Fiecare dintre noi simte uneori nevoia de a ronțăi ceva, fie că vorbim de dulciuri sau snacks-uri. Cu toate acestea, există o mare diferență între foamea propriu-zisă și senzația de a dori o mică gustare.
În cadrul unei emisiuni, medicul nutriționist Elena Țambrea a explicat care este diferența dintre foame și ronțăit, dar și cum putem combate nevoia de a mânca des alimente care nu ne aduc un aport pozitiv asupra organismului nostru.
Foamea poate fi însoțită de simptome precum senzația de gol în stomac, slăbiciune, oboseală și iritabilitate
Este important să nu neglijăm senzația de foame, deoarece aceasta poate să ne aducă și stări negative, cum ar fi oboseală și iritabilitate. Totuși, este necesar să facem diferența între foame și dorința de a ronțăi. Așadar, nu de fiecare dată când ne este poftă de ceva dulce sau un snacks, este vorba de foame.
„Există o cauză emoțională, e vorba de cauze mentale, care țin de psihic.
Foamea este o senzație fiziologică prin care organismul îți semnalează nevoia de nutrienți și energie
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
O masă bogată, plină de nutrienți de calitate, vitamine și minerale îți va oferi energia necesară, dar te va scăpa și de dorința de a ronțăi constant ceva. Fie că vorbim de alune, cipsuri, biscuiți și alte produse de acest tip, acestea au destul de multe calorii, însă lipsite de un aport nutritiv.
De aceea, este esențial să le evităm și să le înlocuim cu hrană adevărată.„Ronțăind toată ziua putem să adunăm până la 500 de kcal pe zi. Problema este că acestea sunt goale, nu au nutrienți și pentru că nu au vitamine și minerale pot să ne dea mai pe seară foame și poftă și mai multă.”, a declarat medicul nutriționist.
Ronțăitul poate apărea și atunci când stomacul este gol
Citește și: Care sunt alimentele de post cu puține calorii. Cum își mențin femeile greutatea cu aceste preparate?
De multe ori, persoanele sar peste micul dejun, însă mănâncă tot felul de mici gustări, până la masa de prânz. Aceasta este o consecință a faptului că stomacul este gol și ar fi avut nevoie de o masă adevărată.
„Concentrează-te pe mesele tale, să fie suficient de sățioase și nutritive, astfel încât gustările să vină doar ocazional. Ideea este să nu le scoatem de tot, să nu le punem o etichetă care ne interzice.”, a explicat specialistul.
Ronțăitul nu indică întotdeauna necesitatea de a mânca
Chiar dacă am crede că ronțăitul sugerează nevoia de a mânca, nu este întotdeauna obligatoriu. Spre exemplu, oamenii pot să simtă nevoia de a se bucura de câteva snacks-uri și pe fond emoțional sau pur și simplu din plictiseală. În momentul în care suntem angrenați într-o activitate foarte solicitantă, creierul nostru nu mai are timp să se gândească la ronțăit.
Totuși, există momente când ni se face foame, însă nu avem posibilitatea de a ne bucura de o masă copioasă și corectă. În astfel de cazuri, este recomandat să avem cu noi câteva gustări sănătoase, fie că vorbim de fructe sau de mix-uri de alune de pădure, nuci, caju sau stafide. De asemenea, cantitatea este foarte importantă, chiar și în cazul acestora.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.