Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!

Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!
Dr Mihaela Bilic despre copii mult prea “bine crescuti”. Hraniti-va copii cu mare atentie!

Toata lumea stie ca educatia se face in primii 7 ani de viata. Tot asa si profilul nutritional, diversificarea alimentatiei, formarea gusturilor. Un copil asa cum il cresti asa il ai.

Numai ca din punctul de vedere al siluetei ar fi bine ca parintii sa nu se straduiasca sa aiba un copil ”bine crescut”. Conceptul conform caruia copiii grasi si frumosi sunt si sanatosi este demult depasit.

As spune ca in prezent idealul este exact pe dos: un copil slabanog este mai activ, mai istet, mai usor de integrat, asta spre disperarea bunicilor care nu pot accepta ideea ca bine hranit nu insemna MULT.

Chiar daca ne nastem cu o anumita predispozitie genetica pentru ingrasare, nimeni nu se naste obez. Un copil se ingrasa daca este indopat cu mancare, nu pentru ca a mostenit gena obezitatii.

La nastere, fiecare individ are un anumit numar de celule adipoase (celule in care se depoziteaza grasimea), insa acest numar poate creste pana la pubertate in functiile de conditiile de mediu. O alimentatie in exces in primii ani de viata duce la multiplicare adipocitelor care, atentie, nu mai scad ca numar niciodata, chiar daca individul slabeste.

O data ce ai fost gras in copilarie, va trebui sa te lupti tot restul vietii cu ”bagajul” enorm de celule adipoase pe care cel multi le poti goli temporar de grasime cand slabesti.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Care este solutia pentru a avea cu adevarat copii bine crescuti? In primul rand, sa nu-i indopam cu mancare, sa nu-i fortam sa termine tot din farfurie, sa avem incredere in instinctul lor de foame si de satietate.

Pana la varsta de 5 ani, copiii stiu cand s-au saturat, nu e nevoie sa invete asta. Rolul parintilor este sa le puna la dispozitie alimente sanatoase si diversificate din care copiii decid ce si cat sa manance.

Educatia gustului se face in copilarie si copiii sunt oglinda parintilor inclusiv la capitolul alimentatie. Ei vor imita ceea ce vad in familie asa ca responsabilitatea parintilor consta in respectarea unui stil de viata echilibrat, cu mese regulate, gatite sanatos si care sa cuprinda o paleta cat mai larga de alimente.

Daca voi mancati dovlecei si copiii vostri o vor face. Insa si reciproca e valabila: daca in casa voastra se mananca dezordonat, daca frigiderul e plin de mezeluri, iar camara de snacksuri si dulciuri, sa nu va mirati ca aveti un copil obez.

Kilogramele in plus la un copil arata un dezechilibru intre cantitatea de mancare consumata si miscare sau mai bine zis lipsa acesteia. Nu putem da vina pe excesul de zahar sau de grasime din dieta.

Copiii se ingrasa pentru ca mananca prea mult si pentru ca stau prea mult in fata televizorului/ computerului. Nevoile energetice ale copiilor au scazut foarte mult in ultimii ani: ei se misca mai putin, ies mai rar afara, fac mai putin sport.

Citește și: Ultima conversație dintre Igor Cuciuc și fiica sa. Ce i-a transmis Andreea înainte cu câteva ore să se stingă din viață: „Tata nu...”. Artistul cânta în momentul în care adolescenta și-a dat ultima suflare- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Obezitatea

infantila este astazi direct proportionala cu numarul de ore petrecut de copii in fata unui ecran si depinde mai putin de ce anume au in farfurie. Sedentarismul si cantitatea mare de alimente fac din copiii nostri niste obezi! Ce e de facut atunci cand un copil are kilograme in plus? In niciun caz, el nu trebuie pus la cura de slabire. Kilogramele in plus sunt doar simptomul, nu cauza dezechilibrului.

Copiii cresc, iar greutatea se normalizeaza daca sunt rezolvate aspectele ce tin de stilul de viata al intregii familii: alimentatie diversificata, ritm al meselor respectat, miscare in aer liber practicata regulat. In familiile cu copii, ar fi ideal sa se gateasca, toata lumea sa stea la masa si sa manance aceleasi produse, servite in portii corecte. In plus, gustul se formeaza si se dezvolta in copilarie, deci e important sa obisnuim copiii cu alimente proaspete, cat mai putin prelucrate industrial.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2024. Ce trebuie să respecte femeile în această zi mare de sărbătoare dedicată copiilor

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies