea unor mănuși de plastic, deoarece zeama ardeilor este extrem de iute și afectează mâinile. Se taie ardeii mărunt și se pun într-un bol.
Citeste si: NOTEAZĂ: Dulceață de trandafiri. Cum se face și de ce ingrediente ai nevoie
Se continuă cu tăierea ardeilor Kapia, care se spală foarte bine, se curăță de cotor și de semințe și se pot mărunți cu ajutorul unui tocător electric sau într-un blender.
Într-o oală suficient de mare se așază ardeii iuți tocați, deasupra lor se toarnă pasta de ardei kapia și zeama de lămâie stoarsă. Se adaugă mai departe zahărul și sarea și se lasă timp de aproximativ 2-3 ore să se odihnească. În acest timp, ardeii vor lăsa zeamă, folositoare pentru momentul fierberii.
După ce trec cele 3 ore, se pune oala pe foc mediu și se amestecă ocazional.
Se lasă să fiarbă efectiv timp de 10 minute, apoi se oprește focul, se acoperă oala timp de 10 minute cu o cârpă și se lasă să se răcească pentru 2 ore.Se adaugă din nou dulceața la fiert, până ce se leagă siropul. Se probează această lucru punând o picătură de sirop pe o farfurie, așa cum se întâmplă și în cazul altor dulcețuri.
Se sterilizează bine borcanele și capacele în cuptor și se așază dulceața cu grijă, apoi se depozitează în cămară, la un loc răcoros.
La ce se folosește dulceața de ardei iute
Cel mai bine, dulceața de ardei iute se consumă alături de friptură de rață sau de porc, dar și pe un platou cu aperitive, cu brânzeturi maturate și mezeluri crud-uscate. De asemenea, această dulceață poate fi adăugată și în mâncărurile asiatice precum orez cu creveți pentru a-i oferi acea tentă de iute. În plus, persoanele care mănâncă în general iute o pot consuma chiar și în sandvișuri.