Abordam astăzi un subiect mai delicat, și anume cel al tulburărilor de personalitate sau, în termeni simpliști, al capcanelor mentale
Abordam astăzi un subiect mai delicat, și anume cel al tulburărilor de personalitate sau, în termeni simpliști, al capcanelor mentale pe care oamenii și le construiesc singuri și trăiesc cu ele poate chiar toată viața, aducandu-le multă nefericire.
Tulburările de personalitate sunt tipare autodistructive de lungă durată care provoacă foarte multa suferință, pe termen lung, înrădăcinate în copilărie. Persoanele cu tulburări de personalitate au probleme existențiale pe termen lung, pe lângă simptome specifice precum anxietatea și depresia.
Psihoterapia cognitivă a început să se îmbogățească pentru a răspunde provocărilor ridicate de tratarea acestor tipare dificile și de lungă durată. Tratând problemele de personalitate, nu se abordează doar categorii de simptome (precum depresia, anxietatea, atacurile de panica, adictii, tulburări alimentare, insomnii), ci și schemele de la baza lor sau credințele care le guvernează.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Majoritatea pacienților se prezintă în terapie cu anumite scheme centrale ce se reflectă în existenta diverselor simptome. Abordarea acestor scheme centrale în cadrul tratamentului poate avea efecte benefice, cu impact asupra multor sfere ale vieții pacientului.
Necesitatea schimbarii si dificultatea sa
Psihoterapeuții de orientare cognitivă au ajuns la concluzia că anumite semne indică existenta unei probleme la nivelul schemelor cognitive. Primul semn apare atunci când pacientul discută o problemă și spune: așa am fost dintotdeauna, am avut mereu această problemă. Problema i se pare fireasca pacientului. În al doilea rand pacientul pare incapabil să duca până la capăt temele pe care le-a stabilit de comun acord cu psihoterapeutul în timpul ședințelor.
Apare senzația unui blocaj. Pacientul vrea să se schimbe dar rezista schimbării.Schemele sunt dificil de schimbat. Ele sunt susținute de elemente cognitive, comportamentale și emoționale, iar psihoterapia trebuie să aibă în vedere toate aceste elemente. Schimbarea doar într-un singur domeniu sau în două nu va fi suficientă.
Ce pot sa fac
Primul lucru pe care poti sa il faci si poate cel mai important este sa constientizezi ca exista o problema emotionala in viata ta, care te impiedica sa fii cu adevarat fericita.
Citeste si: Ce sa iti spui cand te simti coplesita
Citeste si: Ce înseamnă karma unui om. Cum plătești datoriile karmice