Daca ti-e dor de gustul copilariei, invata sa prepari si tu acasa placintele cu urda.
Pentru aluat aveti nevoie de: 400ml apa calduta, 15g drojdie proaspata, 600g faina alba, 1 praf de sare, 2 linguri ulei vegetal.
Amestecati apa cu drojdia intr-un bol. Adaugati faina si sarea si incepeti sa framantati, adaugand treptat si uleiul. Framantati cel putin 10 minute apoi acoperiti cu un servet curat si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.
Pentru umplutura aveti nevoie de aproximativ 300g urda, 1 lingurita coaja de lamaie, 2 oua, zahar dupa gust (3-4 linguri de zahar).
Bunica pune mereu si putina branza sarata rasa, nu mult, in jur de 30-40g. Dupa spusele ei, branza sarata ajuta umplutura sa se lege mai bine. Eu pun pentru ca-mi place gustul, dar nu e obligatoriu. Daca folositi branza de vaci in loc de urda, aveti grija sa fie foarte bine scursa.
Amestecati toate ingredientele intr-un bol, adaugand zahar dupa gust.
Transferati aluatul pe masa de lucru infainata si taiati-l in 12 bucati egale.
Formati bile din fiecare bucata de aluat (va va fi mai usor la intins mai tarziu) si puneti-le pe masa de lucru infainata. Presarati cu faina pentru a nu forma crusta.
Luati cate o bucata de aluat si intindeti intr-o foaie subtire, ovala. Puneti 1-2 linguri de umplutura pe jumatate din ovalul obtinut, lasand marginile libere. Trageti jumatatea de aluat libera peste umplutura si sigilati marginile.
Pentru a sigila cat mai bine umplutura inauntru, apasati cu varfurile degetelor marginile de jur imprejur, apoi „piscati” cu grija marginea presata din loc in loc. (a se vedea imaginile pentru a intelege mai bine procedeul).
Intre timp, infierbantati o cantitate considerabila de ulei intr-un vas adanc (bunica le prajea in untura care nu e tocmai dietetica, dar placintele sau gogosi mai bune ca acelea nici nu am mai mancat).
Prajiti fiecare placintica in ulei incins pe ambele parti pana devine aurie. Nu formati toate placintelele inainte de a le praji pentru ca se umezeste aluatul si riscati sa se rupa la prajit. Cel mai bine e sa le formati pe masura ce le prajiti.
Sursa: AdiHadean.ro
Pentru aluat aveti nevoie de: 400ml apa calduta, 15g drojdie proaspata, 600g faina alba, 1 praf de sare, 2 linguri ulei vegetal.
Amestecati apa cu drojdia intr-un bol. Adaugati faina si sarea si incepeti sa framantati, adaugand treptat si uleiul. Framantati cel putin 10 minute apoi acoperiti cu un servet curat si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.
Pentru umplutura aveti nevoie de aproximativ 300g urda, 1 lingurita coaja de lamaie, 2 oua, zahar dupa gust (3-4 linguri de zahar). Bunica pune mereu si putina branza sarata rasa, nu mult, in jur de 30-40g.
Dupa spusele ei, branza sarata ajuta umplutura sa se lege mai bine. Eu pun pentru ca-mi place gustul, dar nu e obligatoriu. Daca folositi branza de vaci in loc de urda, aveti grija sa fie foarte bine scursa.
Amestecati toate ingredientele intr-un bol, adaugand zahar dupa gust.
Transferati aluatul pe masa de lucru infainata si taiati-l in 12 bucati egale. Formati bile din fiecare bucata de aluat (va va fi mai usor la intins mai tarziu) si puneti-le pe masa de lucru infainata.
Presarati cu faina pentru a nu forma crusta.
Luati cate o bucata de aluat si intindeti intr-o foaie subtire, ovala. Puneti 1-2 linguri de umplutura pe jumatate din ovalul obtinut, lasand marginile libere. Trageti jumatatea de aluat libera peste umplutura si sigilati marginile. Pentru a sigila cat mai bine umplutura inauntru, apasati cu varfurile degetelor marginile de jur imprejur, apoi „piscati” cu grija marginea presata din loc in loc.
(a se vedea imaginile pentru a intelege mai bine procedeul).
Intre timp, infierbantati o cantitate considerabila de ulei intr-un vas adanc (bunica le prajea in untura care nu e tocmai dietetica, dar placintele sau gogosi mai bune ca acelea nici nu am mai mancat). Prajiti fiecare placintica in ulei incins pe ambele parti pana devine aurie. Nu formati toate placintelele inainte de a le praji pentru ca se umezeste aluatul si riscati sa se rupa la prajit. Cel mai bine e sa le formati pe masura ce le prajiti.
Sursa:
AdiHadean.ro Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro