De ce se modifică sânii în sarcină

De ce se modifică sânii în sarcină
De ce se modifică sânii în sarcină

Află de se măresc sânii în sarcină și ce alte modificări apar la nivelul acestora înainte de naștere.

În timpul sarcinii, se produc dereglări hormonale, care duc la modificări ale țesutului glandular. Astfel, se mărește volumul sânilor. Aceștia devin sensibili la atingere, tensionați și pot apărea dureri.

Volumul sânilor se mărește pe toată durata sarcinii, însă începând cu săptămână a șaptea, este posibil să apară vergeturi și mâncărimi. Pentru prevenirea acestor linii fine cauzate de modificarea țesuturilor, specialiștii recomandă o hidratare intensă.

Atât mameloanele, cât și cercurile pigmentare din jurul acestora, se măresc și capătă o culoare mai închisă.

De când încep să te doară sănii când ești însărcinată

Citeste si: Ce trebuie să știe o viitoare mămică despre săptămânile de sarcină

Cortizonul, progesteronul, insulina, estrogenii, prolactina și hormonul lactogen placentar ajută la dezvoltarea „mașinăriei” care produce lapte.

În momentul nașterii, prolactina crește, în timp ce estrogenul și progesteronul scad.

Citeste si: AFLĂ: De ce se măresc picioarele în sarcină

De ce se modifică sânii în sarcină

Glandele numite „Tuberculii lui Montgomery” (mici proeminențe pe areole), încep să producă o substanță aseptică și lubrefiantă, care facilitează alăptarea și protejează sânii de eventualele infecții.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

În plus, venele de la nivelul sânilor devin mai vizibile, deoarece aici se concentrează mici depozite de grăsimi care măresc dimensiunile glandelor mamare.

Sânii se măresc și datorită faptului că, în cel de-al treilea trimestru de sarcină, încep să producă colostrul, un lapte necesar nou născutului în primele zile.

Acesta apare înaintea laptelui propriu-zis, fiind sărac în zahăr, bogat în proteine, minerale și  aminoacizi, cu un conținut ridicat de anticorpi.

modificari sani in sarcina

Citeste si: Sfaturi pentru hidratarea tenului acasă

Lichidul este de culoare gălbuie sau verzuie și are un aspect lăptos.

Oamenii de știință au studiat un anume comportament, mai exact fenomenul „crawl” prin care bebelușul se târăște fără ajutor către sâni, ghidându-se după mirosul lichidului amniotic.

În general, la majoritatea femeilor, sânii nu sunt egali, unul fiind mai mare decât celălalt. În perioada sarcinii, acest lucru devine mai vizibil odată cu creșterea volumului acestora. Acest fapt nu trebuie să fie un impediment în alăptarea copilului la ambii sâni, deoarece aceștia au aceeași cantitate de lapte.

Igiena sânilor în sarcină 

Igiena sânilor în perioada sarcinii are o importanță deosebită, de aceea specialiștii recomandă curățarea lor cu apă călduță și aplicarea unei creme naturale.

Puteți folosi și ulei de măsline.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„În sarcină am folosit doar ulei de măsline pentru a-mi hidrata sânii. O cantitate mică de ulei de măsline, aplicată printr-un masaj circular...și nu am nici urmă de vergeturi."- Elena Dumitrescu, o mămică din Vălenii de Munte.

Este foarte important să nu se folosească produse cosmetice pe bază de substanțe chimice, deoarece pătrund ușor prin piele și influențează calitatea laptelui.

De asemenea, lenjeria care intră în contact cu pielea sensibilă a sânilor trebuie să fie de calitate, confecționată din materiale naturale, de exemplu, bumbac.

ce modificari apar in sarcina

Dr. Mihai Bardas, medic de familie, ne sfătuiește:  „Am fost medicul multor femei gravide si le-am observat in timpul sarcinii. Eu nu am întâlnit niciun caz de mastită la femeile însărcinate... la femeile care adaptează, mastita este într-adevăr mai des întâlnită. Sfatul meu pentru femeile gravide este să aibă grijă la produsele care intră în contact cu pielea lor, in special cu pielea de pe sâni. Orice substanță chimică, aflată în componența produselor cosmetice poate pătrunde cu ușurință în piele si poate dăuna calității laptelui. Tricourile si sutienele  gravidei trebuie să fie din bumbac, care este bine tolerat de piele si se evită astfel căldura, transpirația sau iritarea pielii din zona sânilor. Sânii trebuie protejați împotriva loviturilor, a rănilor sau a altor traume care pot avea consecințe grave, mai ales în sarcină."

Un alt remediu natural pentru sânii umflați în sarcină ar fi compresele din foi de varză crudă.

„În sarcină am avut sânii foarte umflați și m-au chinuit îngrozitor. Mama mă punea să aplic comprese cu varză crudă direct pe sâni. Varza trebuie zdrobită puțin...Ce-i drept, simțeam o ameliorare temporară. Nu știu dacă funcționează la toate graviduțele."- Marina Vaida, o mămică din Câmpina.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

FASHION: Moduri de a purta eșarfa pe cap vara aceasta

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies