Dincolo de ouă roșii și cozonac. Descoperă tradițiile unice de Paște din România

Tradiții specifice de Paște

Nu mai este mult și se apropie perioada sărbătorilor pascale. Însă știați care sunt tradițiile de care ar trebui să ținem cont?

Aflați din rândurile următoare care sunt doar câteva dintre tradițiile pe care ar trebui să le respectăm, de Paște.

 

Tradiții de Paște în România

Una dintre cele mai semnificative tradiții românești de Paște este colorarea ouălor. În timpul sărbătorilor, ouăle vopsite sunt întotdeauna pe masă, iar copiii sunt încântați să participe la concursurile de ciocnit ouă. În tradiție, cei care ciocnesc ouă pictate în prima zi de Paște vor fi vizibili după moarte. Oul trebuie ciocnit de două ori: primul spune „Hristos a înviat”, iar al doilea spune „Adevărat, a înviat”. În conformitate cu tradiția, cei al căror ou nu se sparge vor trăi o viață lungă.

De obicei, ouăle de Paște sunt vopsite în roșu pentru a simboliza sângele pe care Iisus Hristos l-a vărsat pe cruce, dar ouăle pot fi și albastre, galbene sau verzi.

Aceste ouă sunt vopsite cu motive complicate care reflectă fiecare regiune istorică a României. Tradiția din regiunea Bucovinei, ouăle pot fi găsite la târguri și mănăstiri tradiționale. Există multe povești despre ouăle roșii tradiționale. Cea mai cunoscută este cu mama lui Iisus, Fecioara Maria. Atunci când a venit să-și plângă fiul răstignit, a pus un coș cu ouă la picioarele lui și, în timp ce sângele lui Iisus picura, a vopsit ouăle în roșu. Toate elementele care sunt folosite pentru a decora ouăle au un scop, în ciuda faptului că detaliile ornamentale diferă de la regiune la regiune:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

  • linia verticală- viață
  • linia orizontală- moarte
  • linia dublă- eternitate
  • linia cu simboluri dreptunghiulare- cunoaștere
  • linia curbă- apă
  • spirala- timp, eternitate
  • spirala dublă- legătura dintre viață și moarte

Tradiții specifice de Paște [Sursa foto: freepik]

Lumina Sfântă  este al doilea element de tradiție românească cel mai important. Românii merg la biserica locală în noaptea de Paște pentru a aprinde o lumânare și apoi să o aducă în casă. Această flacără reprezintă Învierea lui Hristos, care a învins răul.

Tradiții specifice de Paște [Sursa foto: freepik]

Adulții și copiii își spală mâinile și fața cu apă proaspătă după ce pun un ou roșu și busuioc în prima zi de Paște. Se crede că cei care respectă această tradiție vor rămâne frumoși și sănătoși pentru totdeauna.

Tradiții specifice de Paște [Sursa foto: freepik]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Alimentele de Paște sunt o altă tradiție importantă în România legate de Paște. Carnea de miel este vedeta principală a preparatelor și poate fi servită cu garnituri, cum ar fi cartofii sau preparate, cum ar fi drobul. Există o gamă largă de pâine și prăjituri de Paște care nu pot fi ignorate pe masa de Paște. În România, cunoscută sub numele de „pască”, această pâine delicioasă poate fi pregătită cu diferite ingrediente, cum ar fi brânză, smântână, stafide sau chiar ciocolată și cacao. Nu putem uita nici de cozonacul faimos cu ouă roșii.

Tradiții specifice de Paște [Sursa foto: freepik]

Zile importante din perioada Paștelui

  • Ziua Floriilor, care a fost dedicată inițial zeiței romane Flora, este o sărbătoare care este celebrată cu o săptămână înainte de Paștele românesc și comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim. În această zi, oamenii sărbătoresc ramurile de salcie, care sunt reprezentare a frunzelor de palmier care au fost plantate în acel moment.
  • Joia Mare, care este a cincea zi din Săptămâna Mare, este o sărbătoare a faptului că Iisus Hristos le-a spălat picioarele Apostolilor. În multe biserici creștine, spălarea picioarelor este un obicei tradițional care este adesea celebrat.
  • Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră, este o sărbătoare care marchează moartea și răstignirea lui Iisus. În această zi, oamenii din România se abțin de la orice fel de alimente și băuturi pe tot parcursul zilei, iar seara mănâncă pâine sfântă de la biserică.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

Tradiții specifice de Paște [Sursa foto: freepik]



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Idei creative pentru decorațiuni de Paște

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a