Diferența dintre foame și ronțăit. Cum să-ți înțelegi corpul și să-ți răspunzi în mod corespunzător nevoilor nutriționale

diferenta dintre foame si rontait
Diferența dintre foame și ronțăit

Fiecare dintre noi simte uneori nevoia de a ronțăi ceva, fie că vorbim de dulciuri sau snacks-uri. Cu toate acestea, există o mare diferență între foamea propriu-zisă și senzația de a dori o mică gustare.

În cadrul unei emisiuni, medicul nutriționist Elena Țambrea a explicat care este diferența dintre foame și ronțăit, dar și cum putem combate nevoia de a mânca des alimente care nu ne aduc un aport pozitiv asupra organismului nostru.

Foamea poate fi însoțită de simptome precum senzația de gol în stomac, slăbiciune, oboseală și iritabilitate

senzatia de foame
Totul despre senzația de foame[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum slăbim fară să ținem dietă. Descoperă metode eficiente pentru a pierde în greutate într-un mod sustenabil și sănătos

Este important să nu neglijăm senzația de foame, deoarece aceasta poate să ne aducă și stări negative, cum ar fi oboseală și iritabilitate. Totuși, este necesar să facem diferența între foame și dorința de a ronțăi. Așadar, nu de fiecare dată când ne este poftă de ceva dulce sau un snacks, este vorba de foame.

„Există o cauză emoțională, e vorba de cauze mentale, care țin de psihic.

O a doua cauză este că poate ai nevoie de energie. O a treia cauză, care este cea mai importantă și cea mai de întâlnită este aceea că avem carențe. Avem lipsuri de vitamine și minerale, pe care corpul le simte.”, a declarat specialistul în nutriție.

Foamea este o senzație fiziologică prin care organismul îți semnalează nevoia de nutrienți și energie

foamea si rontaitul
Foamea și ronțăitul[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

O masă bogată, plină de nutrienți de calitate, vitamine și minerale îți va oferi energia necesară, dar te va scăpa și de dorința de a ronțăi constant ceva. Fie că vorbim de alune, cipsuri, biscuiți și alte produse de acest tip, acestea au destul de multe calorii, însă lipsite de un aport nutritiv.

De aceea, este esențial să le evităm și să le înlocuim cu hrană adevărată.

„Ronțăind toată ziua putem să adunăm până la 500 de kcal pe zi. Problema este că acestea sunt goale, nu au nutrienți și pentru că nu au vitamine și minerale pot să ne dea mai pe seară foame și poftă și mai multă.”, a declarat medicul nutriționist.

Ronțăitul poate apărea și atunci când stomacul este gol

efectele rontaitului
Efectele ronțăitului[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Care sunt alimentele de post cu puține calorii. Cum își mențin femeile greutatea cu aceste preparate?

De multe ori, persoanele sar peste micul dejun, însă mănâncă tot felul de mici gustări, până la masa de prânz. Aceasta este o consecință a faptului că stomacul este gol și ar fi avut nevoie de o masă adevărată.

Așadar, asigură-te că nu sari peste mese, fiindcă va apărea cu siguranță nevoia de a ronțăi diverse gustări nesănătoase. Un alt truc pe care îl oferă nutriționiștii este ca atunci când simțim nevoia de a ronțăi ceva, să bem un pahar mare cu apă. La scurt timp, senzația de foame se va diminua.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„Concentrează-te pe mesele tale, să fie suficient de sățioase și nutritive, astfel încât gustările să vină doar ocazional. Ideea este să nu le scoatem de tot, să nu le punem o etichetă care ne interzice.”, a explicat specialistul.

Ronțăitul nu indică întotdeauna necesitatea de a mânca

Chiar dacă am crede că ronțăitul sugerează nevoia de a mânca, nu este întotdeauna obligatoriu. Spre exemplu, oamenii pot să simtă nevoia de a se bucura de câteva snacks-uri și pe fond emoțional sau pur și simplu din plictiseală. În momentul în care suntem angrenați într-o activitate foarte solicitantă, creierul nostru nu mai are timp să se gândească la ronțăit.

Totuși, există momente când ni se face foame, însă nu avem posibilitatea de a ne bucura de o masă copioasă și corectă. În astfel de cazuri, este recomandat să avem cu noi câteva gustări sănătoase, fie că vorbim de fructe sau de mix-uri de alune de pădure, nuci, caju sau stafide. De asemenea, cantitatea este foarte importantă, chiar și în cazul acestora.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum să slăbești rapid pentru a obține o siluetă armonioasă

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies