Diferența dintre tuse productivă și tuse seacă. Remedii pentru ambele

Diferența dintre tuse productivă și tuse seacă. Remedii pentru ambele
Diferența dintre tuse productivă și tuse seacă. Remedii pentru ambele

De cele mai multe ori, tusea este o manifestare foarte deranjantă, dar ea este un reflex protector, un mod prin care organismul încearcă să curețe plămânii și căile respiratorii. Astfel, se pot elimina substanțe care ar fi putut fi inhalate, cum ar fi praful și secrețiile excesive care s-au acumulat în căile respiratorii.

Mai mult, tusea este un simptom comun pentru răceală și gripă, simptomele fiind mai intense în cazul gripei.

Tusea poate fi seacă sau productivă, iar simptomele care o însoțesc vor varia în funcție de ceea ce au provocat-o. Înțelegerea distincțiilor dintre o tuse uscată și tuse productivă ajută la gestionarea adecvată și la tratamente eficiente bazate pe cauzele care stau la bază. De cele mai multe ori, consultarea unui profesionist din domeniul sănătății este benefică pentru un diagnostic precis și o îngrijire personalizată.

Ce simptome sunt legate de tuse?

Cea mai frecventă cauză a tusei pe termen scurt (acută) este o infecție virală a tractului respirator superior, cum ar fi răceala obișnuită sau gripa. Infecția virală inflamează gâtul, traheea sau plămânii. La persoanele sănătoase, acest tip de tuse dispare în mod normal de la sine în 2-3 săptămâni.

O tuse persistentă (care durează mai mult de 8 săptămâni) este cunoscută sub numele de "tuse cronică". Aceasta poate fi cauzată de o boală subiacentă sau, uneori, reflexul tusei poate deveni sensibilizat

și o persoană dezvoltă o tuse continuă.

Infecțiile virale ale tractului respirator superior provoacă, de obicei, o tuse uscată, dureri în gât și nas înfundat, deși nasul poate fi blocat pentru început. Tusea poate fi iritantă și este posibil să ai

ochi apoși și dureri de cap. Răceala obișnuită poate provoca, de asemenea, strănut. Gripa, dacă este severă, poate provoca febră, frisoane și dureri musculare.

Tusea cauzată de COVID-19 poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, febră sau frisoane, dificultăți de respirație sau dureri în gât.

Unele persoane cu astm pot avea o tuse continuă. Căile respiratorii sunt inflamate și devin hipersensibile la declanșatoarele astmului. Tusea este, de obicei, o tuse uscată și poate exista și respirație șuierătoare.

O tuse toracică produce mucus gros cunoscut sub numele de flegmă.

Este cunoscută sub numele de tuse productivă sau tuse umedă. Flegma vine din plămâni și căile respiratorii inferioare. Acest tip de tuse poate fi mai accentuat dimineața. Este posibil să apară respirație șuierătoare atunci când inspiri. O tuse toracică poate urma unei infecții comune de răceală sau poate fi cauza unor afecțiuni pe termen lung, cum ar fi bronșita cronică sau astmul.

Pentru a face diferența dintre cele două tipuri de tuse este bine să știi cum se manifestă fiecare în parte:

➢ Tusea uscată

O tuse uscată este tusea care nu produce mucus sau flegmă. Aceasta poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv infecții virale, cum ar fi gripa, răceala sau infecția cu COVID-19, iritanți (fum sau praf), alergii sau condiții de sănătate subiacente.

Tusea uscată este caracterizată printr-o senzație de gâdilare sau zgâriere în gât și este non productivă. Este persistentă și adesea însoțită de o răgușeală evidentă.

Remediile pentru tuse uscată se concentrează adesea pe tratamente pentru calmarea gâtului, cum ar fi hidratarea, utilizarea pastilelor sau utilizarea unui umidificator pentru a adăuga umiditate în aer.

➢ Tusea productivă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

O tuse productivă, expectorantă sau umedă este asociată cu producerea excesului de mucus sau flegmă în tractul respirator.

Aceasta ajută la curățarea căilor respiratorii prin expulzarea mucusului.

Infecțiile respiratorii, cum ar fi bronșita sau pneumonia, sunt vinovații obișnuiți ai tusei umede, dar mai poate fi cauzată de factorii de mediu, fumatul sau afecțiunile cronice, cum ar fi astmul.

Principalele simptome sunt prezența mucusului sau a flegmei la tuse, aceasta fiind însoțită de zgomot sau congestie în piept.

Remediile pentru tuse productivă sunt medicamentele, cum ar fi expectoranții,care pot fi recomandate pentru a ajuta la subțierea și curățarea mucusului din căile respiratorii. De asemenea, hidratarea este crucială pentru subțierea mucusului și pentru a-l face mai ușor de expulzat.

Remedii naturale pentru ameliorarea tusei

Există foarte multe r emedii pentru pentru tratarea tusei. Important de reținut este faptul că acestea ameliorează starea, dar nu elimină complet deoarece cauzele pot fi variate.

Printre remediile naturale care funcționează în ameliorarea simptomelor de tuse uscată sau productivă se numără:

● Mierea – Unul din cele mai vechi remedii, mierea este eficientă atât în suprimarea tusei, cât și în prevenirea nevoii de antibiotice.

● Ghimbirul – Poate ușura o tuse uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, poate ameliora greața și durerea în gât.

● Băuturi calde – Un remediu rapid și eficient pentru tuse uscată este consumul unor băuturi calde, deoarece pot ameliora imediat simptomele. Apa caldă, supa limpede, ceaiurile din plante pot reduce instantaneu tusea.

● Băi cu abur – Poate îmbunătăți starea unei persoane care are tuse productivă cu mucus sau flegmă. Se recomandă un un duș fierbinte sau o baie și statul timp de câteva minute în baia plină de abur. Pentru a preveni deshidratarea se recomandă apoi consumul unui pahar de apă.

● Gargară cu apă sărată – A fost folosită pentru o lungă perioadă de timp pentru a ajuta la atenuarea durerii în gât și a simptomelor asociate cu răceala obișnuită. Poate ajuta la subțierea mucusului și la atenuarea durerilor în gât.

● Cimbru – Pentru a trata tusea folosind cimbru, o persoană poate căuta un sirop de tuse care conține această plantă.

● Aromoterapia- Adăugarea câtorva picături de ulei de eucalipt în apă fierbinte și inhalarea vaporilor te poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor tusei uscate.

● Probioticele – Nu ameliorează direct tusea, dar pot stimula sistemul imunitar prin echilibrarea bacteriilor din intestin, iar un sistem imunitar sănătos poate ajuta la combaterea infecțiilor care pot provoca tusea.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Trucuri pentru prevenirea tusei

Atunci când ai de-a face cu o răceală sau altă infecție a tractului respirator, îți dorești o ușurare mai rapidă pentru a nu-ți perturba activitățile zilnice. În timp ce unele remedii, cum ar fi mierea, ghimbirul sau băuturile fierbinți, au efect rapid, altele nu funcționează la fel de repede.

Există câțiva pași suplimentari pot fi utili pentru ameliorarea tusei:

● consumul de lichide calde, cum ar fi ceai sau supele calde;

● hidratarea și consumul de apă în cantitate mare este important;

● evitarea produselor lactate;

● evitarea alcoolului;

● respirarea aerului umed de la aburul de duș sau de la un umidificator;

● evitarea activităților epuizante și odihnă prelungită până la dispariția simptomelor.

Nu este întotdeauna posibil să eviți o răceală sau altă infecție a tractului respirator care poate duce la tuse, dar evitarea contactului cu persoanele bolnave, spălarea regulată a mâinilor și hidratarea pot ajuta la reducerea riscului.

În plus, există medicamente pentru tuse care se eliberează din farmacii fără prescripție medicală, care pot ajuta la calmarea tusei. Pe site-ul farmaciamea.ro există o ofertă bogată de suplimente pentru răceală și gripă, printre care medicamente tradiționale, ceaiuri și siropuri pentru tuse uscată sau tuse productivă.

Aceste tratamentele sunt de mare ajutor pentru decongestionarea nazală, fluidificarea secrețiilor bronșice, funcționarea normală a căilor respiratorii superioare și calmarea gâtului iritat. Există atât variante pentru copii cât și variante pentru adulți.

Tușești puternic? Când să te duci la medic

Uneori, remediile pentru tuse uscată sau tuse productivă pot să nu fie eficiente împotriva unei tuse persistente și încăpățânate. Aceasta poate prefigura o boală cronică mai gravă, boli cum ar fi FPI (fibroza pulmonară idiopatică), cancerul pulmonar. Bolile de inimă se pot agrava dacă tusea este lăsată netratată pentru o lungă perioadă de timp.

De aceea, dacă trec mai mult de 3-4 săptămâni de când tușești după ce ai avut o infecție respiratorie, este esențial să consulți un medic pentru a verifica dacă există alte potențialele motive de tuse pentru un diagnostic și un tratament adecvat. 



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Câte kilograme a luat Roxana Vancea în sarcină și la greutate a ajuns acum? „Nu prea reușesc să trec de pragul acesta deloc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies