Descoperă care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în funcție de vârsta unei femei, simptomele și metodele de tratament!
De la debutul primei menstruații și până târziu, după instalarea menopauzei, fiecare decadă din viața unei femei înseamnă nu doar o evoluție psihologică, ci intrarea organismului într-o nouă etapă. La un deceniu și jumătate de la apariția primei menstre, la pubertate, poate apărea primul copil. La încă un deceniu și jumătate distanță, e posibil să observăm primele simptome ale perimenopauzei, iar din acel moment, instalarea menopauzei nu va fi departe.
În orice etapă a vieții ne-am afla, consultarea periodică a unui medic ginecolog este mai mult decât necesară pentru a preveni sau a trata precoce posibilele afecțiuni, specifice vârstei. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în funcție de vârsta femeii.
Afecțiuni ginecologice frecvente între 18 – 29 de ani
În cazul tinerelor femei, afecțiunile cele mai des întâlnite sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS), modificările florei vaginale, chisturile ovariene funcționale sau patologia disfuncțională ovariană.
Citeste si: Țara care a găsit leacul împotriva coronavirusului din China. Despre ce medicamente este vorba
Bolile cu transmitere sexuală
Sunt cauzate în general de carența de educație sexuală și nefolosirea mijloacelor de protecție. BTS este denumirea generică pentru o serie de infecții transmisibile prin contacte sexuale neprotejate. Acestea sunt cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Chlamidioza, gonoreea, sifilisul sunt câteva dintre bolile cu transmitere sexuală cauzate de infecții bacteriene.
Hepatita A, B și C, herpesul genital, HIV şi HPV sunt BTS cauzate de infecția cu virusuri. Altele, precum tricomoniaza, apar în urma contractării unui parazit. Pentru diagnosticarea, tratarea sau ameliorarea simptomelor acestor afecțiuni este necesară prezentarea la medic.Modificările florei vaginale
Candidoza vaginală sau vaginoza bacteriană sunt infecții vaginale frecvente. Aproximativ 75% dintre femei au suferit măcar o dată-n viață de candidoză. Aceasta poate apărea după tratamente prelungite cu antibiotice, pe fond de imunitate scăzută, în urma tratamentelor hormonale.
Vaginoza bacteriană este o afecţiune care apare în prezenţa unui dezechilibru între bacteriile „bune”, cele care protejează vaginul și cele dăunătoare. Uneori chiar igiena excesivă, cu produse necorespunzătoare poate sta la baza acestui dezechilibru.Chisturile ovariene funcționale
Deși pot produce uneori dureri, sunt inofensive și dispar singure în câteva luni, astfel încât nu necesită tratament.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sindromul ovarelor polichistice
Este o afecțiune ginecologică comună. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără menstruațiile neregulate sau lipsa completă a acestora, dificultatea de a concepe, subțierea părului capilar sau hirsutism (pilozitate in exces). Simptomele sindromul ovarelor polichistice pot fi ținute sub control prin medicație și schimbarea stilului de viață.
Afecțiuni ginecologice frecvente după 30 de ani
Endometrioza
Este una dintre afecțiunile ginecologice cele mai frecvente ale acestei vârste, deși nu întotdeauna este și diagnosticată. Endometrioza este o cauză importantă a infertilității, care se manifestă prin sângerări abundente și crampe asemănătoare celor menstruale. Endometrioza este maladia cauzată de apariția în locuri neobișnuite a unui țesut similar endometrului (mucoasa care captuseste interiorul uterului). Acesta poate fi poziționat în afara uterului, pe ovare, pe trompele uterine sau la nivelul organelor din cavitatea abdominală.
Tratamentul acestei afecțiuni se face prin terapie hormonală, laparoscopic sau, în cazurile severe, se va recurge la histerectomie și ovarectomie bilaterală.Citeste si: 5 proceduri estetice la care apelează femeile
Afecțiuni ginecologice frecvente după 40 de ani
Nodulii fibromatoși
Apar la aproximativ 40% dintre femei în această perioadă,. Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră genitală benignă, care apare în urma înmulțirii celulelor musculare și conjunctive ce formează peretele uterului. Perioadele reproductive favorizează apariția fibroamelor uterine, care pot avea dimensiuni variabile, de la câțiva mm la peste zece cm. Se pare că hormonii estrogeni și progesteronul influențează creșterea fibroamelor, astfel încât, după instalarea menopauzei, dimensiunile acestora scad sau pot chiar dispărea. Tratamentul fibromului poate fi medicamentos (pentru a ține sub control simptomele) sau chirurgical (prin îndepărtarea fibromului sau a uterului).
Afecțiuni ginecologice frecvente după 45- 50 de ani
Cancerul de col uterin
Este perioada de incidență maximă a acestei boli. Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor care căptușesc suprafața colului. Infecția cu HPV se numără printre factorii de risc ai cancerului de col uterin. În faza incipientă, afecțiunea nu are simptome specifice, dar, la un moment dat se pot observa sângerări sau secreții vaginale anormale sau dureri în momentul urinării. Testul Papanicolau efectuat anual este una dintre metodele de depistare a cancerului de col uterin. Tratat în fază incipientă, există 100% șanse de vindecare. Tratamentul acestei boli este invaziv, chirurgical, asociat sau nu cu radioterapie.
Cancerul de endometru
În perimenopauză și perioada imediat urmatoare crește și incidența cancerului de endometru. Acesta se manifestă prin creșterea rapidă și necontrolată a celulelor endometriale care căptușesc uterul. Este o afecțiune vindecabilă, dacă se descoperă într-o fază incipientă (când este afectat doar uterul). Între simptomele cancerului endometrial se numără scurgerile vaginale inexplicabile, urinarea dificilă și dureroasă, durerile pelvine, dureri la contactul sexual, scăderea în greutate. Tratamentul poate include histerectomie cu ovarectomie, îndepărtarea ganglionilor limfatici, terapia cu progesteron, radioterapie sau chimioterapie.
Afecțiuni ginecologice frecvente după 60 – 65 de ani
Cancerul de col uterin
Controalele ginecologice periodice nu trebuie sistate nici în perioada postmenopauză, pentru că atunci există un risc ridicat atât de cancer de col uterin, cât și de cancer ovarian. Studiile ultimilor ani au evidențiat faptul că nu doar femeile tinere sunt afectate de cancerul de col uterin. Dimpotrivă, cele care intră în categoria 60 – 65 de ani sunt la fel de expuse, iar mortalitatea este mai mare în cazul acestora din urmă.
Cancerul ovarian
Vârsta avansată este unul dintre factorii de risc pentru cancerul ovarian, care este un cancer al postmenopauzei. Acesta reprezintă o tumoare malignă care se dezvoltă în ovare. Alți factori de risc sunt lipsa nașterilor și menstruația precoce, menopauza târzie, istoricul în familie și sindromul ovarelor polichistice. Presiunea abdominală și durerile, senzatia de balonare și modificările de tranzit, scurgerile vaginale și scăderea în greutate se numără printre simptomele acestei afecțiuni. Tratamentul este condiționat de gradul extinderii afecțiunii și implică intervenția chirurgicală și chimioterapia.
Trebuie reamintit însă că, deși acestea sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în funcție de vârsta femeii, multe dintre ele pot fi prevenite sau tratate în faze incipiente, dacă se efectuează controale ginecologice periodice. Aceasta ne pot scuti de multe suferințe inutile, iar uneori ne pot chiar salva viața.
Dr. Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicină materno-fetală. Este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A participat alături de renumitul profesor Kypros Nicolaides la cursul de FMF – First trimester screening.