Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele

Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele
Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele

Abordam astăzi un subiect mai delicat, și anume cel al tulburărilor de personalitate sau, în termeni simpliști, al capcanelor mentale

Abordam astăzi un subiect mai delicat, și anume cel al tulburărilor de personalitate sau, în termeni simpliști, al capcanelor mentale pe care oamenii și le construiesc singuri și trăiesc cu ele poate chiar toată viața, aducandu-le multă nefericire.

Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele
Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele[Sursa foto: PixaBay]

Tulburările de personalitate sunt tipare autodistructive de lungă durată care provoacă foarte multa suferință, pe termen lung, înrădăcinate în copilărie. Persoanele cu tulburări de personalitate au probleme existențiale pe termen lung, pe lângă simptome specifice precum anxietatea și depresia.

De obicei, aceste persoane sunt nemulțumite în relațiile personale sau au în mod constant rezultate sub așteptări în cariera. Calitatea vieții lor nu este la nivelul pe care și-l doresc.

Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele
Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele[Sursa foto: PixaBay]

Psihoterapia cognitivă a început să se îmbogățească pentru a răspunde provocărilor ridicate de tratarea acestor tipare dificile și de lungă durată. Tratând problemele de personalitate, nu se abordează doar categorii de simptome (precum depresia, anxietatea, atacurile de panica, adictii, tulburări alimentare, insomnii), ci și schemele de la baza lor sau credințele care le guvernează.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Majoritatea pacienților se prezintă în terapie cu anumite scheme centrale ce se reflectă în existenta diverselor simptome. Abordarea acestor scheme centrale în cadrul tratamentului poate avea efecte benefice, cu impact asupra multor sfere ale vieții pacientului.

Necesitatea schimbarii si dificultatea sa

Psihoterapeuții de orientare cognitivă au ajuns la concluzia că anumite semne indică existenta unei probleme la nivelul schemelor cognitive.

Primul semn apare atunci când pacientul discută o problemă și spune: așa am fost dintotdeauna, am avut mereu această problemă. Problema i se pare fireasca pacientului. În al doilea rand pacientul pare incapabil să duca până la capăt temele pe care le-a stabilit de comun acord cu psihoterapeutul în timpul ședințelor. Apare senzația unui blocaj. Pacientul vrea să se schimbe dar rezista schimbării.

Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele
Despre capcane mentale si cum sa scapi de ele[Sursa foto: PixaBay]

Schemele sunt dificil de schimbat.

Ele sunt susținute de elemente cognitive, comportamentale și emoționale, iar psihoterapia trebuie să aibă în vedere toate aceste elemente. Schimbarea doar într-un singur domeniu sau în două nu va fi suficientă.

Ce pot sa fac

Primul lucru pe care poti sa il faci si poate cel mai important este sa constientizezi ca exista o problema emotionala in viata ta, care te impiedica sa fii cu adevarat fericita.

Trebuie sa iti doresti fericirea si, ca sa ajungi acolo, trebuie sa lucrezi cu tine la schimbare. Ajutorul de specialitate al unui psiholog iti poate grabi procesul de vindecare si tu vei ajunge sa te simti implinita cu tine si mandra de realizarile tale.  

Citeste si: Ce sa iti spui cand te simti coplesita

Citeste si: Ce înseamnă karma unui om. Cum plătești datoriile karmice



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Câte kilograme a luat Roxana Vancea în sarcină și la greutate a ajuns acum? „Nu prea reușesc să trec de pragul acesta deloc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies