Desi folosit de secole si numit de vechii greci "apa vindecatoare", zerul este considerat azi doar o ramasita de la prepararea branzeturilor.
Bogăţie de proteine
Zerul conţine în primul rând apă, dar şi lactoză (denumirea zahărului din lapte), minerale, vitamine, lactalbumină (un compus similar albuminei), urme de grăsimi şi o cantitate mare de proteine cu lanţuri bogate de aminoacizi. Circa 20% din proteinele din lapte sunt cele din zer. Proteinele din zer intensifică sinteza proteinelor în organism, arată studiile. Prin urmare, zerul este sursă de energie pentru cei care fac sport intensiv, dar şi pentru cei implicaţi în activitate intelectuală solicitantă ori care trec prin perioade îndelungate de stres.
Lactoferina, o proteină cu multiple valenţe, are calităţi antiinflamatoare şi antimicrobiene. Iar albumina serică bovină, un compus al proteinei din zer, susţine globulele albe să lupte cu infecţiile şi, în acelaşi timp, menţine în parametri optimi nivelul colesterolului.