Toata lumea stie ca educatia se face in primii 7 ani de viata. Tot asa si profilul nutritional, diversificarea alimentatiei, formarea gusturilor. Un copil asa cum il cresti asa il ai.
Numai ca din punctul de vedere al siluetei ar fi bine ca parintii sa nu se straduiasca sa aiba un copil ”bine crescut”. Conceptul conform caruia copiii grasi si frumosi sunt si sanatosi este demult depasit.
As spune ca in prezent idealul este exact pe dos: un copil slabanog este mai activ, mai istet, mai usor de integrat, asta spre disperarea bunicilor care nu pot accepta ideea ca bine hranit nu insemna MULT.
La nastere, fiecare individ are un anumit numar de celule adipoase (celule in care se depoziteaza grasimea), insa acest numar poate creste pana la pubertate in functiile de conditiile de mediu. O alimentatie in exces in primii ani de viata duce la multiplicare adipocitelor care, atentie, nu mai scad ca numar niciodata, chiar daca individul slabeste.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Care este solutia pentru a avea cu adevarat copii bine crescuti? In primul rand, sa nu-i indopam cu mancare, sa nu-i fortam sa termine tot din farfurie, sa avem incredere in instinctul lor de foame si de satietate.
Pana la varsta de 5 ani, copiii stiu cand s-au saturat, nu e nevoie sa invete asta. Rolul parintilor este sa le puna la dispozitie alimente sanatoase si diversificate din care copiii decid ce si cat sa manance.Educatia gustului se face in copilarie si copiii sunt oglinda parintilor inclusiv la capitolul alimentatie. Ei vor imita ceea ce vad in familie asa ca responsabilitatea parintilor consta in respectarea unui stil de viata echilibrat, cu mese regulate, gatite sanatos si care sa cuprinda o paleta cat mai larga de alimente.
Daca voi mancati dovlecei si copiii vostri o vor face. Insa si reciproca e valabila: daca in casa voastra se mananca dezordonat, daca frigiderul e plin de mezeluri, iar camara de snacksuri si dulciuri, sa nu va mirati ca aveti un copil obez.Kilogramele in plus la un copil arata un dezechilibru intre cantitatea de mancare consumata si miscare sau mai bine zis lipsa acesteia. Nu putem da vina pe excesul de zahar sau de grasime din dieta.
Obezitatea
Copiii cresc, iar greutatea se normalizeaza daca sunt rezolvate aspectele ce tin de stilul de viata al intregii familii: alimentatie diversificata, ritm al meselor respectat, miscare in aer liber practicata regulat. In familiile cu copii, ar fi ideal sa se gateasca, toata lumea sa stea la masa si sa manance aceleasi produse, servite in portii corecte. In plus, gustul se formeaza si se dezvolta in copilarie, deci e important sa obisnuim copiii cu alimente proaspete, cat mai putin prelucrate industrial.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro