Regimul alimentar postoperator este foarte important pentru refacerea pacientului, dar și pentru prevenirea apariției anumitor complicații. Descoperă, în acest articol, care este mâncarea de regim după operație pe care o poți consuma cu încredere:
Alimentația sănătoasă și echilibrată este importantă pentru noi toți, însă după o anumită intervenție chirurgicală devine esențială, mai ales pentru refacerea organismului. Descoperă, în acest articol, care este mâncarea de regim după operație, ce ar trebui să consumi înainte de intervenție și ce nu este recomandat să faci imediat după.
Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, toate persoanele care sunt programate pentru efectuarea unei intervenţii chirugicale ar trebui să renunţe la consumul de alcool și tutun încă înainte de operaţie, dat fiind faptul că organismul trebuie să se pregătească din timp pentru intensitatea operației, de orice natură ar fi aceasta.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu ANANAS. Cum poți slăbi 5 kg în 5 zile
Ce consumi înainte de operație
Tot înainte de operație, este foarte important să mănânci o varietate de fructe și legume și să ai mese bogate în carbohidrați amidonici precum cartofi, pâine și orez. De asemenea, este de recomandat să incluzi produse alternative pentru lactate în dieta ta înainte de intervenția chirurgicală.
Hidratarea este, de asemenea, un factor care trebuie respectat cu strictețe. Astfel, medicii recomandă să consumi între 6 și 8 pahare de lichide pe zi. Elimină alimentele și băuturile bogate în grăsimi, zahăr sau sare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Măncarea de regim după operație
În primele zile după operație, este bine să mănânci puțin și des la fiecare masă principală din zi, asta pentru a evita blocajele dureroase și incomode. Încearcă mâncăruri ușoare, care se digeră rapid precum supele, terciurile lichide, budincă de orez, iaurturile și smoothie-urile.
Echinaceea ajută la protecţia împotriva infecţiilor postchirugicale, fiind un stimulator al imunităţii şi al creşterea activităţii celulelor albe din sânge care previn infecţiile. Pastilele cu echinaceea trebuie administrate încă din punctul în care ai aflat de operaţie. Studiile au arătat că planta este mai eficientă dacă nu este luată continuu, deci este bine să le consumi 10 zile consecutiv, să faci o pauză de o săptămână, iar mai apoi să începi din nou.
Alimentele bogate în fibre sunt esențiale pentru perioada de după operație! Dintre alimentele recomandate bolnavilor aflați în perioada postoperatorie, medicii recomandă cu încredere pâinea din cereale integrale (de preferat pâinea neagră), cereale integrale (precum făină de ovăz, porumb), legumele (proaspete sau congelate) și fructele.
Un piure de fructe, de exemplu, te va ajuta să asimilezi doza necesară de vitamine. Încearcă să îl faci din mere sau din banane: „Sosul de mere este o recomandare standard, dar nu trebuie să vă limitați doar la el. Aveți grijă și cu fructele de pădure, deoarece semințele lor pot provoca răni intestinale. Dacă folosiți fructe de pădure, scoateți semințele înainte de a le servi” , spune Kristin Koskinen, nutriționist dietetician înregistrat în Kennewick, Washington, și fondatorul „Mănâncă bine, trăiește bine”.
De asemenea, proteinele vor ajuta pacientul să se recupereze, astfel că trebuie să consume alimente precum carnea de curcan, de pui sau de pește, tofu, nuci și fasole. În cazul persoanelor care nu pot să mănânce în urma intervenției chirurgicale, se recomandă administrarea proteinelor sub formă de suplimente alimentare.
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism
Ce nu ai voie să mănânci după operație
Medicii nu recomandă consumul acestor alimente deoarece ar putea provoca apariția constipației:
- Alimente procesate: murături și produse prăjite (cartofi prăjiți, gogoși, etc.)
- Alimente uscate: cipsuri, snacksuri, prune sau curmale deshidratate
- Dulciuri: produsele de patiserie, prăjituri, bomboane, etc.