Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

ce semnifica sarbatoarea sanzienelor
Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

Sărbătoarea Sânzienelor aduce cu ea și tradiții fel de fel. Cea mai așteptată tradiție dintre toate, în special de către fete, este cea prin intermediul căreia își vor visa ursitul.

Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Sânzienelor, dar și care este reprezentarea Drăgaicei în tradiția populară. În plus, descoperiți și care sunt tradițiile respectate de fete în această sfântă zi de sărbătoare.

 

Ce semnifică sărbătoarea Sânzienelor

Sânzienele sau Drăgaica, este sărbătoarea cunoscută în popor, care are loc în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Tot aceasta este cea care obișnuiește să serbeze în această zi și ziua morții sfinților, ca însemnătate pentru ziua lor de naștere.

Sfântul Ioan Botezătorul, dar și Maica Domnului sunt cei care au privilegiul de a fi sărbătoriți cu mai multe ocazii, începând de la zămislirea lor, de pe data de 23 septembrie, respectiv 9 decembrie, continuând cu nașterea lor de pe data de 8 septembrie, respectiv 24 iunie, cât și alte evenimente din viața lor, precum Bunavestire și Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos, motiv pentru care acest eveniment sfânt este amintit de către Sfântul Evanghelist Luca, cu lux de amănunte, în Evanghelia Sa. În plus, această sărbătoare apare ca fiind atestată documentar în secolele IV-V, moment în care s-a fixat definitiv și data în care sărbătorim Crăciunul.

Se spune că sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc pe data de 24 iunie, ar fi fost instituită pentru a înlocui sărbătorile păgâne, care dețineau o natură

agricolă sau naturistă, din epoca solstițiului de vară, de la data de 22-23 iunie.

Citeste si: Ce se face de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

traditii de sanziene

Citeste si: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Drăgaica în tradiția populară

Așa cum am menționat anterior,  Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, se regăsește în tradiția populară și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica și este sărbătorită pe data de 24 iunie a fiecărui an.

Deși Sânzienele sunt asociate cu două mari sărbători creștine (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava), acestea își au de fapt originea într-un străvechi cult solar.

La acea vreme (încă din vremea lui Cantemir), Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (denumite Flori de Sânziene) și divinități antropomorfe.

Cu toate acestea, în credința populară, Sânzienele erau văzute ca fiind niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care obișnuiau să se ascundă prin pădurile întunecate, acolo unde niciun om nu punea piciorul.

Se crede faptul că în vremurile trecute, cei care trăiau în munți s-au întâlnit în perioada Sânzienelor, pentru a desfășura ritualuri închinate Soarelui, iar megaliții din Munții Călimani sunt martori la aceste ritualuri,

pentru că dețin însemne solare, precum rozete, soare și antropomorfizate.

În tradiția populară, se spună că Sânzienele obișnuiesc să plutească în aer sau să umble pe pământ, fix în noaptea de 23 spre 24 iunie. Acestea cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, de leac și miros florile, înmulțesc animalele și păsările și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

În comparație cu Rusaliile sau Ielele, care reprezintă fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt considerate zâne bune.

Cu toate acestea, ar trebui să fim atenți, pentru că ele pot deveni și forțe dăunătoare, ajungând chiar să îi lovească pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără leac.

Citeste si: 55 Urări de Sânziene 2022. “La mulţi ani, dragă Sânziana!”

ce inseamna dragaica sau sanzienele

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: 50 Mesaje de Sânziene 2022. “De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La mulţi ani!”

Tradiții de Sânziene pentru fete

Sărbătoarea de Sânziene este așteptată în special de către fetele tinere. Conform tradiției, acestea obișnuiesc să strângă flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, cu o noapte înainte de sărbătoare, pentru a-și visa ursitul.

În unele zone ale țării fetele își fac coronițe din Florile de Sânziene, pentru a le lăsa peste noapte în grădină sau în locuri considerate a fi curate. În momentul în care dimineața găseau coronițele pline de rouă, se spune că era semn clar că se vor mărita în vara care tocmai începea.

Pe de altă parte, în alte regiuni ale țării încă se ține tradiția de Sânziene, în care fetele mai mari de vârstă culeg Flori de Sânziene de pe câmp și le împletesc în cununi. Apoi fetele aruncă aceste cununii peste casele proprii, iar dacă se lovesc sau se agață de horm, înseamnă că urmează ca fata respectivă să aibă cununia, într-un timp foarte scurt.

O altă tradiție respectată de oameni, în care personajele principale sunt chiar fetele, este cea în care se alege Drăgaica. Această Drăgaica este aleasă dintr-un grup de fix șapte fete, având caracteristici precum cumințenie, frumusețea, dar și bunătatea. După momentul în care fata respectivă este aleasă, aceasta trebuie să fie împodobită cu spice de grâu, moment în care restul de șase fete se îmbracă în alb. Apoi se pornește în sat cu alaiul, iar la răscruce de drumuri, fetele se opresc pentru a face o horă și pentru a cânta.

În plus, conform unei alte tradiții respectate în această zi de sărbătoare, pentru a le face pe plac feciorilor, fetele se spală pe cap cu fiertura de iarbă mare. Astfel, pentru a scăpa de boli, fetele, dar și nevestele se spălau în apele curgătoare. Însă pentru a se umple de fertilitate, pe vremuri, femeile obișnuiau să se tăvălească dezbrăcate în rouă, dimineața, înainte ca soarele să răsară.

Citeste si: Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

De ce poartă femeile batic în biserică. „Purtarea baticului sau a unei năframe în orice împrejurare şi chiar de către fetele necăsătorite, este o influență orientală"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies