Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare

Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare
Dulceață de ardei iute: 3 moduri de preparare și păstrare

Îți plac dulcețurile cu gusturi inedite?

Atunci cu siguranță vei ajunge și tu la concluzia că o dulceață de ardei iute poate fi una dintre cele mai deosebite tipuri de dulcețuri pe care le-ai încercat până acum. Ușor exotică, savuroasă, ciudată pentru unii și extrem de apreciată de alții, dulceața de ardei iute este deliciul perfect alături de o friptură suculentă, de legume de orice fel sau de un platou cu brânzeturi. 

Dacă și tu dorești să oferi ocazia dulceții de ardei iute să facă deliciul meselor tale, te invităm să descoperi în articolul următor câteva moduri delicioase de preparare al acestei rețete, dar

și cum poți păstra dulceața de ardei iute pentru cât mai mult timp pe rafturile din cămară.  

Dulceață de ardei iute cu ardei capia

Vom da startul modurilor de preparare pentru acest tip de dulceață cu varianta clasică- dulceață de ardei iute cu ardei capia. Iată cum poți prepara și tu câteva borcane de dulceață cu ardei iuți și capia! 

Ingrediente 

700 g de ardei iuți curățați; 

550 g de ardei capia curățați; 

1 kg de zahăr; 

10 g de sare; 

100 ml de zeamă de lămâie. 

În plus 

6 borcane de 180 ml; 

6 capace pentru borcane de pe Depozituldeambalaje.ro.  

Mod de preparare 

Pentru început, spală bine ardeii iuți cu apă rece și lasă-i la scurs. Pregătește apoi un tocător de plastic, un cuțit pentru filetat și mănuși din cauciuc. Taie codițele ardeilor, despică-i pe lung, după care scoate nervurile și semințele. Ulterior taie jumătățile de ardei iute în fâșii subțiri și lasă-i deoparte. Spală bine și ardeii capia, lasă-i să se scurgă, taie-le cozile, după care taie ardeii pe lung și îndepărtează-le nervurile și semințele.

Taie apoi ardeii capia în bucăți mai mari și pune-i într-un procesor pentru a-i mărunți. 

Apoi, pune ardeii iuți într-o oală largă și toarnă deasupra pasta de ardei capia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Tot acum se vor adăuga zahărul și sarea. Amestecă totul și lasă oala pe masa din bucătărie timp de 2 ore, pentru ca ardeii să-și lase zeamă. Pune apoi oala cu ardei pe foc mediu și amestecă ocazional.

După 10 minute de fierbere se oprește focul și se acoperă oala cu o cârpă umedă și bine stoarsă, lăsând totul să se răcească pentru 2 ore. 

Pune din nou dulceața la fiert până când se leagă siropul, apoi oprește focul și trage cratița cu ardei iuți deoparte. Sterilizează în prealabil borcanele și capacele, iar după ce dulceața de ardei iuți s-a răcorit pentru 10 minute, o poți îmbutelia în borcanele sterilizate.

Pentru a nu se crăpa borcanele, așează sub ele o tablă metalică care să preia șocul termic. Închide ermetic borcanele cu dulceață de ardei iute și așează-le pe raftul din cămară!  

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Dulceață de ardei iute cu miere 

Un alt mod delicios de preparare a dulceții de ardei iuți este varianta cu miere.

Ești gata să afli cum poți găti și tu acest deliciu culinar? Iată ingredientele și modalitatea de gătire! 

Ingrediente 

1,5 kg de ardei iuți; 

500 g de gogoșari; 

4 linguri de miere; 

1,5 kg de zahăr; 

1 litru de oțet. 

În plus

5-6 borcane de 360 ml; 

5-6 capace de borcan negre

Mod de preparare 

Vom începe rețeta de dulceață de ardei iute cu miere la fel cum am procedat și pentru rețeta anterioară. Spală și curăță bine ardeii iuți și gogoșarii, îndepărtând cotoarele, nervurile și semințele. Ulterior, ardeii iuți și gogoșarii se vor tăia fideluță, având grijă să te echipezi cu mănuși de cauciuc pentru ardeii iuți. 

Se pun apoi pe foc mediu într-o cratiță oțetul, zahărul și mierea, amestecând continuu în oală, până când se leagă un sirop. Când siropul este gata, se vor adăuga ardeii și gogoșarii tăiați, continuându-se cu prepararea lor termică timp de 20-30 de minute sau până când întreaga compoziție capătă o textură de jeleu. 

Când dulceața de ardei iute cu miere este gata și borcanele cu capacele sunt sterilizate, dulceața se va lăsa puțin la răcorit și se va turna apoi în borcane, ce se vor pune la dunstuit la bain marie, după care se vor așeza pe rafturile din cămară, odată ajunse la temperatura camerei. 

Dulceață de ardei iute cu mentă și busuioc 

Mai avem încă un mod absolut delicios de preparare al dulceții de ardei iute- cea în varianta cu mentă și busuioc. Sună senzațional, nu-i așa? Iată cum o poți prepara! 

Ingrediente 

1 kg de ardei iuți; 

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

350 g de ardei capia; 

800 g de miere polifloră; 

1 lămâie; 

350 ml de oțet; 

3 crenguțe de frunze de mentă; 

2 crenguțe de frunze de busuioc; 

1 linguriță de sare. 

În plus

4-5 borcane de 180 ml; 

4-5 capace de borcan aurii

Mod de preparare 

Știi deja regula: ardeii iuți și cei capia se spală, se scurg și se curăță cu grijă de cotoare, semințe și nervuri, folosind mănuși menajere pentru ardeii iuți. Odată curățați se vor da prin tocător sau mașina de carne, pentru a obține un soi de pastă zemoasă. Adaugă pasta de ardei într-o oală largă și adaugă peste aceasta oțetul, alături de o linguriță rasă de sare, apoi fierbe-i la foc mic. Lasă-i să fiarbă până când se îngroașă dulceața și scade sosul, circa 30 de minute. 

Ia apoi oala de pe foc și adaugă mierea, alături de zeama de lămâie. Dă menta și busuiocul prin mojar până când se formează o pastă, pe care o vom amesteca cu dulceața. Transferă apoi dulceața de ardei iute în borcane sterilizate, înfiletează capacele și lasă-le pentru 5-10 minute cu gura în jos. Pune apoi dulceața de ardei iute într-un pat cald până ce se răcește complet, apoi depoziteaz-o în cămară, pentru iarnă. 

Pe tine ce mod de preparare te tentează să-l încerci? Indiferent de alegere, dulceața de ardei iute este cu adevărat un preparat inedit și delicios! 

 


Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies