Consumul anumitor fructe si legume bogate in pigmenti, precum afinele si dovleacul, contribuie la formarea unei bariere naturale, care protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, potrivit dermatologilor din Marea Britanie.
Anumite fructe si legume, cum ar fi fructele de padure inchise la culoare si legumele de culoare verde-inchis, contin compusi de protectie speciali impotriva razelor ultraviolete (UV).
Organismul utilizeaza acesti compusi la suprafata pielii pentru a asigura un nivel de protectie de baza impotriva razelor ultraviolete nocive.
Cunoscut ca factorul de protectie solara pe baza de dieta continua (CD- SPF), acesta este un factor SPF pe care oamenii de stiinta l-au atribuit in premiera dietelor bazate pe natura si cantitatea pigmentilor naturali din plante.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Unul dintre avantajele acestei abordari este acela ca, pe parcursul intregii zile, chiar si in cele innorate, cand cremele cu protectie solara nu sunt folosite in mod regulat, este asigurat un nivel de protectie "de baza" impotriva razelor UV.
„Nivelul de protectie impotriva razelor UV al fructelor si legumelor poate fi evaluat intr-un mod asemanator cu cel al cremelor cu protectie solara, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cat numarul este mai mare, cu
Alimentele cu cel mai bun nivel de CD- SPF de baza sunt afinele, coacazele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajera si spanacul.
Dar pentru a obtine un factor de protectie solara 10 doar din dieta, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varza furajera sau de struguri in fiecare zi.
Desi consumul acestor "superalimente" protejeaza de razele daunatoare ale soarelui, foarte putini oameni consuma cantitati suficiente in fiecare zi pentru a obtine o protectie CD-SPF doar cu ajutorul dietei.