Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 metode simple

ajuta copiii sa fie mai organizati
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple

Abilitățile de organizare sunt extrem de importante, chiar și pentru cei mici. Însă știai cum îi poți obișnui mai ușor cu acestea?

Află din rândurile următoare, care sunt doar câteva dintre modalitățile pe care le poți pune în aplicare, în calitate de părinte, pentru ca cei mici să fie mult mai organizați, în ceea ce privește curățenia casei.

 

1. Dă un exemplu bun

Copiii își iau adesea exemplu de la părinți, așa că este esențial să fii un model de ordine și responsabilitate pentru ei.

Arată-le cum să faci curățenie după tine, cum să păstrezi lucrurile organizate și cum să fii mândru de casa ta. Atunci când te văd dedicându-te acestor activități, vor înțelege că este important să își mențină propriul spațiu curat și ordonat. Astfel, prin imitare și observare, vor învăța în mod natural să fie organizați și să prețuiască un mediu ordonat.

2. Învață-i să strângă după ei

De îndată ce încep să înțeleagă, învață-i să-și strângă lucrurile după ce le folosesc. Arată-le că, de fiecare dată când scot o jucărie nouă, ar trebui să o pună pe cea veche la loc. Așa vor învăța să termine ce au început înainte de a începe ceva nou.

Citește și: Gabriela Cristea l-a lăsat pe Tavi Clonda acasă și a plecat cu fetele în oraș! Ce sentimente au încercat-o pe vedetă: „Nu mai înțeleg cum să ies fără soțul meu. Am așa un soi de anxietate.”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

familie cu copii sub 5 ani
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce psalmi să citeşti pentru căsătorie. Sunt cele mai puternice rugăciuni pentru a-ți găsi jumătatea

3. Învață-i că totul are locul lui

Arată-le copiilor că fiecare obiect din camera lor  are un loc bine definit, explicându-le într-un mod simplu și accesibil. Poți să le spui că fiecare obiect are „casa” lui și să folosești exemple concrete pentru a-i ajuta să înțeleagă.

De exemplu, explică-le că „creioanele locuiesc aici” și că „le place să se întoarcă acasă” după ce au fost folosite pentru colorat. Astfel, prin aceste explicații jucăușe și vizuale, îi vei ajuta să înțeleagă importanța de a pune lucrurile la locul lor și să dezvolte obiceiul de a-și menține ordinea într-un mod care le pare natural și plăcut.

4. Oferă-le spațiu ușor accesibil pentru a-și depozita jucăriile

Ca să-și mențină camera curată, au nevoie de un loc special pentru a-și pune lucrurile. Dacă au unde să le așeze, vor prinde mai ușor obiceiul de a le strânge. Dă-le dulapuri ușor de accesat și cufere ușoare unde să-și păstreze jucăriile, creioanele și cărțile.

organizarea celor mici
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

Citește și: Bianca îi pune la zid pe Giuly și Robert: "Calci pe cadavre pentru bani..." Care ar fi planul celor doi concurenți din ''Casa iubirii''? Aflați ce se va întâmpla joi, 12 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: "Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!- stirilekanald.ro

5. Începe o rutină de dimineață

Cum își începe copilul tău dimineața poate avea un impact semnificativ asupra întregii zile, așa că este esențial să dezvolți obiceiuri matinale pozitive. Încurajează-l să își facă patul și să strângă jucăriile sau hainele împrăștiate pe podea imediat după trezire. Acest ritual simplu nu doar că contribuie la menținerea unei camere curate, dar îi oferă și un început de zi organizat și pozitiv.

În plus, acest obicei sănătos îl va ajuta să dezvolte sentimentul de responsabilitate și ordonare, stabilind o rutină care poate influența favorabil restul zilei sale.

6. Ajută-i

Curățenia devine mai ușoară dacă o faceți împreună! Ghidează-l, ca să știe exact ce are de făcut și unde să își pună lucrurile. Când îl înveți să fie organizat, lasă-l să pună toate întrebările care îi vin în minte și răspunde-i simplu și clar. Odată ce înțelege, nu va mai avea nevoie de ajutorul tău și va începe să facă totul pe cont propriu.

organizarea copiilor
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

7. Atribuie sarcini

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ți obișnui copilul cu curățenia este să-i oferi responsabilități clare și să-i recompensezi pentru finalizarea acestora. Atribuie fiecărui copil sarcini adecvate vârstei și asigură-te că acestea sunt simple și realizabile, astfel încât să nu îi copleșească. Atunci când copiii își îndeplinesc sarcinile, recompensează-i pentru efortul lor, lucru care le va oferi un sentiment de realizare și mândrie. Acest sistem de recompense nu doar că îi motivează să continue să își facă datoria, dar îi ajută să dezvolte un sentiment de responsabilitate și organizare, învățându-i astfel importanța curățeniei într-un mod pozitiv și constructiv.

copii organizati
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce psalmi să citeşti pentru căsătorie. Sunt cele mai puternice rugăciuni pentru a-ți găsi jumătatea

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Schimbare radicală de look pentru Antonia. Artista a atras atenția cu această culoare neașteptată: "O doamne te-ai vopsit!"

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Nuntă de basm în Turcia! Merve Dizdar, actrița care joacă rolul Gulben în serialul Vinovați de iubire, s-a căsătorit cu alesul inimii sale! Iată primele imagini de la grandiosul eveniment

"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă


Cookies