Dieta rapida functioneaza, sustin expertii , dar poate fi inca periculoasa deoarece este "imposibil" sa obtii toate substantele nutritive de care are nevoie organismul.
Se pare ca, atunci cand vine vorba despre a pierde in greutate, cea mai buna abordare este sa o facem incet si constant. Dar acum, expertii cred ca slabitul rapid ar putea fi la fel de eficient ca si slabitul lent.
Expertii in nutritie au avertizat de mult timp cu privire despre pericolele unei diete rapide, ca ii lipsesc o gama larga de substante nutritive esentiale pentru sanatate.
In timpul studiului, 200 adulti obezi au urmat o dieta rapida de scadere in greutate cu un program de 12 saptamani sau un program treptat de 36 de săptămani.
Cei de pe sistemul de pierdere rapida au mancat doar un substitut alimentar intre 450 si 800 de calorii in fiecare zi. Ei au avut aportul de calorii redus cu 500 de calorii pe zi, recomandarea zilnica fiind de 2000 pentru femei.
Participantii care au pierdut mai mult de 12,5 la suta din greutatea corpului lor au fost apoi pusi pe o dieta de mentinere a greutatii, de trei ani.
Patru din cinci dintre cei care au tinut dieta rapida au ajuns la greutatea dorita, in comparatie cu doar jumatate din cei care au tinut dieta mai lenta.
De fapt, ambele grupuri a recastigat aproape 71 la suta din ceea ce au pierdut intr-un termen de trei ani.
Studiul a fost condus de profesorul Joseph Proietto de la Universitatea din Melbourne, in Australia. Cercetatorii au afirmat ca cei care tin dieta rapida au avut mai mult succes, deoarece pierderea rapida in greutate i-a ambitionat mai mult pentru a continua.
Consumul de inlocuitori de produse alimentare a fost, de asemenea, mai usor decat pur si simplu reducerea numarului de calorii.
Cu toate acestea, ei au avertizat ca a fost "imposibil" pentru cei care tin dieta rapida sa obtina toate substantele nutritive de care aveau nevoie si au declarat ca acestia trebuie sa ia aceste suplimente aprobate medical.
Alti experti au fost prudenti cu privire la rezultate. Ei au subliniat ca dietele rapide sunt un moft si ca, de exemplu, supa de varza sau sucurile dietetice ar putea fi periculoase.
Profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la anumite constatari. El a spus ca „si cei care tin diete rapide, dar si cei care tin diete lente au pierdut in greutate prea repede din punctul sau de vedere. Trebuie sa ne amintim ca, cresterea in greutate la multe persone obeze s-a facut in multi ani si procesul de slabire este necesar sa fie relativ lent, astfel incat creierul si sistemele care reglementeaza pofta de mancare au nevoie de timp pentru a se reseta”, a spus el.
Sursa: www.dailymail.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro