DESCOPERĂ: Cu ce se poate înlocui ricotta

Cu ce se poate inlocui ricotta
Cu ce se poate inlocui ricotta in retete

Iată cu ce se poate înlocui ricotta în diferite rețete, dar și o rețetă ușor de preparat acasă.

Ricotta este un sortiment de brânză extrem de apreciat în Italia, care se folosește la mai multe preparate. Acest tip de brânză înseamnă în italiană refiert, fapt ce arată că zerul a fost tratat termic. Producătorii prepară ricotta din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză, precum mascarpone sau provolone ori din zerul laptelui după ce se separă cașul, în special din zerul din lapte de oaie.

Vezi mai joc cu ce se poate înlocui ricotta.

Ricotta se aseamănă cu urda care se produce în România, însă are mici diferențe de consistență și de gust.

În Italia, există 10 tipuri de ricotta, cele mai cunoscute fiind ricotta infornata cu o crustă maronie și o textură fermă, fiind folosită ca ingredient la platourile antipasti. De asemenea, mai există ricotta di pecora, obținută din lapte de oare și care se consumă rasă peste pastele carbonara.

Ricotta de casă se obține din adăugarea de cheag sau de oțet în laptele încălzit. Pentru lasagna se folosește o ricotta suplimentar prelucrată, cu o granulație fină și cu o aromă ușoară.

În patiserie, se folosește ricotta impastata, fiind uneori îndulcită. Din această ricotta se pregătesc prăjituri cu fructe, tarte cu ricotta sau prăjituri cu ricotta, nucă și miere.

alternativa ricotta
Cu se ce poate inlocui ricotta[Sursa foto: Unsplash]

100 de grame de brânză ricotta are 138 de calorii, 11 grame de proteine, 8 grame de lipide și 5 grame de carbohidrați, așa că este perfectă pentru a fi consumată ca

atare ori pentru a fi inclusă în anumite preparate.

Citeste si: Rețetă Bulete de cașcaval. Crocante și delicioase

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro


Un alt tip de ricotta apreciat în întreaga lume este ricotta di bufala, obținut din lapte de bivoliță, cu un conținut de grăsime mare.

Ricotta sărată, în schimb, este sărată, presată, apoi uscată și maturată timp de 3 luni. Se folosește cel mai adesea la salate sau la mâncăruri pe bază de paste.

Brânză ricotta
Brânză ricotta rețetă[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum se face rapid plăcinta cu brânză dulce și stafide în foietaj

Brânză ricotta de migdale

Persoanele vegetariene pot consuma ricotta din migdale sau din caju, iar acest tip de ricotta se găsește cumpărat sau se poate prepara acasă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

300 de grame de migdale sau de caju
1 litru de apă călduță
zeama unei lămâi
jumătate de linguriță de sare.

Se face laptele din migdale. Se hidratează migdalele, se decojesc și se dau la blender împreună cu apa călduță. Se pune laptele obținut la fiert împreună cu sarea și se amestecă mereu în el, la foc foarte mic. Până ajunge la fierbere, laptele se îngroașă puțin.

Se închide aragazul, se toarnă zeama de lămâie și se lasă să se formeze brânza timp de aproximativ 2 ore. Se strecoară brânza obținută prin câteva straturi de tifon. Se pune tifonul într-o strecurătoare și deasupra o greutate. Se lasă să se scurgă zeama, apoi se pune la frigider peste noapte. Dimineașa, se poate consuma cu pâine prăjită sau în alte preparate vegane. Poate fi inclusă și în rețete de prăjituri, poate fi consumată și cu smântână, fiind ușor sfărâmicioasă.

Din aceste cantități de mai sus ar trebui să iasă cam 200 de grame de brânză ricotta de migdale sau de caju.

Ricotta se poate înlocui cu alte tipuri de brânză moale, precum brânza de vaci, crema de brânză, mascarpone sau brânză de capră.

În plus, în anumite rețete, ricotta se poate înlocui cu tofu, un sos bechamel ori cu cremă de brânză fromage blanc.

Alternativă ricotta

La lasagna, textura brânzei ricotta este foarte netedă, moale și cremoasă- acestea sunt elementele care conferă amestecului umiditatea, așa că nu poate fi înlocuită cu brânzeturi precum cheddar, mozzarella sau elvețiană, care sunt brânzeturi tari.
Dacă rețeta este bazată pe ricotta de capră, atunci poți înlocui cu alte brânzeturi care se fac din lapte de capră.
În cele din urmă, alege un înlocuitor alb, în cazul în care doriți ca sosul să fie perfect alb.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Rețete SANDWICH pentru drum. "Am aflat și eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies