Iată cu ce se poate înlocui ricotta în diferite rețete, dar și o rețetă ușor de preparat acasă.
Ricotta este un sortiment de brânză extrem de apreciat în Italia, care se folosește la mai multe preparate. Acest tip de brânză înseamnă în italiană refiert, fapt ce arată că zerul a fost tratat termic. Producătorii prepară ricotta din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză, precum mascarpone sau provolone ori din zerul laptelui după ce se separă cașul, în special din zerul din lapte de oaie.
Ricotta se aseamănă cu urda care se produce în România, însă are mici diferențe de consistență și de gust.
În Italia, există 10 tipuri de ricotta, cele mai cunoscute fiind ricotta infornata cu o crustă maronie și o textură fermă, fiind folosită ca ingredient la platourile antipasti. De asemenea, mai există ricotta di pecora, obținută din lapte de oare și care se consumă rasă peste pastele carbonara.
În patiserie, se folosește ricotta impastata, fiind uneori îndulcită. Din această ricotta se pregătesc prăjituri cu fructe, tarte cu ricotta sau prăjituri cu ricotta, nucă și miere.
100 de grame de brânză ricotta are 138 de calorii, 11 grame de proteine, 8 grame de lipide și 5 grame de carbohidrați, așa că este perfectă pentru a fi consumată ca
atare ori pentru a fi inclusă în anumite preparate.Citeste si: Rețetă Bulete de cașcaval. Crocante și delicioase
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Un alt tip de ricotta apreciat în întreaga lume este ricotta di bufala, obținut din lapte de bivoliță, cu un conținut de grăsime mare.
Ricotta sărată, în schimb, este sărată, presată, apoi uscată și maturată timp de 3 luni. Se folosește cel mai adesea la salate sau la mâncăruri pe bază de paste.
Citeste si: Cum se face rapid plăcinta cu brânză dulce și stafide în foietaj
Brânză ricotta de migdale
Persoanele vegetariene pot consuma ricotta din migdale sau din caju, iar acest tip de ricotta se găsește cumpărat sau se poate prepara acasă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
300 de grame de migdale sau de caju
1 litru de apă călduță
zeama unei lămâi
jumătate de linguriță de sare.
Se face laptele din migdale. Se hidratează migdalele, se decojesc și se dau la blender împreună cu apa călduță. Se pune laptele obținut la fiert împreună cu sarea și se amestecă mereu în el, la foc foarte mic. Până ajunge la fierbere, laptele se îngroașă puțin.
Se închide aragazul, se toarnă zeama de lămâie și se lasă să se formeze brânza timp de aproximativ 2 ore. Se strecoară brânza obținută prin câteva straturi de tifon. Se pune tifonul într-o strecurătoare și deasupra o greutate. Se lasă să se scurgă zeama, apoi se pune la frigider peste noapte. Dimineașa, se poate consuma cu pâine prăjită sau în alte preparate vegane. Poate fi inclusă și în rețete de prăjituri, poate fi consumată și cu smântână, fiind ușor sfărâmicioasă.Din aceste cantități de mai sus ar trebui să iasă cam 200 de grame de brânză ricotta de migdale sau de caju.
Ricotta se poate înlocui cu alte tipuri de brânză moale, precum brânza de vaci, crema de brânză, mascarpone sau brânză de capră.
În plus, în anumite rețete, ricotta se poate înlocui cu tofu, un sos bechamel ori cu cremă de brânză fromage blanc.
Alternativă ricotta
La lasagna, textura brânzei ricotta este foarte netedă, moale și cremoasă- acestea sunt elementele care conferă amestecului umiditatea, așa că nu poate fi înlocuită cu brânzeturi precum cheddar, mozzarella sau elvețiană, care sunt brânzeturi tari.
Dacă rețeta este bazată pe ricotta de capră, atunci poți înlocui cu alte brânzeturi care se fac din lapte de capră.
În cele din urmă, alege un înlocuitor alb, în cazul în care doriți ca sosul să fie perfect alb.