De ce se modifică sânii în sarcină

De ce se modifică sânii în sarcină
De ce se modifică sânii în sarcină

Află de se măresc sânii în sarcină și ce alte modificări apar la nivelul acestora înainte de naștere.

În timpul sarcinii, se produc dereglări hormonale, care duc la modificări ale țesutului glandular. Astfel, se mărește volumul sânilor. Aceștia devin sensibili la atingere, tensionați și pot apărea dureri.

Volumul sânilor se mărește pe toată durata sarcinii, însă începând cu săptămână a șaptea, este posibil să apară vergeturi și mâncărimi. Pentru prevenirea acestor linii fine cauzate de modificarea țesuturilor, specialiștii recomandă o hidratare intensă.

Atât mameloanele, cât și cercurile pigmentare din jurul acestora, se măresc și capătă o culoare mai închisă.

De când încep să te doară sănii când ești însărcinată

Citeste si: Ce trebuie să știe o viitoare mămică despre săptămânile de sarcină

Cortizonul, progesteronul, insulina, estrogenii, prolactina și hormonul lactogen placentar ajută la dezvoltarea „mașinăriei” care produce lapte.

În momentul nașterii, prolactina crește, în timp ce estrogenul și progesteronul scad.

Citeste si: AFLĂ: De ce se măresc picioarele în sarcină

De ce se modifică sânii în sarcină

Glandele numite „Tuberculii lui Montgomery” (mici proeminențe pe areole), încep să producă o substanță aseptică și lubrefiantă, care facilitează alăptarea și protejează sânii de eventualele infecții.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În plus, venele de la nivelul sânilor devin mai vizibile, deoarece aici se concentrează mici depozite de grăsimi care măresc dimensiunile glandelor mamare.

Sânii se măresc și datorită faptului că, în cel de-al treilea trimestru de sarcină, încep să producă colostrul, un lapte necesar nou născutului în primele zile.

Acesta apare înaintea laptelui propriu-zis, fiind sărac în zahăr, bogat în proteine, minerale și  aminoacizi, cu un conținut ridicat de anticorpi.

modificari sani in sarcina

Citeste si: Sfaturi pentru hidratarea tenului acasă

Lichidul este de culoare gălbuie sau verzuie și are un aspect lăptos.

Oamenii de știință au studiat un anume comportament, mai exact fenomenul „crawl” prin care bebelușul se târăște fără ajutor către sâni, ghidându-se după mirosul lichidului amniotic.

În general, la majoritatea femeilor, sânii nu sunt egali, unul fiind mai mare decât celălalt. În perioada sarcinii, acest lucru devine mai vizibil odată cu creșterea volumului acestora. Acest fapt nu trebuie să fie un impediment în alăptarea copilului la ambii sâni, deoarece aceștia au aceeași cantitate de lapte.

Igiena sânilor în sarcină 

Igiena sânilor în perioada sarcinii are o importanță deosebită, de aceea specialiștii recomandă curățarea lor cu apă călduță și aplicarea unei creme naturale.

Puteți folosi și ulei de măsline.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„În sarcină am folosit doar ulei de măsline pentru a-mi hidrata sânii. O cantitate mică de ulei de măsline, aplicată printr-un masaj circular...și nu am nici urmă de vergeturi."- Elena Dumitrescu, o mămică din Vălenii de Munte.

Este foarte important să nu se folosească produse cosmetice pe bază de substanțe chimice, deoarece pătrund ușor prin piele și influențează calitatea laptelui.

De asemenea, lenjeria care intră în contact cu pielea sensibilă a sânilor trebuie să fie de calitate, confecționată din materiale naturale, de exemplu, bumbac.

ce modificari apar in sarcina

Dr. Mihai Bardas, medic de familie, ne sfătuiește:  „Am fost medicul multor femei gravide si le-am observat in timpul sarcinii. Eu nu am întâlnit niciun caz de mastită la femeile însărcinate... la femeile care adaptează, mastita este într-adevăr mai des întâlnită. Sfatul meu pentru femeile gravide este să aibă grijă la produsele care intră în contact cu pielea lor, in special cu pielea de pe sâni. Orice substanță chimică, aflată în componența produselor cosmetice poate pătrunde cu ușurință în piele si poate dăuna calității laptelui. Tricourile si sutienele  gravidei trebuie să fie din bumbac, care este bine tolerat de piele si se evită astfel căldura, transpirația sau iritarea pielii din zona sânilor. Sânii trebuie protejați împotriva loviturilor, a rănilor sau a altor traume care pot avea consecințe grave, mai ales în sarcină."

Un alt remediu natural pentru sânii umflați în sarcină ar fi compresele din foi de varză crudă.

„În sarcină am avut sânii foarte umflați și m-au chinuit îngrozitor. Mama mă punea să aplic comprese cu varză crudă direct pe sâni. Varza trebuie zdrobită puțin...Ce-i drept, simțeam o ameliorare temporară. Nu știu dacă funcționează la toate graviduțele."- Marina Vaida, o mămică din Câmpina.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

FASHION: Moduri de a purta eșarfa pe cap vara aceasta

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies