Află care este secretul pentru a obține sarmale tari delicioase, cu o textură perfectă, care nu se desfac.
Sarmalele reprezintă, fără îndoială, felul de mâncare preferat al românilor. Acestea se prepară din carne tocată de vită, porc, pui, miel, capră, rață, curcan sau vânat. Sarmalele sunt mai gustoase dacă se consumă după câteva zile, deoarece se întrepătrund mai bine aromele.
Se consumă, în special, atunci când au loc mari sărbători, de Paște, de Crăciun sau de Anul Nou.
Există și variante de post pentru cei care au scos din meniul loc carnea.
Ingredientul de bază, carnea tocată
De obicei, pentru prepararea sarmalelor tradiționale, se folosește un singur fel de carne, vită sau porc.
În unele zone, sarmalele conțin carne de pasăre, de oaie sau chiar pește. Există și sarmale fără carne pentru zilele de post, preparate cu ciuperci, legume, soia, cartofi sau năut.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp fierb ardeii umpluți
Ingrediente secundare adăugate la sarmale
Pe lângă carne, la sarmale se adaugă orez, varză și condimente.
Pentru un gust deosebit de bun, dar și pentru a obține un fel de mâncare mai ușor de digerat, se pot adăuga cartofi rași și storși sau pâine uscată, înmuiată și stoarsă.
După gust, se pot condimenta cu piper, boia sau scorțișoară.
Citeste si: Ce ingrediente și mirodenii e bine să pui la sarmale
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De ce ies sarmalele tari
Secretul pentru ca sarmalele să fie tari este acela de a adăuga un ou(cu albușul bătut spumă separat), care să lege amestecul de carne, orez și ceapă.
Pentru un kilogram de carne vor fi necesare o ceașcă de orez și 2-3 cepe tăiate mărunt.
Se pune ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei și se călește până devine transparentă, apoi se adaugă orezul și puțină apă și se lasă pe foc timp de câteva minute.
Secretul sarmalelor tari- se înfășoară strâns
Sarmalele se înfășoară cu frunze de viță de vie, de varză, ștevie, podbal sau spanac.
Dacă acestea sunt murate, trebuie puse la desărat înainte, iar dacă sunt proaspete, frunzele trebuie să fie spălate.
Pentru a obține sarmale tari, acestea trebuie înfășurate cât mai strâns, fără a ține cont de faptul că orezul se umflă în timpul fierberii.
Citeste si: Rețetă de ardei umpluți din carne tocată de vită. Carnea trebuie condimentată cu aceste ingrediente
Sfaturi pentru procesul de fierbere a sarmalelor
Ideal ar fi ca sarmalele să fie fierte în oale de lut, în vase ceramice puse la cuptor sau metalice, așezate pe flacăra de la aragaz.
Pentru ca sarmalele să nu se lipească de fundul vasului, acesta se tapetează cu frunze.
Pentru „sarmale de nota zece" se poate adăuga în compoziție costiță, kaiser, slănină afumată sau șorici.
Se pot adăuga roșii tăiate felii, bulion și condimente după gust, sare, piper, cimbru sau boia.
Un alt secret pentru ca sarmalele să fie tari constă în cantitatea de apă pe care o folosim la fiert.
O cantitate prea mare de apă îneacă sarmalele și le înmoaie. De aceea, se pune apă până când aceasta le acoperă, urmând să se mai adauge puțină apă caldă.
Trebuie avut în vedere și felul de carne, întrucât pentru cea de vită se pune mai multă apă, deoarece o absoarbe mai repede decât cea de porc.
Se prepară o mămăliguță aurie și se pregătește un amestec de iaurt cu smântână.
Se așază pe farfurie un polonic mic de mămăligă, 3 sau 4 sarmale în funcție de mărime, câteva bucățele de afumătură, 2-3 linguri de smântână și un ardei iute.
Citeste si: Cele mai bune surse de calciu. Alimentele pe care trebuie să le consumi
Rețetă deosebită de sarmale, propusă de chef Cătălin Scărlătescu
Rețetele pot fi diferite de la o regiune la alta, de la o casă la alta sau de la om la om.
Vă prezentăm, în continuare, o rețetă deosebită de sarmale, propusă de chef Cătălin Scărlătescu.
Ingrediente sarmale:
4 kilograme de carne tocata de porc
500 grame orez
2 kilograme ceapa
40 grame piper
45 grame sare
o bucată de afumătură
bulion
frunze de varză murată
cimbru
foi de dafin
Mod de preparare sarmale:
Ceapa se taie mărunt și se călește până devine aurie. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”.
Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”.- a explicat Cătălin Scărlătescu.