Diferența dintre gelato și înghețată. Cum să ințelegi aromele și texturile!

Diferența dintre gelato și înghețată. Cum să ințelegi aromele și texturile!
Diferența dintre gelato și înghețată. Cum să ințelegi aromele și texturile!

În ciuda faptului că a trecut sezonul călduros de vară, înghețata se poate consuma indiferent de acest aspect. Însă știți care este diferența dintre gelato și înghețată? 

Aflați din rândurile următoare care este diferența dintre gelato și înghețată. În plus, descoperiți și care sunt caracteristicile acestora, în ceea ce privește compoziția, temperatura de servire și textura, conținutul de aer dar și cel de grăsime, dar și aromele și ingredientele pe care acestea le conțin. 

 

Compoziție 

În primul și în primul rând, de menționat este faptul că înghețata este preparată în stilul american, iar în ceea ce privește gelato, aceasta este preparată în stilul italian, exact ca atunci când există

mai multe tipuri de orez, fiind variații însă ale aceluiași lucru, cu caracteristici diferite. 

Gelato 

În ceea ce privește gelato, mai exact compoziția sa, nenumărate persoane consideră faptul că acest tip de înghețată este unul premium, și iar folosit doar ingrediente proaspete și naturale. Cu toate acestea, acest aspect nu este adevărat, existând nenumărați producători care folosesc ingrediente și arome artificiale și la gelato, nu doar la înghețată. 

Înghețată 

Astfel, în ceea ce privește înghețata, mai exact compoziția sa, de asemenea, pe de altă parte, există nenumărate persoane care consideră faptul că aceasta este preparat din ingrediente artificiale, însă în funcție de producător, aceștia pot alege să utilizeze deseori și ingrediente proaspete și naturale, motiv pentru care acest aspect nu este neapărat unul diferențiator, ci constă mai exact în alegerea producătorului respectiv. 

inghetata gelato
Diferența dintre gelato și înghețată[Sursa foto: freepik]

Temperatura de servire și textura 

Gelato 

În ceea ce privește temperatura de servire, dar și textura la gelato, se pare că este servită în mod tradițional, la o temperatură mai ridicată, acesta fiind și motivul pentru care atunci când mergeți la o gelaterie, puteți observa faptul că se va servi prin intermediul unei palete, dat fiind faptul că produsul este mult mai lipicios și mai maleabil în comparație cu înghețata, acesta fiind și motivul pentru principal pentru care temperatura trebuie să

fie mai ridicată, inhibând astfel și gustul desertului, acesta fiind perceput adesea ca fiind mult mai intens în ceea ce privește aroma, în comparație cu înghețata. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Înghețată 

Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, temperatura  de servire a acesteia este puțin mai scăzută, în comparație cu gelato, iar atunci când este servită, se poate observa faptul că deseori se utilizează o lingură specială de înghețată, ocupă, cu ajutorul

căreia se formează bile rotunde foarte îngrijite, care se așează fie într-un pahar, fie într-un con, gustul nefiind unul la fel de intens în comparație cu gelato, automat textura fiind una mai dură, și nu atât de maleabilă și lipicioasă ca în cazul desertul lui de gelato. 

gelato vs ice cream
Diferența dintre gelato și înghețată[Sursa foto: freepik]

Conținut de aer 

Gelato 

Atunci când vine vorba despre conținutul de aer din gelato, se pare că acesta conține cu până la 15-30% conținut de aer în compoziția sa, de altfel fiind și mai

grea, atunci când avem exact aceeași cantitate de gelato și de înghețată, diferența dintre cele doua va fi de 100 g în greutate, gelato fiind cea care va cântări mai mult, dat fiind faptul că este un produs cu mai puțină depășire a conținutului de aer, ceea ce face din acest desert să fie considerat unul premium, primind mai multe ingrediente, automat fiind și un produs mult mai intens în aromă.

Înghețată 

Pe de altă parte, în ceea ce privește înghețata, aerul este cel care face înghețata să se poată scoate, observând acele mici ondulații care sunt de fapt buzunare de aer, care face dintr-o bucată mai mare de înghețată să se poată scoate bucăți mai mici, exact ca atunci când le primim direct în cupe. Astfel, înghețata are în general mai mult conținut de aer, în comparație cu gelato, ajungând cu până la 50-60%, motiv pentru care înghețata va fi mult mai ușoară, în ciuda faptului că poate avem aceeași cantitate de gelato și de înghețată, înghețată fiind cea care va cântări cu 100 g mai puțin în comparație cu gelato, având mai mult aer în compoziția sa. 

gelato reteta
Diferența dintre gelato și înghețată[Sursa foto: freepik]

Conținut de grăsime 

Gelato 

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

În ceea ce privește conținutul de grăsime la gelato, se pare că acesta se regăsește într-o cantitate de 10-16 procente de grăsime, ceea ce va face ca gustul să fie unul mult mai intens, dat fiind faptul că nivelul de grăsime este unul cu adevărat scăzut în comparație cu înghețata, și te va lăsa automat să simți mult mai intens aroma. 

Înghețată 

Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, conținutul de grăsime al acesteia poate să fie în general cu până la 48 de procente de grăsime, în general, ceea ce face ca gustul să fie unul nu tocmai atât de intens, dat fiind faptul că, cu cât este mai ridicat nivelul de grăsimi, cu atât îți va acoperi mai mult limba astfel încât să te împiedice să guști din intensitatea aromei respective. 

Arome și ingrediente 

Gelato 

În ceea ce privește aroma și ingredientele conținutul de gelato, aceasta este făcută cu grăsime de unt derivată din lactate, adică lapte sau smântână, dar în zilele noastre există o mulțime de înlocuitori ai grăsimilor acolo, variază de la cele de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de avocado, untul de cacao, până la cei de calitate inferioară, cum ar fi uleiul de palmier și derivații din uleiul vegetal. 

Înghețată 

Astfel, atunci când vine vorba despre înghețată, aroma și ingredientele pe care aceasta le conține nu este neapărat derivată din grăsime de unt sau o grăsime de înaltă calitate, ar putea fi și de la ceva precum uleiul de palmier, care conține multe grăsimi trans, uneori, grăsimea de unt este înlocuită din motive funcționale, cum ar fi pentru a face un produs vegan sau fără lactate, dar de multe ori principalul factor este costul, deoarece înlocuitorii de grăsimi vegetale sunt mult mai rentabili decât grăsimea de unt. 

ce este gelateria
Diferența dintre gelato și înghețată[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Rețeta de înghețată de casă, fără zahăr a lui Carmen Brumă! Desertul perfect pentru persoanele aflate la dietă

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies