Parintele Efrem Bandarica este un maestru in bucatarie, iar bucatele pregatite de el si cu care-i ospateaza pe cei care stau la manastire sau doar poposesc acolo sunt adevarate opere de arta.
Humus cu pasta de susan sau fasole batuta cu pasta de susan
Ingrediente: 3 cesti de naut, 2 linguri pasta de susan, 3 linguri suc de lamaie, 3 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri apa, putin patrunjel verde, putin curry, un varf de cutit de boia de ardei dulce, sare si piper dupa gust
Preparare: Nautul se pune seara la umflat in apa, apoi dimineata se fierbe. Se pune impreuna cu usturoiul in blender si se mixeaza. Separat se amesteca pasta de susan, apa si sucul de lamaie, apoi compozitia se toarna in blender peste pasta de naut si se amesteca iar. Se sareaza, se adauga putin piper si se serveste intr-un bol. Se orneaza cu boabe de naut fiert, patrunjel tocat sau "ramurele" de curry si boia.
Sugestie: Se poate inlocui nautul cu fasole, restul retetei ramanand neschimbata.