Iti doresti sa slabesti, ori sa devii mai sanatoasa? Totusi, te confrunti cu pofte, ca orice persoana, si uneori iti vine foarte greu sa renunti.
Trucuri
Obiceiuri alimentare sănătoase
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism
Citeste si: DESCOPERĂ: Combinarea alimentelor pentru a slăbi
Cum sa renunti la o dieta nesanatoasa
Cand ne dorim sa renuntam la obiceiuri nocive, trebuie in primul rand sa lucram la mentalitatea noastra si sa privim la aceasta renuntare drept o metoda de selfcare. Si parte a schimbarii de mentalitate include sa descoperi de ce apelezi la asemenea obiceiuri. De ce faci asta? Ce incerci sa eviti? De la ce incerci sa iti distragi atentia? Abia in momentul in care ti-ai descoperit motivele, poti sa tintesti adevarata cauza a comportamentului tau
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o PORTOCALĂ
Diete sănătoase pentru slăbit
Strategia de adoptare a obiceiurilor alimentare sanatoase
Cand iti doresti sa iti formezi noi obiceiuri alimentare, mai sanatoase decat ce ai facut pana acum, conteaza extrem de mult abordarea si felul in care gandesti. Iata 3 sfaturi pe care sa le incerci, acestea fiind recomandate de psihologi:
Gestioneaza-ti asteptarile
Cand iti dezvolti noi obiceiuri, este important ca acestea sa nu fie doar bune, ci sa te si faca sa te simti bine. Pentru a obtine acest lucru, este important sa ai asteptari adecvate. Cu titlu de exemplu, fericirea este una dintre asteptarile celor care vor sa slabeasca. Insa multe femei renunta repede daca fericirea nu apare. Din acest motiv este important sa fii realista si sincera cu tine cand vine vorba de cee ace vrei sa obtii prin abordarea unei diete sanatoase.
Stabileste-ti teluri realiste
Cand vine vorba de implementarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, trebuie sa iti stabilesti o serie de teluri realiste. Daca te incarci cu prea multe schimbari dintr-o data, sansele sunt mari sa te simti coplesita. Pasii mici si constanti sunt cei care te ajuta sa ajungi la linia de sosire. Se recomanda astfel sa alegi unul sau maxim doua aspect ale alimentatiei tale pe care sa le schimbi si sa nu faci alte modificari pan ace nu le-ai rezolvat pe acestea. De exemplu, iti poti propune sa renunti la zahar si sa elimini din dieta ta prajiturile si sucurile carbogazoase, dar sa continui sa consumi ca si pana acum celelalte alimente.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cu ce înlocuim pofta de dulce
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte MIGDALE ai voie să mănânci pe zi
Incearca sa adaugi alimente, nu sa le elimini
Cand iti doresti sa faci schimbari de alimentatie, cauta mai degraba sa te concentrezi pe adaugarea unor alimente sanatoase decat pe eliminarea celor nesanatoase. Eliminarea unor alimente te face sa simti ca iti lipseste ceva in timp ce adaugarea altora iti ofera un sentiment de reusita. Cu titlu de exemplu, poti sa iti cumperi miere si sa iti pui in cafeaua de dimineata de acum inainte. Vei continua sa mananci dulce, insa vei manca un dulce sanatos si vei avea o stare de bine.
Cum sa mentii pe termen lung noul plan alimentar
Odata ce ai inceput un nou plan alimentar, s-ar putea ca in anumite zile sa nu reusesti sa iti respecti dieta. Daca se intampla acest lucru, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa revii la dieta ta in ziua urmatoare. Nu trebuie sa presupui ca totul a fost pierdut. Nu este ca si cum o zi sau o saptamana in care ai deviat de la planul tau se va schimba complet rezultatul. Doar se va incetini un pic. Iar daca descoperi ce anume declanseaza acele mici scapari care te fac sa deviezi de la planul tau, te ajuta sa le eviti in viitor.
Ce spun nutriţioniştii despre diete
"M-am răzgândit: vă dau o dietă.
Mereu am zis că nu fac diete, că nu impun eu oamenilor cure de slăbire cu liste de alimente permise și interzise, cu program de mese rigid, mâncare cântărită și numărat de calorii. Cu toate astea mai mereu sunt rugată:" nu-mi faceți și mie o dietă?" Bineînțeles, de la caz la caz mi se cer numărul de kilograme de care trebuie scăpat sau ingredientul la care nu poate fi renunțat... cea mai amuzantă dintre cerințe a fost dieta cu bere, mult mai solicitată decât credeți.
Ani de zile am refuzat să dau sugestii despre ce trebuie să mănânci ca să slăbești, deși trebuie să recunosc că în materie de nutriție există" rețete" care funcționează la toată lumea, nu e nevoie de cine știe ce personalizare. Haideți să fim sinceri, toată lumea slăbește dacă renunță la zahăr, fructe, făinoase- adică la carbohidrați. Însă dacă vrei o reală detașare de pofte și gândul la mâncare, dacă vrei schimbarea metabolismului și un regim care să dea cu adevărat un "restart" corpului tău, atunci eu cred că trebuie renunțat și la carne și la brânză.
Tot vine Postul Crăciunului, așa că m-am RĂZgândit în legătură cu dietele și vă propun, confidențial și în secret, o cură de slăbire care funcționează garantat și vă dă posibilitatea să fiți în formă maximă de Sărbători! Fiți pe fază, ocazie ca asta nu știu când o să se mai ivească. Ta-daaaa!!
Cură de slăbire/detoxifiere/schimbare metabolism și eliminare dependentă de mâncare:
- principiu- 2 mese/zi compuse din legume, produse lactate, ouă și pește/fructe de mare; totul gătit la abur, la cuptor, sau la grătar, cu maxim 1 lingură de ulei/zi
- permise la liber- apă, ceai și cafea, limonadă îndulcite cu îndulcitori, băuturi răcoritoare cu îndulcitori( tip Zero/Max)
- excepție- se pot folosi 1-2 linguri de parmezan/brânză rasă pe post de condiment, în loc de ulei
- Dimineața- ceai sau cafea (pot fi cu lapte)
- Prânz- 1 iaurt/brânză proaspătă/cottage cheese (perle de brânză) cu legume crude SAU un castron de ciorbă de orice fel
- Seara- pește de orice fel (inclusiv conservă) cu legume gătite/salată SAU un castron de ciorbă de orice fel
Atenție: leguminoase de tip fasole boabe, linte, mazăre, năut/humus maxim de 2 ori/ săptămână
- La nevoie și în caz de foame se pot adăuga suplimentar la prânz 1-2 ouă fierte/omletă
Nu contează orele de masă, important e să nu fie mai mult de 2/zi.
Nu contează cât de mare e porția de pește.
Nu contează greutatea de plecare, vârsta sau sexul, e general-valabil.
Contează că regimul să fie ținut minim 3 săptămâni (ideal ar fi 3 luni), doar atunci se dă un "restart" cu adevărat întregului organism
Și ca să terminăm într-un ton optimist, până inventez dieta cu bere, vă spun că 1 dată/ săptămână e voie să vă faceți de cap cu un pahar de alcool (vinul e ideal), carne în loc de pește și o porție de cartofi, cât să nu uitați gustul carbohidraților. Promit că "nu se pune", închid ochii și trecem cu vederea. Merită efortul...pentru o siluetă FABULOASĂ" a menţionat nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina de socializare.