DESCOPERĂ: 8 românce care au schimbat lumea

Românce care au schimbat lumea
Românce care au schimbat lumea întreagă

Vezi mai jos o listă cu femei românce care au schimbat lumea și au devenit cunoscute datorită realizărilor lor remarcabile.

Deși este o țară mică, România a reușit să devină cunoscută la nivel internațional datorită mai multor personalități. Fie că este vorba despre personalități din lumea sportului, lumea medicală ori inginerie, acești români au scris file de istorie și sunt cunoscuți pentru modul în care au schimbat lumea pentru totdeauna.

Există și multe românce care au reușit și chiar să schimbe o lume întreagă datorită talentului lor, chiar mai multe decât bărbații.

Ne mândrim cu aceste femei deoarece au purtat cu cinste imaginea României peste hotare și au influențat generații întregi prin performanțele lor.

Contribuția acestor românce la dezvoltarea umanității nu poate fi contestată de către nimeni. Iată câteva dintre numele româncelor scrise în cărțile de istorie și nu numai. Deși unele sunt extrem de cunoscute, sunt și câteva mai puțin știute de către publicul larg, dar care merită să fie din ce în ce mai mult să fie promovate.

Ana Aslan

Una dintre femeile care ne fac să ne simțim mândri că suntem români este Ana Aslan. În anul 1952, medicul Ana Aslan a înființat primul institu de geriatrie din lume, care în prezent îi poartă numele. În același an, Ana Aslan a inventat formula Gerovital H3, brevetată în 30 de țări. Produsele sale au ajuns rapid cunoscute în întreaga lume, fiind folosite de multe personalități, precum Charles de Gaulle, J.F.

Kennedy, Tito, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Salvador Dali sau Indira Gandhi.

femei romance care su schimbat lumea
Lista cu femei romance care su schimbat lumea[Sursa foto: Facebook Institutul national de geriatrie si gerontologie Ana Aslan]

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ana Aslan a îngrijit soldații în spitalele militare, iar din 1949 devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, acela fiinf punctul de plecare al carierei sale de gerontolog. În acest spital experimentează procaina în afecțiuni reumatice în cazul unui student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză și așa își continuă cercetările într-un azil de bătrâni.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Nadia Comăneci

Cea de-a doua româncă din această listă este Nadia Comăneci. Pe data de 12 noiembrie, Nadia Comăneci a împlinit vârsta de 60 de ani, fiind născută în anul 1961, la Onești. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX, precum și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile.

Din anul 1970 a început să concureze la nivel național, iar apoi a început antrenamentele cu Béla Károlyi și cu soția acestuia, Márta Károlyi.

La vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal, unde a obținut primul scor perfect de 10 și unde a cîștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

După acest moment, lumea a început să o cunoască drept Zeița de la Montreal.

Citeste si: Ecou uriaş al campaniei „Femei pe bancnote”, susţinută de Kanal D! Oficialii BNR iau în considerare demersul de a pune pe o bancnota chipul unei femei extraordinare a României

Sofia Ionescu-Ogrezeanu

Sofia Ionescu-Ogrezeanu este supranumită „doamna neurochirurgiei românești”, după ce a devenit prima femeie neurochirurg din lume.

În al Doilea Război Mondial,   Sofia Ionescu-Ogrezeanu a realizat o operație de maximă importanță în acel moment, o operație care i-a decis viitorul. Astfel,  Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit cunoscută ca prima femeie neurochirurg din lume, într-o specialitate în care bărbații dominau. Alături de dr. Dimitrie Bagdasar și doctorii Constantin Arseni, precum și de Ionel Ionescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a făcut echipă cu aceștia.

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină în timpul Primului Război Mondial. Aceasta s-a născut în 15 ianuarie 1894, iar pe 3 septembrie 21917 a încetat din viață lângă Panciu, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, acolo unde a luptat în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

femei romance celebre
Ecaterina Teodoroiu[Sursa foto: Stirile KANAL D]

Citeste si: Femei exceptionale, care au marcat istoria, celebrate de vedetele Kanal D

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală, iar după ce toți cei patru frați ai au murit în luptă, Ecaterina Teodoroiu a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți unde a fost luatp ca prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. A fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent, apoi a participat la bătălia de la Mărăsești unde a murit comandând un pluton de infanterie.
După acest moment a fost celebrată ca o eroină națională.

Cecilia Cuțescu

Cecilia Cuțescu s-a născut la Vâlcea, unde a fost adoptată de către buncii materni care au dus-o la București pentru a urma Școala Centrală de Fete. Pasionată de pictură, aceasta a fost trimisă de către familie la Munchen și la Paris, unde a avut numeroase expoziții. În 1916 înființează „Asociația femeilor pictore și sculptore” și a devenit profesor la Academia de Arte Frumoase din București, fiind prima femeie din Europa profesor la o universitate din domeniul artelor.

Alte femei care au schimbat lumea

Smaranda Brăescu

Alte femei care au scris istoria în România sunt Smaranda Brăescu(1897-1948)

Smaranda Brăescu este prima femeie parașutist cu brevet din România, finnd campioană la parașutinsm, precum și campioană mondială, în anul 1932.

Maria Virginia Andreescu Haret (1894- 1962), prima femeie arhitect din lume

Maria Virginia Andreescu Haret a fost nepoata pictorului Ion Andreescu, fiind prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. Dintre proiectele sale, fac parte clădirea Colegiului Dimitrie Cantemir, Colegiul Gheorghe Șincai, Biserica Ortodoxă Ghencea, precum și multe blocuri de pe Calea Victoriei.

Vera Atkins

Vera Atkins (1908- 2000) a fost o spioană engleză născută în România. Aceasta a studiat la Paris, apoi s-a întors în Anglia, unde a fost recrutată și plasată în postul de spion. S-a retras în 1947 și a locuit într-un sat din Anglia, unde a murit în anul 2000.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Nadia Comăneci a petrecut alături de tatăl Angelinei Jolie! Zeiţa de la Montreal şi actorul Jon Voight s-au distrat în Beverly Hills!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies