La ce temperatură se coace DOVLEACUL. Care este secretul pentru cel mai gustos dovleac

La ce temperatura se coace dovleacul
La ce temperatura se coace dovleacul pentru a fi cremos

Vezi mai jos la ce temperatură se coace dovleacul și de ce este bine să îl introduci în alimentația ta în sezonul rece.

Sezonul de iarnă nu poate exista fără vin fiert sau dovleac copt. Acesta este unul dintre cele mai iubite deserturi din copilărie, iar în ultimii ani, dovleacul a devenit extrem de popular și sub formă de cafea cu dovleac copt. Iată la ce temperatură se coace dovleacul și ce trebuie să adaugi pentru a avea cel mai bun gust.

Specialiștii susțin că dovleacul este unul dintre puținele legume care nu își pierd proprietățile benefice, vitaminele și oligoelementele după tratamentul termic.

Dacă în timpul gătitului veți respecta timpul și temperatura de coacere corecte, nu numai că preparatul va fi unul gustos, dar va fi și extrem de sănătos. În plus, este extrem de bun și pentru cei care țin dietă, deoarece dovleacul are puține calorii.



Medicii pediatri recomandă diversificarea cu dovleac. 100 de grame de dovleac oferă necesarul de vitamina A în organism, precum și de vitaminele E și C.
Dovleacul este un puternic antioxidant, însă are și o sursă bogată de minerale precum cupru, calciu, potasiu și fosfor. Și semințele de dovleac sunt o sursă mare de proteine, minerale, vitamine și acizi grași omega-3, așa că nu le aruncați atunci când cumpărați un dovleac plăcintar.

Dovleac copt- beneficii

Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coace CREMA DE ZAHĂR ARS

retete cu dovleac placintar
retete cu dovleac placintar pentru iarna[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: DESCOPERĂ: La ce temperatură se coace foitajul

Bucătarii recomandă cumpărarea dovlecilor bine crescuți și întregi, așadar evitați-i pe cei tăiați, deoarece își pierd din proprietăți. Acasă, dovleacul poate fi păstrat timp de săptămâni întregi la un loc răcoros și bine ventilat, la temperatura camerei.


Dovleacul poate fi folosit într-o varietate de rețete delicioase, de la dovleac copt, la tocană sau la aburi.

Înainte de a fi gătit, dovleacul necesită o pregătire suplimentară. Așadar, nu este suficient să fie doar spălat. După ce se scoate capacul cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se scoate excesul cu o lingură. În interior se găsesc semințele care se spală foarte bine și se pot coace.

dovleac la cuptor cu miere
dovleac la cuptor cu miere reteta[Sursa foto: Unsplash]

După ce se scot semințele, dovleacul se spală foarte bine în interior și în exterior, înainte de a fi pus la cuptor.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cea mai bună PLĂCINTĂ de DOVLEAC. E o singură rețetă și te vei ”ține” de ea toată viața

La ce temperatură se coace dovleacul

Temperatura de coacere depinde de dimensiunea sa, de cât de groasă este coaja și durează cel puțin o oră pentru un dovleac de dimensiuni medii. În cazul în care este un dovleac foarte mare, se recomandă să se taie în felii, să se așeze pe foaie de copt și să se pună la cuptor la 200 de grade Celsius.

Dovleacul întreg se poate coace și la temperaturi mai mici de 200 de grade Celsius, la 170- 180 de grade Celsius, pe o perioadă mai îndelungată, pentru ca apa să iasă din el și să devină cremos și moale în interior.

dovleac la cuptor cu miere
dovleac la cuptor cu miere reteta[Sursa foto: Unsplash]

Ce condimente poți pune peste dovleacul copt

Pentru un plus de savoare, pe bucățile de dovleac se pot pune: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, cardamom, mentă, șofran ori amestecuri de curry, după gust. Aceste mirodenii subliniază perfect gustul dovleacului și îi pun în evidență aroma. Pentru un plus de savoare, dovleacul se unge puțin cu ulei.

Feliile de dovleac se lasă la cuptor timp de 200 de grade, timp de 50- 60 de minute, apoi se verifică dacă este moale cu ajutorul unei furculițe și se mai lasă până se înmoaie. Dacă miezul este moale și cremos, atunci poate fi scos din cuptor și consumat fierbinte sau lăsat la răcit. Unele persoane preferă să presare zahăr pe deasupra, ca să se caramelizeze și să îi ofere un gust deosebit.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cum gătești plăcintă cu varză la cuptor. Este gata în 40 de minute!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies