Organismul nostru sufera multe schimbari de-a lungul vietii. Acestea sunt legate de sanatate, de numarul de kilograme depuse usor, in timp, de restrangerea activitatii fizice, de micsorarea masei musculare, de slabirea capacitatilor fizice si mentale. Toate aceste schimbari sunt naturale o data cu inaintarea in varsta, dar pot fi intarziate cu ajutorul unui stil de viata sanatos.
Daca ai implinit varsta de 40 de ani te poti astepta la o incetinire a metabolismului, puterea organismului de a arde caloriile acumulate din alimentatie scade, ceea ce va duce la acumularea de kilograme in plus; specialistii sustin ca numai 100 de calorii ramase zilnic neconsumate pot duce la acumularea a 5 kilograme pe an, ceea ce e foarte mult.
Kilogramele in plus, grasimea abdominala in special, obezitatea duc la o serie de afectiuni care se agraveaza o data cu trecerea anilor: hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, cerebrale, probleme in respiratie, probleme ale articulatiilor (genunchi, solduri etc), guta, diabet,
Pe langa odihna insuficienta, stresul acumulat de-a lungul anilor, tratamentele medicamentoase la care am fost nevoiti de multe ori sa recurgem, lipsa de miscare, un stil de viata haotic, dieta zilnica are un mare rol in deteriorarea starii noastre generale de bine care ne va impiedica sa pretuim viata si la varste inaintate.
Iata ce schimbari in dieta trebuie sa faceti pentru sanatate si tonus ridicat:
– Micsorati cantitatea de carne rosie, in special carne grasa de porc. Conform oamenilor de stiinta din medicina, carnea rosie duce la dezechilibrul florei intestinale si la cresterea nivelului de colesterol, la depunerea placilor de grasime pe artere, ceea ca are impact negativ asupra sanatatii inimii. Unele studii au confirmat faptul ca un consum excesiv de carne rosie in perioada medie a vietii poate mari riscul de aparitie a bolii Alzheimer.
Este de preferat carnea slaba de curcan sau de pui.– Mariti cantitatea de minerale indispensabile sanatatii oaselor. Calciul (lactate, varza, broccoli, sparanghel, spanac, macese etc) este important pentru rezistenta oaselor, care dupa varsta de 40 de ani incep sa-si piarda din densitate. Magneziul (peste, lactate, mere, piersici, caise, banane, pepene galben, cereale integrale etc) ajuta la cresterea masei musculare si, alaturi de calciu mentine.
Citeste mai mult aici.