Pentru ca tot suntem in plina campanie de detoxifiere, am stat de vorba si cu medicul nutritionist Mihaela Bilic despre greselile si excesele pe care trebuie sa le evitam daca facem in aceasta perioada o curatare a organismului dupa abuzurile alimentare din timpul Sarbatorilor.
Iata ce ne-a declarat medicul Mihaela Bilic!
Detoxifierea si digestia- Detoxul a devenit o moda si de multe ori ca si postul il confundam si il folosim ca instrument pentru a obtine alte rezultate. Detoxul este o perioada pentru organism cand punem metabolismul in repaus, cand ii dam posibilitatea sa consume energia si in altfel de procese si asta inseamna sa-l crutam de tot ce inseamna digestie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Detoxifierea si curele de slabire- Dar detoxifierea nu este o cura de slabire, nu este un stil de viata, nu putem manca asa in fiecare zi si atentie, nu este un tratament pentru unele probleme incepand de la constipatie si pana la colesterol.
Cand se recomanda detoxifierea- Detoxul a fost conceput in mod clasic sa fie folosit de doua ori pe an, primavara si toamna, tocmai ca acestea sunt momentele cand metabolismul nostru se schimba radical. Trecerea de la alimentatia din timpul iernii care este bogata in grasimi si fainoase la alimentatia de vara seamana cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece.
Acest switch are nevoie de o perioada de reacomodare.La fel si toamna, pentru hibernare, pentru pregatirea organismului, din nou atunci putem sa-i dam organismului un pic de pauza, adica sa-i dam legume care in timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piata, tocmai ca organismul sa poata face o curatire. Asta este cura de detoxifiere clasica, pe parcursul a 3, 5, 7 zile.
O zi pe saptamana putem consuma alimente pentru detoxifiere?- Daca vrem sa facem lucrurile si mai echilibrate, am putea sa facem acest mod de alimentatie saptamanal, suprapunand modelul de alimentatie pe care ni l-a sugerat religia, ca vinerea se tine post.
Ce inseamna detoxifiere excesiva?- In momentul in care folosim aceasta strategie de detox, este bine sa evitam si excesele, pentru ca detoxul impins la extrema poate consta in post negru, adica apa, poate consta in mancat numai fructe sau poate consta in tot felul de legume si fructe facute suc, deci o dieta bazata pe lichide. Aceasta nu are nimic contraidicat atata vreme cat nu dureaza zile si saptamani.
Tot ce este impins in extreme poate crea probleme ulterioare digestive tocmai pentru ca organismul nostru este invatat sa nu secrete, sa nu functioneze daca respectiva functie nu este ceruta. Daca obisnuim organismul sa manance numai lucruri pasate si numai lichid, cu siguranta vom avea un anume tip de disconfort cand trecem brusc la o alimentatie solida.
Caloriile
Adica a metaboliza 3000 de calorii, chiar daca provin din legumes si fructe, este complicat. Detox inseamna de fapt un pic de cumpatare si un pic de restrictie, dar lucrurile trebuie facute cu masura si trebuie sa ne gandim la beneficiile pe care le are organismul. Cateva zile de mancat mai light nu pot sa fie decat binevenite. Cu atat mai mult detoxifierea isi gaseste locul in viata noastra cu atat mai mult cu cat abundenta alimentara este o normalitate si un fapt in sine.
Sursa: www.csid.ro