Iată mai jos mai multe rețete Crăciun fără carne pentru a crea un meniu vegetarian de Crăciun gustos și sănătos.
Atunci când vine vorba despre masa de Crăciun, multe persoane își imaginează o masă îmbelșugată în care există salată de boeuf, sarmale, friptură de porc și cozonac. Dintr-un motiv sau altul, multe persoane sunt vegetariene, așa că trebuie să găsească alternative pentru a avea o masă festivă deosebită și, în același timp extrem de gustoasă.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
Petrece-ți Crăciunul acesta cu un meniu vegetarian
În cazul în care ai decis să adopți o dietă vegetariană, ei bine, poți avea și pe masa de Crăciun multe preparate delicioase și aspectuoase. În funcție de dieta ta, adaptează preparatele și bucură-te de sărbători.
Cei mai mulți vegetarieni sunt ovo-lacto-vegetarieni, adică pot consuma ouă, lactate și pește, dar nu consumă carne.
Aperitive vegetariene de Crăciun
Vinete coapte cu pâine prăjită
Pentru un gust deosebit, puteți adăuga și năut la această salată de vinete. De asemenea, și hummus-ul este extrem de apreciat pe masa de Crăciun.
Chifteluțe din piure
Chifteluțe din piure de cartofi. Preparați piure de cartofi, formați chifteluțe din el și prăjiți-le în ulei încins.
Salata de boeuf vegetariană
Salata boeuf poate fi pregătită și fără carne, fiind o alternativă pentru persoanele vegetariene. Se folosesc morcovi, cartofi, gogoșari murați, mazăre, castraveți și maioneză.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Idei de felul I și felul II fără carne
Rulouri de vinete cu spanac si ricotta
Rulouri de vinete cu spanac și ricotta. Aveți nevoie de 3 vinete tăiate pe lung, fâșii, 500 de grame de brânză ricotta, 7 -8 linguri de ulei de măsline, 500 de grame de spanac opărit și bine scurs, 1 praf de nucșoară, 350 de grame de suc de roșii, 4 linguri de pesmet, 4 linguri de parmezan ras, sare și piper după gust.
Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 Idei de aranjare
Sărmăluțe cu ciuperci și orez
Pentru această rețetă aveți nevoie de varză murată și ingredinte pentru umplutură, precum: ulei, ceapă, orez, ciuperci și morcovi, dar și dovlecei, vinete sau ardei kapia.
Pentru 30 de sarmale, aveți nevoie de:250 de grame de orez pentru sarmale, 250 de grame de ciuperci din conservă sau 500 g proaspete, 250 de grame de ceapă tocată fin, 100 de grame de morcov, 50 de ml de ulei, sare, piper, mărar verde tocat, pătrunjel tocat, cimbru uscat și 250 de ml suc de roșii sau bulion.
Citeste si: CITEȘTE: Care este garnitura potrivită pentru CHIFTELE
Se călesc ingredientele pentru umplutură, se rulează foile de varză și se lasă într-un vas termorezistent tip de trei ore la 160 de grade Celsius. Pe aragaz, se fierb până se înmoaie varza.
De asemenea, se pot pregăti supe creme de dovleac, supă de ceapă sau de praz, ciuperci umplute sau cartofi cu ciuperci la cuptor.
Garnituri vegetariene de Crăciun
Piure
Este cea mai la îndemână garnitură și poate fi pregătit cu cartofi și cu unt sau cu lapte, după preferință.
Salată
Salată verde, salată mixtă, salată de roșii și castraveți
Deserturi delicioase pentru masa de Crăciun
Pentru desert, puteți opta pentru:
Cozonac de post
Acest tip de cozonac se găsește pe piață, însă persoanele ovo-lacto-vegetariene pot consuma și cozonac clasic.
Clătite
Aceste clătite pot fi umplute cu cremă de ciocolată sau cu gem, după preferință.