Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare

Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare
Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare

Îți plac dulcețurile cu gusturi inedite?

Atunci cu siguranță vei ajunge și tu la concluzia că o dulceață de ardei iute poate fi una dintre cele mai deosebite tipuri de dulcețuri pe care le-ai încercat până acum. Ușor exotică, savuroasă, ciudată pentru unii și extrem de apreciată de alții, dulceața de ardei iute este deliciul perfect alături de o friptură suculentă, de legume de orice fel sau de un platou cu brânzeturi. 

Dacă și tu dorești să oferi ocazia dulceții de ardei iute să facă deliciul meselor tale, te invităm să descoperi în articolul următor câteva moduri delicioase de preparare al acestei rețete, dar

și cum poți păstra dulceața de ardei iute pentru cât mai mult timp pe rafturile din cămară.  

Dulceață de ardei iute cu ardei capia

Vom da startul modurilor de preparare pentru acest tip de dulceață cu varianta clasică- dulceață de ardei iute cu ardei capia. Iată cum poți prepara și tu câteva borcane de dulceață cu ardei iuți și capia! 

Ingrediente 

700 g de ardei iuți curățați; 

550 g de ardei capia curățați; 

1 kg de zahăr; 

10 g de sare; 

100 ml de zeamă de lămâie. 

În plus 

6 borcane de 180 ml; 

6 capace pentru borcane de pe Depozituldeambalaje.ro.  

Mod de preparare 

Pentru început, spală bine ardeii iuți cu apă rece și lasă-i la scurs. Pregătește apoi un tocător de plastic, un cuțit pentru filetat și mănuși din cauciuc. Taie codițele ardeilor, despică-i pe lung, după care scoate nervurile și semințele. Ulterior taie jumătățile de ardei iute în fâșii subțiri și lasă-i deoparte. Spală bine și ardeii capia, lasă-i să se scurgă, taie-le cozile, după care taie ardeii pe lung și îndepărtează-le nervurile și semințele.

Taie apoi ardeii capia în bucăți mai mari și pune-i într-un procesor pentru a-i mărunți. 

Apoi, pune ardeii iuți într-o oală largă și toarnă deasupra pasta de ardei capia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Tot acum se vor adăuga zahărul și sarea. Amestecă totul și lasă oala pe masa din bucătărie timp de 2 ore, pentru ca ardeii să-și lase zeamă. Pune apoi oala cu ardei pe foc mediu și amestecă ocazional.

După 10 minute de fierbere se oprește focul și se acoperă oala cu o cârpă umedă și bine stoarsă, lăsând totul să se răcească pentru 2 ore. 

Pune din nou dulceața la fiert până când se leagă siropul, apoi oprește focul și trage cratița cu ardei iuți deoparte. Sterilizează în prealabil borcanele și capacele, iar după ce dulceața de ardei iuți s-a răcorit pentru 10 minute, o poți îmbutelia în borcanele sterilizate.

Pentru a nu se crăpa borcanele, așează sub ele o tablă metalică care să preia șocul termic. Închide ermetic borcanele cu dulceață de ardei iute și așează-le pe raftul din cămară!  

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Dulceață de ardei iute cu miere 

Un alt mod delicios de preparare a dulceții de ardei iuți este varianta cu miere.

Ești gata să afli cum poți găti și tu acest deliciu culinar? Iată ingredientele și modalitatea de gătire! 

Ingrediente 

1,5 kg de ardei iuți; 

500 g de gogoșari; 

4 linguri de miere; 

1,5 kg de zahăr; 

1 litru de oțet. 

În plus

5-6 borcane de 360 ml; 

5-6 capace de borcan negre

Mod de preparare 

Vom începe rețeta de dulceață de ardei iute cu miere la fel cum am procedat și pentru rețeta anterioară. Spală și curăță bine ardeii iuți și gogoșarii, îndepărtând cotoarele, nervurile și semințele. Ulterior, ardeii iuți și gogoșarii se vor tăia fideluță, având grijă să te echipezi cu mănuși de cauciuc pentru ardeii iuți. 

Se pun apoi pe foc mediu într-o cratiță oțetul, zahărul și mierea, amestecând continuu în oală, până când se leagă un sirop. Când siropul este gata, se vor adăuga ardeii și gogoșarii tăiați, continuându-se cu prepararea lor termică timp de 20-30 de minute sau până când întreaga compoziție capătă o textură de jeleu. 

Când dulceața de ardei iute cu miere este gata și borcanele cu capacele sunt sterilizate, dulceața se va lăsa puțin la răcorit și se va turna apoi în borcane, ce se vor pune la dunstuit la bain marie, după care se vor așeza pe rafturile din cămară, odată ajunse la temperatura camerei. 

Dulceață de ardei iute cu mentă și busuioc 

Mai avem încă un mod absolut delicios de preparare al dulceții de ardei iute- cea în varianta cu mentă și busuioc. Sună senzațional, nu-i așa? Iată cum o poți prepara! 

Ingrediente 

1 kg de ardei iuți; 

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

350 g de ardei capia; 

800 g de miere polifloră; 

1 lămâie; 

350 ml de oțet; 

3 crenguțe de frunze de mentă; 

2 crenguțe de frunze de busuioc; 

1 linguriță de sare. 

În plus

4-5 borcane de 180 ml; 

4-5 capace de borcan aurii

Mod de preparare 

Știi deja regula: ardeii iuți și cei capia se spală, se scurg și se curăță cu grijă de cotoare, semințe și nervuri, folosind mănuși menajere pentru ardeii iuți. Odată curățați se vor da prin tocător sau mașina de carne, pentru a obține un soi de pastă zemoasă. Adaugă pasta de ardei într-o oală largă și adaugă peste aceasta oțetul, alături de o linguriță rasă de sare, apoi fierbe-i la foc mic. Lasă-i să fiarbă până când se îngroașă dulceața și scade sosul, circa 30 de minute. 

Ia apoi oala de pe foc și adaugă mierea, alături de zeama de lămâie. Dă menta și busuiocul prin mojar până când se formează o pastă, pe care o vom amesteca cu dulceața. Transferă apoi dulceața de ardei iute în borcane sterilizate, înfiletează capacele și lasă-le pentru 5-10 minute cu gura în jos. Pune apoi dulceața de ardei iute într-un pat cald până ce se răcește complet, apoi depoziteaz-o în cămară, pentru iarnă. 

Pe tine ce mod de preparare te tentează să-l încerci? Indiferent de alegere, dulceața de ardei iute este cu adevărat un preparat inedit și delicios! 

 


Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Gagea și Moldo o pun la zid pe Criss, după ce a mărturisit, de față cu Teodora, că îl place pe Robi: „Pentru mine nu e omenesc așa ceva”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies