Vezi mai jos care sunt beneficiile somonului, ce calități nutriționale are și cu ce se poate înlocui somonul extrem de simplu.
Somonul a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai populare tipuri de pește din lume. Deoarece are puține oase și o mulțime de calități nutriționale, somonul este recomandat de către medicii nutriționiști din întreaga lume.
100 de grame de somon conțin 21 de grame de proteine. Pe lângă faptul că este gustos, acest pește nu conține grăsimi și este ideal și în curele de slăbire.
Somonul este, de fapt un nume generic pentru mai multe specii de pești din familia Salmonide, native în Oceanele Pacific și Atlantic, dar și în râurile care se varsă în ele. Printre alte specii de pești din aceeasi familie înrudite cu somonul sunt păstrăvii, un alt pește extrem de apreciat la nivel național și internațional.
Somon beneficii
Somonul trăiește și în apă dulce, dar și în apă sărată.
Chiar dacă este epuizat sau într-o condiţie excelentă, somonul de Pacific moare după ce îşi depune icrele. Înoată în aval, dus de curent şi în curând moare.
În lume se regăsesc mai multe tipuri de somon, în funcție de oceanul din care provin: Somon de Pacific și somon de Atlantic.
Somonul de Pacific trăiește îndeosebi în sălbăticie, dar sunt și culturi și sunt mai multe varietăți:
- Somon King sau Chinook, cu o culoare roz spre roșu aprins;
- Coho sau Silver, cu o culoare portocalie spre roșu și cu o textură mai fermă decât King;
- Sockeye- are o culoare roși intens și o textură bogată;
-Pink- acest tip de somon se comercializează
- Chum sau Keta- are o culoare pală și este potrivit mai ales pentru a fi afumat.
Despre somonul de Atlantic se spune că este pe cale de dispariție, așa că pe piață se regăsește mai ales somon de acvacultură.
Vitamine (100 de grame de somon conțin):
Niacina: 8,6 miligrame (43% DZR*)
Vitamina B12: 2,6 micrograme (43% DZR)
Vitamina B6: 0,8 miligrame (40% DZR)
Riboflavina: 0,4 miligrame (24% DZR)
Tiamina: 0,2 miligrame (16% DZR)
Acid pantotenic: 1,6 miligrame (16% DZR)
Folati: 24,6 micrograme (6% DZR).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Minerale (100 de grame de somon)
Fosfor: 218 miligrame (22% DZR)
Potasiu: 534 miligrame (15% DZR)
Cupru: 0,3 miligrame (14% DZR)
Magneziu: 31,5 miligrame (8% DZR)
Fier: 0,9 miligrame (5% DZR)
Zinc: 0,7 miligrame (5% DZR)
Seleniu: 39,8 micrograme (57% DZR)
(DZR= Doza Zilnică Recomandată).
Somonul reprezintă o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, considerați esențiali pentru buna funcționare a organismului.
O porție de 100 de grame de somon de cultură conține 2600 de mg de acizi grași, iar doza zilnică recomandată pentru un adult de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor este de 250- 500 de miligrame, așa că somonul este perfect.Cu ce pot înlocui somonul
100 de grame de somon proaspăt, la conservă sau afumat poate fi înlocuit cu o serie de alimente din bucătărie. Astfel, acest tip de pește poate fi înlocuit cu 150 de grame de ton/ curcan sau creveți, precum și cu 100 de grame de carne roșie sau o ceașcă de brânză proaspătă ori 3 ouă.
Alte variante preferate în cazul în care bugetul nu vă permite să cumpărați prea des somon: ton, macrou, sardine, pălămidă, șprot și hering.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă SUSHI
Și nutriționistul Mihaela Bilic laudă calitățile peștelui, deoarece, alături de o garnitură cu legume, reprezintă o masă echilibrată și sănătoasă.
„Când vine vorba de gătit simplu și rapid, peștele este de departe cea mai bună opțiune. Iar la capitolul garnitură de legume, din nou trebuie profitat de variantele practice gata preparate și combinate, doar cât să fie minim gătite și apoi servite. Am să laud gătitul la cuptor, care fiind o incintă închisă păstrează aburul și realizează o tratare termică semiumedă, extrem de sănătoasă și dietetică. Temperatura poate fi setată sub 200 grade, timpul poate fi programat și se pot coace mai multe produse în același timp, în tăvi puse pe mai multe niveluri.
De ce medalioane de legume congelate?
Citeste si: CITEȘTE: Garnitura pentru SOMON
Pentru că au ca ingrediente multe legume diferite (cartofi, brocoli, praz, ceapă), un pic de smântână și brânză cât să le facă și gustoase și aspectuoase. Se pun în tavă pe hârtie de copt și se rumenesc fără strop de ulei.
De ce somon?
Pentru că este accesibil ca preț și există în multe variante. Pentru pește importantă este metoda de preparare. Față de carne, peștele nu are colagen, fapt ce scurtează substanțial timpul de gătire. Vă propun o metodă inedită: puneți bucățile de somon în tavă, turnați peste ele apă fierbinte (un centimetru pe fundul tăvii), puneți sare și condimentele care vă plac (feniculul dă un gust delicios de mărar) și băgați la cuptor 20 min.
Rezultatul? Un pește fraged, ne-uscat și ne-gras, cu o carne suculentă și delicată. Se pot găti mai multe bucăți odată și se pot consuma chiar și reci, ca "topping" peste o salată de frunze, decorată cu câteva felii de avocado.
Gătitul la cuptor este rapid și sănătos, dietetic și gustos, pentru că nu e nevoie să adăugăm grăsime. Și nici nu umplem toată casa cu miros de mâncare”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.