Un nou test de saliva conceput de cercetatorii americani este considerat un instrument revolutionar de reprezentantii comunitatii stiintifice, intrucat are potentialul de a oferi pacientilor o diagnosticare timpurie a unor maladii mortale, precum cancerul oral si cel pancreatic.
Acelasi test poate fi folosit pentru diagnosticarea in stadii incipiente a altor boli grave, precum dementa, maladia Alzheimer, diabetul de tipul 2 si boli ale sistemului imunitar.
Studiul savantilor americani, cel mai amplu de pana acum realizat vreodata pe un tip specific de molecule din saliva umana, a relevat faptul ca aceasta contine multe dintre aceleasi molecule prezente in sange si care indica prezenta unor boli in organism.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Medicii stomatologi vor putea in curand sa efectueze teste de saliva pentru a analiza starea de sanatate a pacientilor.
Coordonatorul studiului, David Wong, profesor de stomatologie la Universitatea California din Los Angeles, spune ca inventia sa va putea fi aplicata intr-o serie de dispozitive de autodiagnosticare ce ar putea ajunge in curand pe piata.
Medicii din echipa coordonata de cercetatorul american au descoperit ca anumite fragmente de ARN existente in celulele umane sunt prezente si in saliva si ar putea fi utilizate pentru detectarea bolilor.
Este o descoperire surprinzatoare, deoarece enzimele din saliva pot sa degradeze structura ARN. Din acest motiv, gura era considerata pana acum de cercetatori drept "un mediu ostil".
Sursa www.mediafax.ro