Cu siguranță expresia „dragostea trece prin stomac”, nu a fost afirmată fără rost. Însă știați faptul că dragostea ne face fericiți, dar totodată și mai sănătoși?
Aflați din rândurile următoare, care este mai exact motivul pentru care dragostea nu doar că ne face fericiți, ci și mai sănătoși. În plus, descoperiți și ce au declarat cinci medici, în legătură cu acest subiect, dar și despre care sunt beneficiile aduse de sentimentul de dragoste.
Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși
Atunci când vine vorba despre dragoste, majoritatea persoanelor se gândesc la sentimentele de iubire pe care le trăiesc datorită partenerului de viață, fie că este vorba despre o relație la început de drum, o căsătorie sau deja o familie, dacă au apărut și copilași.
Cu toate acestea, conform celui mai lung studiu de la Harvard, pentru dezvoltarea adulților, care încă se află în desfășurare, se pare că această „fericire” pe care o simțim, ține de fapt de relațiile de durată, de calitatea lor și de căsniciile stabile, în care partenerii se pot
În plus, pe lângă fericirea redată de emoțiile trăite alături de partenerul de viață, se pare că dragostea este cea care ne face și mai sănătoși, beneficiind de efectele sale, în fiecare zi! Acest aspect este confirmat și de către cinci medici. Aceștia vorbesc despre care sunt beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman, dar și despre modificările pe care dragostea le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.
Dragostea ne păstrează inima sănătoasă
Așa cum dragostea ne oferă sentimente mai mult decât plăcute pe care le simțim și le percepem ca „fericire”, tot dragostea este cea care ne ajută ca inima noastră, să se păstreze sănătoasă, în adevăratul sens al cuvântului.
" Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină. La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace. În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase", a explicat Dr. Răzvan Chirică, medic specialist Cardiologie, în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Citește și: Cum să-ți exprimi sentimentele într-un mod pozitiv. 5 sfaturi care te vor ajuta
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol
În cazul în care nu știați acest aspect, se pare că și dragostea, mai exact „hormonii fericirii” sunt cei care ne pot ajuta să scăpăm de anumite dureri pe care le avem în corp, însă și de colesterol, stres, îmbunătățind în cele din urmă și calitatea somnului.
” Adesea cunoscute sub numele de „hormonii fericirii”, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar.
Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare. În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamina, determină o stare de relaxare, de bună dispoziție “, a menționat Dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.
Da, dragostea ține de foame!
În ceea ce privește senzația de foame, se pare că dragostea intervine și aici. În momentele în care suntem în contact fizic cu partenerul de viață, fie că este vorba despre o simplă îmbrățișare sau despre un sărut, oxitocina eliberată este cea care ajută la reducerea senzației de foame.
” Tot hormonii fericirii, serotonină și oxitocină, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal.(...) Oxitocina eliberată din glanda pineală, când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se sărută sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții", a punctat Dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Adevărul din ”dragostea trece prin stomac”
Cu siguranță mai toată lumea a auzit expresia „ dragostea trece prin stomac”. Ei bine, se pare că această expresie este parțial adevărată, ținând cont de faptul că precursorul serotoninei reprezintă un aminoacid regăsit în alimentele pe care noi le consumăm zi de zi.
” Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți „ai fericirii”. Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate.
Expresia „ dragostea trece prin stomac” este parțial adevărată căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Deci dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia", a adăugat Dr. Marian Anghel, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie, în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat
În cele din urmă, este dovedit faptul că în momentul în care suntem îndrăgostiți, creierul nostru este mult mai relaxat și mult mai motivat, în comparație cu momentul în care nu suntem îndrăgostiți, tocmai datorită modificărilor psiho-hormonale care apar la nivelul său.
” Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați. Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa, se simte mai motivată ”, a încheiat Dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.
Citește și: Cand ești sigur că ai intrat într-o relație? Cine alege partenerul: femeia sau bărbatul?