Diabet gestațional. Cauze, factori de risc și opțiuni de tratament pentru gestionarea acestei afecțiuni în timpul sarcinii!

diabet gestational
Diabet gestațional

Diabetul gestațional își poate face simțită prezența la femeile însărcinate. însă știați din ce cauză?

Aflați din rândurile următoare, ce reprezintă mai exact diabetul gestațional, dar și cum putem detecta. În plus, descoperiți și cum se poate trata, dar și dacă se poate transmite sau nu, la copil. 

 

Ce este diabetul gestațional 

Atunci când vine vorba despre diabetul gestațional, se pare că acestea reprezintă o complicație a sarcinii, care își face apariția odată ce apar probleme cu glicemia. 

“Diabetul gestational este o complicație a sarcinii, mai precis anumite gravide sunt in imposibilitatea de a-si regla glicemia, practic de a metaboliza glicoza din sânge.”, a explicat Cătălin Haiduc, medic primar obstetrică-ginecologie. 

analiza diabet gestational
Diabet gestațional[Sursa foto: freepik]

 

Cum detectăm prezența diabetului gestațional 

Cu toate acestea, pentru a afla cu exactitate dacă există sau nu, se pot face anumite analize.

Acestea au loc în trimestrul al 2-lea de sarcina, mai exact între 24 și 28 de săptămâni.

‘Se face un screening, screening-ul se face în principu în trimestrul 2 de sarcină, între 24 și 28 de săptămâni. Se efectuează un test de toleranță la glucoza, mai precis pacienta trebuie să vină fără să mănânce și fără să bea nimic înainte, i se recoltează sânge, se bea un lichid îndulcit mai apoi și se recoltează din nou sânge pentru probe, la o oră, respectiv 2 ore.”,

a menționat specialistul. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

test diabet gestational cand se face
Diabet gestațional[Sursa foto: freepik]

 

Tratamentul diabetului gestațional 

In cazul în care există prezența acestui tip de diabet, persoana în cauză trebuie să apeleze la un medic nutriționist, care o va ajuta să monitorizeze glicemia, urmând să se țină de o dietă, iar dacă este cazul și de o medicație anume. 

“Primul lucru este ca un medic nutriționist să evalueze gravida, urmează o monitorizare strictă a glicemiei, impunerea unei diete, de asemenea un regim de viață mai activ. În cazul în care zicem glicemia nu se reglează prin dietă, urmează medicația”, a punctat acesta. 

De asemenea, nu trebuie să vă faceți griji, pentru că odată diagnosticat, trebuie să țineți cont de anumiți pași pentru a descoperi care sunt măsurile pe care le puteți lua, fiind în strânsă legătură cu medicul ginecolog și nu numai. 

“Lucrurile sunt simple, se diagnostichează, se merge la medicul diabetolog care în funcție de persoana respectivă, în funcție de gravitatea bolii și în funcție de stadiul în care a fost descoperit, se iau diverse măsuri. Măsurile sunt bineînțeles luate împreună cu medicul ginecolog care trebuie să aibă grijă de acea parte care ține de el și anume să fie fătul sănătos, sa se dezvolte normal, iar hiperglicemiile, în caz că acestea există să nu afecteze cumva fătul.”,

a intervenit Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriție si boli metabolice. 

glicemia in sarcina valori normale
Diabet gestațional[Sursa foto: freepik]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citește și: 5 motive pentru care ți se umflă picioarele vara și cum să scapi de retenția de apă

 

Diabetul gestațional se poate transmite sau nu, și la făt 

Bineînțeles că odată cu acest caz, apare și întrebarea, dacă se va transmite sau nu, la copil. Se pare că răspunsul este negativ, însă cu toate acestea, acesta poate avea parte de anumite aspecte de luat în seamă. 

“Diabetul in sine nu se transmite, însă copilul este încărcat cu glucoză în exces, ceea ce îl face pe el să secrete insulina, de asemenea în cantități mari. Îndată ce copilul se naște, practic nou-născutul prezintă un risc semnificativ de hipoglicemie, mai precis, va dezvolta, va secreta insulină în exces și va scădea rapid rezervele de glucoza din sângele lui.”, a încheiat specialistul. 

copii nascuti din mame cu diabet gestational
Diabet gestațional[Sursa foto: freepik]

Citește și: 5 motive pentru care ți se umflă picioarele vara și cum să scapi de retenția de apă



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

5 motive pentru care ți se umflă picioarele vara și cum să scapi de retenția de apă

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies