Depresia nediagnosticata si netratata face tot mai multe victime. Studiile recente arata ca, din nefericire, cazurile de suicid sunt tot mai frecvente. Doua din trei persoane care recurg la acest gest sufera de depresie. Batalia cu aceasta afectiune presupune si demontarea unor mituri pe care majoritatea lumii le crede.
Depresia este acelasi lucru cu tristetea. In vreme ce tristetea este un simptom al depresiei, aceasta din urma nu trebuie confundata cu starea de suparare. Tristetea este declansata de anumite experiente si amintiri dureroase iar depresia este o conditie cronica. Depresia nu trece de la sine insa tristetea este doar o emotie negativa.
Depresia este un semn al unei instabilitati mentale. Aceasta conceptie gresita este motivul pentru care multe persoane ajung sa ascunda faptul ca sunt depresive si evita sa caute ajutor.
Depresia este intotdeauna declansata de evenimente tragice. Anumite circumstante pot declansa episoade depresive insa evenimentele in sine nu pot fi responsabile de instalarea depresiei. Pierderea unei persoane dragi, divortul sau alte experiente suparatoare lasa urme emotionale si fac ca persoana in cauza sa se simta trista, singura si fara perspective insa depresia apare atunci cand aceste sentimente nu dispar sau reapar periodic.
Depresia nu este o boala. Desi simptomele sunt greu de recunoscut iar tratamentul nu este unul singur, depresia este o boala. Conform specialistilor, in cazul persoanele care sufera de depresie se pot distinge diferente la nivelul creierului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Totul tine de psihic. Uneori persoanele diagnosticate cu depresie prezinta si alte simptome ca oboseala, insomnia, schimbari ale apetitului, durere musculara si dureri in piept. Promovand ideea ca depresia se manifesta doar la nivel mental, se trec cu vederea aspecte importante.
Barbatii adevarati nu pot fi depresivi. Doar pentru ca femeile prezinta un risc de doua ori mai mare pentru a dezvolta o depresie nu inseamna ca barbatii trebuie sa sufere fara sa o arate.
Barbatii se manifesta diferit fata de femei, ceea ce face ca depresia in cazul lor sa fie mai usor de trecut cu vederea de catre societate. Din cauza fricii de a parea mai putin masculini, puternici si stabili, barbatii de cele mai multe ori evita sa vorbeasca despre depresie si sa gaseasca astfel ajutor. In aceste cazuri depresia se poate agrava iar barbatii recurg la abuzul de substante si alcool pentru a trece peste aceasta problema.Daca parintii tai sufera de depresie, o vei mosteni si tu. Riscul ca o persoana sa mosteneasca predispozitia genetica pentru acesta afectiune este foarte mic.
Antidepresivele sunt solutia. Pentru ca depresia se manifesta diferit la fiecare persoana, nu este genul de boala care sa poata fi tratata cu o singura pastila.
Sursa www.huffingtonpost.com