Doctorul Ovidiu N. Peneş ne învaţă cum să reglăm hormonii responsabili cu acumularea kilogramelor în plus.
Cum reglăm hormonii responsabili cu acumularea kilogramelor în plus
"Daca ploaia de hormoni bate in directia gresita, o sa vezi ca suferi de depresie, ca nu iti mai place viata, ca nu mai ai chef sa faci nimic, somnul este alterat. O forma cu grasime pe acolo, pe dincolo, va avea impact pe arborele cardiovascular, pe plamani, pe activitatea creierului. Toate organele noastre vor suferi cand noi suntem mai grasi decat ar trebui.
Principalele tulburari hormonale: tiroida si hormonii tiroidieni. Glanda asta in forma de fluture produce doi hormoni tiroidieni. Cand ne ingrasam, noi nu avem o functie buna a acestor hormoni. Trebuie sa evitam mancarea procesata. Daca glanda functioneaza, eu nu ma ingras. Ca sa functioneze bine trebuie sa evit sa mananc mancarea procesata, evit sa mananc dulciuri rafinate si procesate, untul, zaharul, alcoolul. Ca sa o stimulam, trebuie sa mancati peste, oua, caju, seminte de floarea soarelui crude, nesarate, neprajite.
Hormonul numit insulina. Daca mancam dulciuri, pancreasul stimuleaza mai mult insulina. Trebuie sa mananci salate din abudenta, fructe cu indice glicemic mic.
Tot ce nu are mult zahar e indicat. Uleiul de masline, pestele gras ajuta la acest receptor de insulina sa il facem din nou sensibile. Foarte importante sunt si exercitiile cu greutati, 20 de minute de 3 ori pe saptamana sunt recomandate. Alergi in sprint 1 minute si dupa doua minute la pas.
Atunci cand suntem obositi, stresati, cortizolul creste. Cantitatea lui mare creste rezistenta la insulina si depune grasimea in jurul abdomenului.
Acesta e semn ca acest hormon te-a ingrasat. Daca somnul e agitat, mananci rar, secretia de cortizol e mai mare. Vinul inhiba somnul", a declarat doctorul Ovidiu N. Peneş la" Teo show".