Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!

Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!
Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!

Toata lumea stie ca educatia se face in primii 7 ani de viata. Tot asa si profilul nutritional, diversificarea alimentatiei, formarea gusturilor. Un copil asa cum il cresti asa il ai.

Numai ca din punctul de vedere al siluetei ar fi bine ca parintii sa nu se straduiasca sa aiba un copil ”bine crescut”. Conceptul conform caruia copiii grasi si frumosi sunt si sanatosi este demult depasit.

As spune ca in prezent idealul este exact pe dos: un copil slabanog este mai activ, mai istet, mai usor de integrat, asta spre disperarea bunicilor care nu pot accepta ideea ca bine hranit nu insemna MULT.

Chiar daca ne nastem cu o anumita predispozitie genetica pentru ingrasare, nimeni nu se naste obez. Un copil se ingrasa daca este indopat cu mancare, nu pentru ca a mostenit gena obezitatii.

La nastere, fiecare individ are un anumit numar de celule adipoase (celule in care se depoziteaza grasimea), insa acest numar poate creste pana la pubertate in functiile de conditiile de mediu. O alimentatie in exces in primii ani de viata duce la multiplicare adipocitelor care, atentie, nu mai scad ca numar niciodata, chiar daca individul slabeste.

O data ce ai fost gras in copilarie, va trebui sa te lupti tot restul vietii cu ”bagajul” enorm de celule adipoase pe care cel multi le poti goli temporar de grasime cand slabesti.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Care este solutia pentru a avea cu adevarat copii bine crescuti? In primul rand, sa nu-i indopam cu mancare, sa nu-i fortam sa termine tot din farfurie, sa avem incredere in instinctul lor de foame si de satietate.

Pana la varsta de 5 ani, copiii stiu cand s-au saturat, nu e nevoie sa invete asta. Rolul parintilor este sa le puna la dispozitie alimente sanatoase si diversificate din care copiii decid ce si cat sa manance.

Educatia gustului se face in copilarie si copiii sunt oglinda parintilor inclusiv la capitolul alimentatie. Ei vor imita ceea ce vad in familie asa ca responsabilitatea parintilor consta in respectarea unui stil de viata echilibrat, cu mese regulate, gatite sanatos si care sa cuprinda o paleta cat mai larga de alimente.

Daca voi mancati dovlecei si copiii vostri o vor face. Insa si reciproca e valabila: daca in casa voastra se mananca dezordonat, daca frigiderul e plin de mezeluri, iar camara de snacksuri si dulciuri, sa nu va mirati ca aveti un copil obez.

Kilogramele in plus la un copil arata un dezechilibru intre cantitatea de mancare consumata si miscare sau mai bine zis lipsa acesteia. Nu putem da vina pe excesul de zahar sau de grasime din dieta.

Copiii se ingrasa pentru ca mananca prea mult si pentru ca stau prea mult in fata televizorului/ computerului. Nevoile energetice ale copiilor au scazut foarte mult in ultimii ani: ei se misca mai putin, ies mai rar afara, fac mai putin sport.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Obezitatea

infantila este astazi direct proportionala cu numarul de ore petrecut de copii in fata unui ecran si depinde mai putin de ce anume au in farfurie. Sedentarismul si cantitatea mare de alimente fac din copiii nostri niste obezi! Ce e de facut atunci cand un copil are kilograme in plus? In niciun caz, el nu trebuie pus la cura de slabire. Kilogramele in plus sunt doar simptomul, nu cauza dezechilibrului.

Copiii cresc, iar greutatea se normalizeaza daca sunt rezolvate aspectele ce tin de stilul de viata al intregii familii: alimentatie diversificata, ritm al meselor respectat, miscare in aer liber practicata regulat. In familiile cu copii, ar fi ideal sa se gateasca, toata lumea sa stea la masa si sa manance aceleasi produse, servite in portii corecte. In plus, gustul se formeaza si se dezvolta in copilarie, deci e important sa obisnuim copiii cu alimente proaspete, cat mai putin prelucrate industrial.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies