Dincolo de distanță: Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional

comportament distant
Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional

Există nenumărate tipologii de parteneri, atunci când vine vorba despre o relație. Însă știați și de cei care au tendința să se retragă?

Aflați din rândurile următoare, cum puteți înțelege gândirea unui partener care are tendința să se retragă în anumite puncte ale relației.

 

Înțelegeți mintea unui partener distanțator

Idealizare – Urmărește și distanțează-te

Ne simțim minunat în faza romantică a unui parteneriat. Idealizarea partenerului nostru ne ajută să ne îndrăgostim și să ne satisfacem nevoia evolutivă de a procrea.

Sentimentele noastre pozitive, perspectiva de a ne vindeca singurătatea și singurătatea prin vederea iubitoare a partenerului nostru, ne ridică. Dacă stima noastră de sine este prea mare, idealizarea ne face pe cineva demn de iubire. Dacă nu este, idealizarea ridică stima de sine scăzută pentru că această persoană minunată ne dorește.

Proiectăm părinții noștri asupra partenerilor noștri în speranța unei iubiri necondiționate pentru a repara traumele timpurii cauzate de educația inadecvată a părinților.

În încercarea noastră de a ne recupera, ne uităm la lucrurile bune pe care le-am avut în copilărie și ne imaginăm că partenerul nostru va face ceea ce am ratat. În curând, realitatea ne dezamăgește. În anumite situații, ei ne pot trata chiar mai rău decât părinții noștri. Pentru perfecționiști și narcisiști, care caută perfecțiunea ca o apărare împotriva rușinii, cea mai mare provocare este disonanța dintre partenerul real și idealul nostru.

Dezamăgirile și disonanța noastră cresc pe măsură ce petrecem mai mult timp împreună și mai intimi. În același timp, avem și temerile de a fi dependenți, abandonați, controlați sau disprețuiți, așa cum am fost de părinții noștri. Evităm și devalorizăm partenerul nostru pentru a ne proteja de sentimentul de copil neputincios și dependent. Acționăm singuri, ne ferim de intimitatea emoțională, proiectăm trăsături și motive negative și amplificăm eșecurile.

Defectele, obiceiurile și greșelile mici ne fac să ne temem și să ne temem că relația noastră se va prăbuși. Ne ajută să ne „părăsim” mental partenerul în timp ce relația continuă prin adoptarea acestor comportamente și strategii de distanțare. Este, de asemenea, o încercare artificială de a ne termina separarea și individualizarea de părinții noștri.

Citește și: De ce tot mai mulți parteneri aleg dormitul separat în cuplu. Când este de fapt benefic

de ce apar semnele de distantare in relatie
Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Obiceiuri romantice de dimineață, care îți vor consolida relația

Despărțire

Cu toate acestea, avem o dilemă, deoarece până acum ne-am atașat de partenerul nostru pentru că ne este frică să-l pierdem, ceea ce ne face să ne simțim îngroziți să-l abandonăm.

Recurgem la apărările infantile: negarea și scindare. Din punct de vedere psihologic, partenerul nostru este împărțit în două categorii: obiectul bun este idealizat, iar obiectul rău este devalorizat. Versiunea nouă, devalorizată urmează acum versiunea idealizată a partenerului nostru. În același timp, ne simțim superiori față de partenerul nostru, care nu merită dragostea noastră. Acest lucru ne justifică antipatia și compensează nesiguranța, rușinea și frica de abandon.

cum sa intelegi un partener distant
Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional[Sursa foto: freepik]

Comportament de distanțare și stiluri de atașament

Comportamentul distanțierului poate fi caracterizat ca evitant și necomunicativ, pasiv-agresiv, practică o dependență, devalorizare subtilă și poate varia de la iritabilitate și negativitate la furie și abuz. O spirală descendentă de disonanță și abuz intern rezultă din faptul că partenerii noștri devin mai puțin atractivi cu cât ne devalorizăm mai mult. O tulburare de personalitate și o incapacitate de a exista și de a se raporta la cineva ca o persoană reală sunt probabil semne ale unui comportament agresiv și dramatic.

Partenerul distanțier are, de asemenea, un stil de atașament nesigur din cauza traumei și rușinii din copilărie. Negarea și despărțirea sunt cele pe care le folosesc. Nu trebuie să ne retragem sau să ne devalorizăm, deoarece îi devalorizăm și le oferim distanță, reducându-le temerile inconștiente de dependență și intimitate.

Ei neagă în moduri diferite abuzul sau efectele acestuia și încearcă să ne întoarcă la forma idealizată a noastră prin acceptarea, apărarea și explicarea iubirii. Acest lucru nu are niciun efect, deoarece suntem pregătiți să ne umilim partenerul din cauza fricii noastre interne. Ne retragem la distanță, dar rareori plecăm complet, deoarece trebuie să evităm temerile de abandon. Încercăm să restabilim relația dacă partenerul nostru se retrage prea departe.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

semne de comportament distant
Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional[Sursa foto: freepik]

Prin urmare, putem avea sentimentul de captivitate. Acceptarea dezamăgirii noastre față de partenerul nostru și rememorarea aspectelor pozitive și a experiențelor pe care le-am împărtășit cu el ar fi un răspuns sănătos. Un partener nu reușește niciodată să revină la faza romantică inițială și să restabilească distanța idealizată prin acomodare. Doar atunci când se confruntă cu o amenințare de abandon, cum ar fi atunci când partenerii lor își retrag atenția.

În plus, sentimentele de dispreț sau antipatie față de partenerul nostru pot deveni din ce în ce mai inconfortabile, mai ales atunci când ne dăm seama că nu suntem pregătiți să plecăm. Ne simțim rău cu noi înșine, fie doar pentru că suntem în relație. Distanțatorii se trezesc temporar din vraja lor de proiecție și încearcă să restabilească relația folosind promisiuni false și tehnici în cazul în care un partener răspunde la distanțări cu granițe ferme sau amenință să plece. După ce se despart, ei pot căuta reconectarea ca o aspirație narcisică sau pot găsi rapid o altă persoană pe care o pot idealiza din nou, dar apoi repetă același proces de devalorizare.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.

comportament distant in relatie
Înțelegerea și abordarea unui partener care se retrage emoțional[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

De ce tot mai mulți parteneri aleg dormitul separat în cuplu. Când este de fapt benefic

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies