În ciuda faptului că a trecut sezonul călduros de vară, înghețata se poate consuma indiferent de acest aspect. Însă știți care este diferența dintre gelato și înghețată?
Aflați din rândurile următoare care este diferența dintre gelato și înghețată. În plus, descoperiți și care sunt caracteristicile acestora, în ceea ce privește compoziția, temperatura de servire și textura, conținutul de aer dar și cel de grăsime, dar și aromele și ingredientele pe care acestea le conțin.
Compoziție
În primul și în primul rând, de menționat este faptul că înghețata este preparată în stilul american, iar în ceea ce privește gelato, aceasta este preparată în stilul italian, exact ca atunci când există
Gelato
În ceea ce privește gelato, mai exact compoziția sa, nenumărate persoane consideră faptul că acest tip de înghețată este unul premium, și iar folosit doar ingrediente proaspete și naturale. Cu toate acestea, acest aspect nu este adevărat, existând nenumărați producători care folosesc ingrediente și arome artificiale și la gelato, nu doar la înghețată.
Înghețată
Astfel, în ceea ce privește înghețata, mai exact compoziția sa, de asemenea, pe de altă parte, există nenumărate persoane care consideră faptul că aceasta este preparat din ingrediente artificiale, însă în funcție de producător, aceștia pot alege să utilizeze deseori și ingrediente proaspete și naturale, motiv pentru care acest aspect nu este neapărat unul diferențiator, ci constă mai exact în alegerea producătorului respectiv.
Temperatura de servire și textura
Gelato
În ceea ce privește temperatura de servire, dar și textura la gelato, se pare că este servită în mod tradițional, la o temperatură mai ridicată, acesta fiind și motivul pentru care atunci când mergeți la o gelaterie, puteți observa faptul că se va servi prin intermediul unei palete, dat fiind faptul că produsul este mult mai lipicios și mai maleabil în comparație cu înghețata, acesta fiind și motivul pentru principal pentru care temperatura trebuie să
fie mai ridicată, inhibând astfel și gustul desertului, acesta fiind perceput adesea ca fiind mult mai intens în ceea ce privește aroma, în comparație cu înghețata.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Înghețată
Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, temperatura de servire a acesteia este puțin mai scăzută, în comparație cu gelato, iar atunci când este servită, se poate observa faptul că deseori se utilizează o lingură specială de înghețată, ocupă, cu
Conținut de aer
Gelato
Atunci când vine vorba despre conținutul de aer din gelato, se pare că acesta conține cu până la 15-30% conținut de aer în compoziția sa, de altfel fiind și
Înghețată
Pe de altă parte, în ceea ce privește înghețata, aerul este cel care face înghețata să se poată scoate, observând acele mici ondulații care sunt de fapt buzunare de aer, care face dintr-o bucată mai mare de înghețată să se poată scoate bucăți mai mici, exact ca atunci când le primim direct în cupe. Astfel, înghețata are în general mai mult conținut de aer, în comparație cu gelato, ajungând cu până la 50-60%, motiv pentru care înghețata va fi mult mai ușoară, în ciuda faptului că poate avem aceeași cantitate de gelato și de înghețată, înghețată fiind cea care va cântări cu 100 g mai puțin în comparație cu gelato, având mai mult aer în compoziția sa.
Conținut de grăsime
Gelato
În ceea ce privește conținutul de grăsime la gelato, se pare că acesta se regăsește într-o cantitate de 10-16 procente de grăsime, ceea ce va face ca gustul să fie unul mult mai intens, dat fiind faptul că nivelul de grăsime este unul cu adevărat scăzut în comparație cu înghețata, și te va lăsa automat să simți mult mai intens aroma.
Înghețată
Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, conținutul de grăsime al acesteia poate să fie în general cu până la 48 de procente de grăsime, în general, ceea ce face ca gustul să fie unul nu tocmai atât de intens, dat fiind faptul că, cu cât este mai ridicat nivelul de grăsimi, cu atât îți va acoperi mai mult limba astfel încât să te împiedice să guști din intensitatea aromei respective.
Arome și ingrediente
Gelato
În ceea ce privește aroma și ingredientele conținutul de gelato, aceasta este făcută cu grăsime de unt derivată din lactate, adică lapte sau smântână, dar în zilele noastre există o mulțime de înlocuitori ai grăsimilor acolo, variază de la cele de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de avocado, untul de cacao, până la cei de calitate inferioară, cum ar fi uleiul de palmier și derivații din uleiul vegetal.
Înghețată
Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, aroma și ingredientele pe care aceasta le conține nu este neapărat derivată din grăsime de unt sau o grăsime de înaltă calitate, ar putea fi și de la ceva precum uleiul de palmier, care conține multe grăsimi trans, uneori, grăsimea de unt este înlocuită din motive funcționale, cum ar fi pentru a face un produs vegan sau fără lactate, dar de multe ori principalul factor este costul, deoarece înlocuitorii de grăsimi vegetale sunt mult mai rentabili decât grăsimea de unt.