Distanțarea socială duce la anxietate. Anca Bejan vă prezintă recomandările psihoterapeutului

Distanțarea socială duce la anxietate. Anca Bejan vă prezintă recomandările psihoterapeutului
Distanțarea socială duce la anxietate. Anca Bejan vă prezintă recomandările psihoterapeutului

Putem depăși cu bine perioada aceasta de distanțare socială, izolare sau carantină, în care care ne poate pune lupta împotriva pandemiei cu coronavirus, dacă știm ce avem de făcut.

Orice specialist întrebi, afli, în esen ț ă, acela ș i răspuns: ne trebuie un plan pe care să-l respectăm cât mai bine  ș i un program de mese regulat.

 

Anca Bejan, autoarea cărții „ Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme ”  a stat de vorbă psihoterapeutul Anca-Elena Vintzeanu, pentru a explica ce este de făcut atunci când suntem nevoiți să trăim mai mult pe acasă.

Distanțarea socială duce la anxietate. Anca Bejan vă prezintă recomandările psihoterapeutului
Distanțarea socială duce la anxietate. Anca Bejan vă prezintă recomandările psihoterapeutului

Anca-Elena Vintzeanu

„Sugerez să avem în vedere următoarele aspecte, pentru a putea uita puțin de disconfortul interior creat de această izolare care ne aduce, în primul rând, un grad mare de anxietate, asezonată cu multe alte sentimente negative”, spune psihoterapeutul Anca-Elena Vintzeanu.

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Iată „re ț eta” propusă de psihoterapeut pentru a evita anxietatea  și mâncatul dezordonat

Citeste si: Ce greșeală uriașă poți face în autoizolare sau carantină! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști

1. Încearcă să respec ț i un plan:  „Să ne organizăm fiecare zi în așa fel încât activitățile pe care le desfășurăm să nu ne creeze un și mai mare disconfort”, explică psihoterapeutul.

2. Organizează-te  ș i păstrează normalitatea:  „Dacă lucrăm de acasă este important să ne creăm un spațiu de lucru și să ne organizăm programul de lucru cu activități și întâlniri telefonice sau virtuale”, adaugă Anca-Elena Vintzeanu.

3. Ai grijă de tine:  „Să fim atenți la aspectul și îngrijirea corporală- de ex. nu stăm toata ziua în pijamale, ci să ne schimbăm din pijamale în haine în care ne desfășurăm activitatea profesională sau în haine de casă”.

4. Nu uita de relaxare:  „Este importantă și găsirea unor activități pe care le putem desfășura ușor în spațiul locuinței, care ar putea să ne aducă stări pozitive și ne-ar ajuta să ne concentrăm pe alte lucruri decât pe cele negative aduse de contextul pe care-l trăim: lectura, ascultatul de muzică, vizionarea unor filme, dansul sau activități care să presupună mișcare, desen, pictură, colorat, lucru manual de orice fel, diferite activități casnice etc.”.

5. Crează- ț i o rutină  ș i mănâncă regulat:  „Este bine mai ales în această perioadă să ne creăm niște rutine sau tabieturi pe care să le respectăm, cum ar fi ora la care ne trezim și la care ne culcăm, orele de masă, orele de muncă, orele de relaxare și de somn, socializarea sau interacțiunea cu ceilalți (familie, colegi, prieteni etc.)

- dacă nu se poate față-n față prin intermediul telefonului, internetului etc.-, timpul pentru sport sau alte activități creative sau de relaxare”.

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cum te po ț i autoeduca să mănânci regulat:

Citeste si: Atenție și la „pandemia” de obezitate. De ce nu este de glumit cu kilogramele în plus! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști  

Poate părea că e armată curată și asta te-ar putea deranja dacă ești o fire mai libertină, dar beneficiile pe care le are un stil de viață bine organizat (care nu exclude, firește, nici posibilitatea de a improviza destul de mult) sunt uriașe. Iar în lupta cu o pandemie care-ți pune sănătatea în pericol adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos este cel mai important scut.

 

1.       Adoptă un orar cu mese luate zi de zi la aceelea ș i ore.  Dacă este recomandat un program cu mese regulate nu înseamnă că nu ești tu persoana care stabilește orarul. Alege la ce oră va fi prima masă din zi, pune-le și pe următoarele din 3 în 3 sau maximum din 4 în 4 ore, apoi ai grijă ca zi de zi să respecți acest ritm.  Am explicat în alt articol cât de important pentru buna func ț ionare a sistemului digestiv este să mănânci astfel.  

2.       Încearcă să adormi la o oră rezonabilă!  Profită de perioada aceasta în care toată lumea a scăzut ritmul și agitația, pentru a-ți ajuta organismul să revină la „setările din fabrică” și să funcționeze așa cum este menit să funcționeze. Ziua e pentru a fi treaz, iar noaptea este pentru odihnă. Dacă adormi până la 22.00-23.00, vei reuși mai ușor să nu dai iama în frigider seara târziu. Un stil de viață în care mănânci regulat te ajută să scapi de senzația de foame de peste noapte, dar nu te baza doar pe asta! Și în acest caz paza bună trece primejdia rea.

3.       Transformă dieta într-un stil de via ță!  Altfel, orice rezultat obținut va fi doar unul de scurtă durată. De aceea am și numit  setul de principii nutriționale pe care le respect  „Dieta-Minune”, pentru că dieta-minune pe care o caută toată lumea chiar există: poți mânca orice îți place și îți face bine și oricât, până te saturi, în limita bunului simț alimentar.

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Exerciții eficiente ca să nu te îngrași acasă. Kinga Sebestyen te învață cum să arzi 800 de calorii într-o oră!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies