Ecografie. Ecografie transvaginală. Această practică medicală este recomandată pentru a se examina aparatul reproducător feminin.
Ecografie transvaginală este o metoda imagistica neinvaziva, neiradianta si nedureroasa de examinarea a aparatului reproducator al femeii explica specialistul kfetele.ro, Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializat în medicină materno-fetală.
Citeste si: Dr. Mona Zvâncă: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în funcție de vârstă?
Dr. Mona Zvâncă. Ecografia transvaginală. La ce este bună?
Ecografie. Cu ajutorul acestei ecografii se examineaza amanuntit uterul, ovarele, colul uterin si vaginul. Ea se poate efectua oricand de-a lungul ciclului menstrual pentru a depista anomalii de structura ale organelor genitale pelviene (chisturi ovariene, fibroame, anomalii de forma ale uterului, dilatatii ale trompelor, etc). Se obisnuieste a fi efectuata in cadrul unui control de rutina anual, dar poate fi indicata mai des in cazul in care se urmareste evolutia unei anumite patologii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Afecțiuni. Pentru urmarirea anumitor afectiuni, exista perioade de timp specifice in care se poate efectua ecografia transvaginala: pentru stabilirea grosimii endometrului – in a 22 a zi a ciclului menstrual, pentru evaluarea polipilor endometriali – imediat dupa menstruatie, pentru evaluarea chisturilor ovariene – in primele 7 zile ale ciclului menstrual.
Pentru rolul ei foarte important in depistarea si prevenirea afectiunilor ginecologice precum si pentru urmarirea evolutiei lor, ecografia transvaginala este folosita in monitorizarea evolutiei sarcinii, in cazul de dureri pelviene, daca exista suspiciuni de chisturi si fibroame uterine, in caz de infertilitate sau in cazul unor sangerari vaginale neobisnuite.
De asemenea, ecografia transvaginală joacă un rol esențial în detectarea tipurilor de cancer ale organelor genitale (precum cancerul ovarian, de col uterin și de endometru).
Ecografie transvaginală. Pentru efectuarea ecografiei transvaginale pacienta trebuie sa aiba vezica urinara goala. Procedura nu este dureroasa si nici incomoda.
Dr. MONA ZVÂNCĂ. Medic primar obstetrică-ginecologie. Supraspecializare în medicină materno – fetală.
Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicină materno-fetală. Dr. Mona Zvâncă este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A participat alături de renumitul profesor Kypros Nicolaides la cursul de FMF – First trimester screening. https://femmeboutiquemedical.com/medici/dr-mona-zvanca/
Citeste si: Dr. Mona Zvâncă: Ce este mamografia şi de ce nu trebuie să te sperie? Doare sau nu?