Supranumit si "ceapa olteneasca", prazul este originar din zona Marii Mediteranene si are gustul mai dulce decat ceapa, pe care o inlocuieste cu succes, motiv pentru care este consumat in cantitati mari. in plus, da o aroma aparte oricarui preparat culinar, fara a inhiba gustul celorlalte legume.
Dusmanul colesterolului
Antioxidantii cu sulf si alicina pe care ii contine scad nivelul colesterolului prin inhibarea HMG-CoA, o enzima hepatica necesara pentru sinteza colesterolului.
Aliatul circulatiei
Alicina are, de asemenea, proprietatea de a stimula sinteza oxidului nitric, o substanta endogena cu rol vasodilatator, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la optimizarea fluxul sanguin la nivelul tesuturilor.
Totodata, are un efect antiagregant, asemanator aspirinei, care ajuta la preventia formarii de trombi in artere si vene, care stau la baza aparitiei infarctului de miocard sau a trombozei venoase periferice.
Inamicul bolilor cardiovasculare
Datorita continutului de kampferol, un antioxidant flavonoid cu rol protector asupra vaselor de sange, prazul protejeaza cu succes impotriva bolilor cardiovasculare. De altfel, si continutul important de acid folic protejeaza inima, prin scaderea nivelului de homocisteina, factor de risc pentru aparitia acestor boli.
Efect antimicrobian si antiinflamator
Antioxidantii din praz inhiba dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor si a fungilor, avand un efect asemanator cu cel al usturoiului si al cepei, cu care se inrudeste.
Sursa: dcnews.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro