Specialistii in materie spun ca nu trebuie neaparat sa gatesti mancare japoneza pentru a te bucura de beneficiile acestei diete. Pur si simplu mananca mai multe fructe, legume si peste.
Studii recente au demonstrat ca secretul lor consta tocmai in peste si fructe de mare, si, pe langa acestea, portiile mai mici si placerea de a sta la masa. Deoarece la ei nu prea exista termenul de “a manca pe fuga”, ci doar placerea de a manca incet si de a se bucura de fiecare aroma. Sub dictonul ”Serveste portii mai mici si mananca incet!”, japonezii (in special femeile japoneze) nu urmeaza diete drastice de slabire.
Japonezii au zicala “Hara hachi bu”, care se bazeaza pe o invatatura confucianista conform careia oamenii trebuie sa manance pana cand stomacul este 80 la suta plin.
Ceaiurile aproape nelipsite de la orice masa, tofu, orezul in loc de paine, soia in loc de sare, alge. Japonezii fac multa miscare – desi sunt o forta in domeniul constructiei de masini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, in cea mai mare parte a zilei.
Conform statisticilor, un japonez consuma cu pana la 25% mai putine calorii intr-o zi, in comparatie cu un american. Magia alimentatiei de tip japonez sta in calitatea acesteia de a imbina toti nutrientii necesari unei sanatati de invidiat cu alimente cu putine calorii, totul prezentat intr-o maniera delicioasa si imbietoare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ciocolata, cartofii si prajiturile trebuie inlocuite cu alternative de genul: fructe, legume si supe. In Japonia, mancarea este servita pe platouri sau farfurii si castronase separate, si nu pe un singur platou mare, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor de pe glob. Cei care stau la masa servesc din fiecare fel, gustand, incet, din tot ce se afla pe masa. Cine vrea sa manance astfel trebuie sa micsoreze portiile si sa nu nu se grabeasca!
Rezultatul? Specialistii explica procesul incetinit de ingerare a mancarii prin posibilitatea creierului de a realiza ca stomacul este plin: daca mancam cantitati mai mici la fiecare masa, vom ajunge in scurt timp sa scapam de kilogramele in plus, dar si sa avem o viata sanatoasa, fara excese. Nu trebuie sa micsoram toate portiile, ci doar pe cele care contin calorii foarte multe.
Exista un fel principal in mesele zilnice ale japonezilor, care si-a castigat in timp titulatura de mancare traditionala in timp. Ar putea fi o alternativa extraordinara la clasica si mult utilizata supa de varza. Ingredientele din care este preparata sunt foarte sanatoase si contin nutrienti esentiali organismului uman. In ciuda numelui exotic, supa Miso este un fel de mancare simplu de preparat si contine un set de ingrediente usor de procurat in supermarketurile cu specific asiatic si nu numai. Miso este un produs specific japonez, fiind un produs fermentat din soia, sare si inca o cereala. Pana acum cativa zeci de ani, miso se fabrica in gospodarie, fiecare familie japoneza avand propriul miso. Poate sa aiba o varietate de arome si culori, depinzand de locul unde si cum a fost fabricat. Obtinerea de miso este influentata de materiile prime folosite, de clima, si de gustul local. Desi in prezent in Japonia exista sute de feluri de miso, totusi a putut fi clasificat in trei categorii, in functie de cereala folosita: miso de orez, miso de orz si miso de soia.
Are si un fel aparte de servire: bolul de supa se tine cu ambele maini si se soarbe ca si cum s-ar bea dintr-un pahar, iar bucatelele de legume ramase in supa se mananca ulterior cu betisoarele tipice bucatariei asiatice (este acceptat si stilul european pentru cei care nu se descurca!).
Legumele stau la baza mancarurilor japoneze. Intrebati in cadrul unui sondaj care este felul preferat de mancare al familiilor lor, japonezii au raspuns ca li se cere de cele mai multe ori sa gateasca legume amestecate in sos asortat. Ardei grasi, mazare, laptuci, ceapa, rosii, ardei iuti, salata, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfecla, radacini de lotus, ridichii, ciuperci, napi si legume de apa sunt doar cateva dintre deliciile colorate pe care japonezii le includ cu placere in dieta lor. La fiecare masa sunt servite pana la cinci feluri de mancare diferite, si niciunul nu gaseste ciudat sa manance dimineata supa de legume sau frunze de salata. Legumele se gatesc in diferite feluri- fierte in sos, prajite sau fripte ori in aburi, iar fiecare astfel de modalitate de preparare pastreaza caracteristicile nutritive ale alimentelor.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro