Bulgurul este un aliment simplu de preparat, apărut pentru prima dată în zona mediterană și răspândit mai apoi în toată lumea. Este adesea folosit în diete, dat fiind faptul că are o mulțime de beneficii asupra organismului nostru. Află ce trebuie să faci în dieta cu bulgur și care este cea mai sănătoasă rețetă pe care o poți prepara cu ajutorul acestui produs.
Bulgurul se găsește pe rafturile magazinelor sub diferite forme: prefiert, uscat sau măcinat. Are o mulțime de proprietăți, asigură aportul zilnic de fibre, proteine și vitamine, iar în compoziția sa se regăsesc minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.
Beneficiile consumului de bulgur
Susține sănătatea intestinelor
Consumul de bulgur favorizează creșterea bacteriilor intestinale sănătoase care susțin funcția digestivă adecvată. Datorită cantității considerabile de fibre, bulgurul este foarte eficient în tratarea și prevenirea problemelor digestive, cum ar fi constipația.
Menține sănătatea inimii
Bulgurul face parte din marea familie a cerealelor integrale, acestea favorizând sănătatea inimii. Potrivit studiilor, persoanele care au consumat regulat între 3 și 6 porții de cereale integrale pe zi și-au redus cu 20% șansele de
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism
Stimulează pierderea în greutate
Aportul mare de fibre ajută la scăderea în greutate deoarece stimulează senzația de sațietate, iar la următoarea masă din zi vei consuma mai puține alimente.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Bogat în carbohidrați
Bulgurul este o sursă excelentă de carbohidrați. O cantitate de doar 200 de grame completează aportul energetic cu 33,8 grame de carbohidrați, ceea ce înseamnă un sfert din doza zilnică recomandată.
Dieta cu bulgur
Dieta cu bulgur este foarte eficientă, poți scăpa ușor de kilogramele în plus și este extrem de sănătoasă. Cura de slăbire poate fi ținută timp de aproximativ 2 săptămâni pentru a scăpa de cel puțin 10 kilograme, dar dacă nu consideri că ai ajuns la rezultatele pe care ți le-ai dorit, medicii recomandă în continuare consumul acestuia, dat fiind faptul că are o mulțime de beneficii asupra organismului.
Bulgurul poate fi consumat la micul dejun, alături de lapte, iaurt degresat sau în combinație cu fructe precum mere, pere, banane, căpșuni sau portocale. De asemenea, se potrivește perfect și alături de semințe sau nuci.
La prânz îți poți prepara bulgur cu legume precum morcov, roșii sau pur și simplu verdețuri. Bulgurul se folosește în salate dietetice, supe cu legume sau piftele. De asemenea, este un înlocuitor excelent pentru orez, având chiar mai puține calorii decât acesta.
Bulgurul este foarte simplu de preparat. Trebuie să îl lăsăm la înmuiat în apă minim 90 de minute, iar apoi îl putem consuma exact așa cum este. De asemenea, îl putem punem la fiert în apă care clocotește și îl ținem în jur de 10 minute.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta Dr. Nowzaradan. Principii de bază, alimente permise, sugestie de meniu
Rețetă tabbouleh
Ingrediente:
- 100 g bulgur
- 3 legături de pătrunjel
- 3 roșii
- mentă
- 1 legătură ceapă verde
- 3 linguri ulei de măsline
- suc de la o lămâie
- sare și piper după gust
Pune apă clocotită pentru bulgur, cât să îl acoperi bine, și lasă-l la înmuiat până când își dublează volumul. Mai apoi, toacă mărunt pătrunjelul, ceapa verde și pune-le împreună într-un bol încăpător. Taie roșiile felii și apoi cubulețe. Adaugă bulgurul înmuiat, uleiul de măsline, zeamă de lămâie și sare, după gust. Amestecă bine ingredientele, iar salată tabbouleh este gata.
Salata tabbouleh cu bulgur este recomandată și de medicul nutriționist Mihaela Bilic!
„Pătrunjel, ca salată, nu ca decor. Și nu, nu vorbesc de pătrunjelul care se pune ca decor în ciorbă sau tocăniță, ci de pătrunjelul mâncat sub formă de salată. Tabouleh este, în bucătăria libaneză, o salată făcută din pătrunjel, roșii proaspete, ceapă și bulgur (grâu mărunțit). Se asezonează cu sare, ulei și zeamă de lămâie și se consumă ca garnitură la carne, sau ca aperitiv-alături de humus.”, a spus medicul specialist într-o postare pe contul oficial de Instagram.