Nu mai este mult și se apropie perioada sărbătorilor pascale. Însă știați care sunt tradițiile de care ar trebui să ținem cont?
Aflați din rândurile următoare care sunt doar câteva dintre tradițiile pe care ar trebui să le respectăm, de Paște.
Tradiții de Paște în România
Una dintre cele mai semnificative tradiții românești de Paște este colorarea ouălor. În timpul sărbătorilor, ouăle vopsite sunt întotdeauna pe masă, iar copiii sunt încântați să participe la concursurile de ciocnit ouă. În tradiție, cei care ciocnesc ouă pictate în prima zi de Paște vor fi vizibili după moarte. Oul trebuie ciocnit de două ori: primul spune „Hristos a înviat”, iar al doilea spune „Adevărat, a înviat”. În conformitate cu tradiția, cei al căror ou nu se sparge vor trăi o viață lungă.
Aceste ouă sunt vopsite cu motive complicate care reflectă fiecare regiune istorică a României. Tradiția din regiunea Bucovinei, ouăle pot fi găsite la târguri și mănăstiri tradiționale. Există multe povești despre ouăle roșii tradiționale. Cea mai cunoscută este cu mama lui Iisus, Fecioara Maria.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- linia verticală- viață
- linia orizontală- moarte
- linia dublă- eternitate
- linia cu simboluri dreptunghiulare- cunoaștere
- linia curbă- apă
- spirala- timp, eternitate
- spirala dublă- legătura dintre viață și moarte
Lumina Sfântă este al doilea element de tradiție românească cel mai important. Românii merg la biserica locală în noaptea de Paște pentru a aprinde o lumânare și apoi să o aducă în casă. Această flacără reprezintă Învierea lui Hristos, care a învins răul.
Adulții și copiii își spală mâinile și fața cu apă proaspătă după ce pun un ou roșu și busuioc în prima zi de Paște. Se crede că cei care respectă această tradiție vor rămâne frumoși și sănătoși pentru totdeauna.
Alimentele de Paște sunt o altă tradiție importantă în România legate de Paște. Carnea de miel este vedeta principală a preparatelor și poate fi servită cu garnituri, cum ar fi cartofii sau preparate, cum ar fi drobul. Există o gamă largă de pâine și prăjituri de Paște care nu pot fi ignorate pe masa de Paște. În România, cunoscută sub numele de „pască”, această pâine delicioasă poate fi pregătită cu diferite ingrediente, cum ar fi brânză, smântână, stafide sau chiar ciocolată și cacao. Nu putem uita nici de cozonacul faimos cu ouă roșii.
Zile importante din perioada Paștelui
- Ziua Floriilor, care a fost dedicată inițial zeiței romane Flora, este o sărbătoare care este celebrată cu o săptămână înainte de Paștele românesc și comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim. În această zi, oamenii sărbătoresc ramurile de salcie, care sunt reprezentare a frunzelor de palmier care au fost plantate în acel moment.
- Joia Mare, care este a cincea zi din Săptămâna Mare, este o sărbătoare a faptului că Iisus Hristos le-a spălat picioarele Apostolilor. În multe biserici creștine, spălarea picioarelor este un obicei tradițional care este adesea celebrat.
- Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră, este o sărbătoare care marchează moartea și răstignirea lui Iisus. În această zi, oamenii din România se abțin de la orice fel de alimente și băuturi pe tot parcursul zilei, iar seara mănâncă pâine sfântă de la biserică.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.