Dulciurile de Sarbatori au crescut riscul de carii

Dulciurile de Sarbatori au crescut riscul de carii
Dulciurile de Sarbatori au crescut riscul de carii

Dulciurile de la Mos Craciun au fost bucuria de moment a copiilor, care nu se compara cu nimic, dar care a adus dupa sine riscul unor probleme dentare mari.

 

Potrivit unui studiu GSK, patru copii din zece au carii la dintii permanenti, iar peste 90% dintre acestea sunt netratate. Problema ii afecteaza si pe copiii cu varste intre 5 şi 13 ani: 75% dintre ei au carii pe dinţii de lapte si au dantura afectata din cauza dulciurilor. Este deci momentul in care parintii responsabili ar trebui sa mearga la medicul dentist cu copiii care s-au dedat la prea multe dulciuri.
Medicii stomatologi avertizeaza ca zaharul este cel mai mare dusman al dintilor, iar dintre dulciuri, cele mai daunatoare sunt caramelele. Zaharul alb si brun, sucul de trestie de zahar, siropul de porumb, jeleurile si bomboanele care au o consistenta lipicioasa sunt toate foarte periculoase pentru dinti. Daca dintii nu sunt curatati in mod corespunzator in scurt timp dupa consumul acestor produse, exista toate sansele sa inceapa formarea cariilor.
„In perioada sarbatorilor de iarna se formeaza cariile pe dintii copiilor deoarece mananca foarte multe dulciuri primite de la Mos Craciun. Le recomand parintilor sa ofere mai ales prajituri facute in casa si alimentele bogate in fibre. De asemenea, dupa fiecare gustare dulce, micutii trebuie sa se spele pe dinti sau sa clateasca gurita”, explica dr. Monica Cheregi, medic stomatolog la Cheo Klinik Kids.
Ce se intampla? Unele microorganisme prezente in saliva consuma moleculele de zahar de pe suprafaţa dintilor. In acest fel, se produc acizi care deterioreaza smaltul dintilor si dizolva treptat calciul, cauzand cariile dentare. Netratate, cariile dentare pot produce infectii si pot duce, in final, la pierderea dintelui.
Daca nu pot evita in totalitate alimentele bogate in zahar, este bine ca parintii sa ii invete pe micuti sa se spele regulat pe dinti, dupa fiecare bucatica de zahar consumata.
Aceasta este cea mai buna cale de a preveni caria dentara. De asemenea, medicii recomanda folosirea cu regularitate a atei dentare, controalele stomatologice si periajul profesional.
Sursa

Potrivit unui studiu GSK, patru copii din zece au carii la dintii permanenti, iar peste 90% dintre acestea sunt netratate. Problema ii afecteaza si pe copiii cu varste intre 5 şi 13 ani: 75% dintre ei au carii pe dinţii de lapte si au dantura afectata din cauza dulciurilor.

Este deci momentul in care parintii responsabili ar trebui sa mearga la medicul dentist cu copiii care s-au dedat la prea multe dulciuri.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Alimente care contin mai mult zahar decat ciocolata!

Medicii stomatologi avertizeaza ca zaharul este cel mai mare dusman al dintilor, iar dintre dulciuri, cele mai daunatoare sunt caramelele.

Zaharul alb si brun, sucul de trestie de zahar, siropul de porumb, jeleurile si bomboanele care au o consistenta lipicioasa sunt toate foarte periculoase pentru dinti. Daca dintii nu sunt curatati in mod corespunzator in scurt timp dupa consumul acestor produse, exista toate sansele sa inceapa formarea cariilor. 
„In perioada sarbatorilor de iarna se formeaza cariile pe dintii copiilor deoarece mananca foarte multe dulciuri primite de la Mos Craciun.
Le recomand parintilor sa ofere mai ales prajituri facute in casa si alimentele bogate in fibre. De asemenea, dupa fiecare gustare dulce, micutii trebuie sa se spele pe dinti sau sa clateasca gurita”, explica dr. Monica Cheregi, medic stomatolog la Cheo Klinik Kids.

Descopera lucrurile de care trebuie sa tii cont cand consumi zahar!

Ce se intampla? Unele microorganisme prezente in saliva consuma moleculele de zahar de pe suprafaţa dintilor. In acest fel, se produc acizi care deterioreaza smaltul dintilor si dizolva treptat calciul, cauzand cariile dentare. Netratate, cariile dentare pot produce infectii si pot duce, in final, la pierderea dintelui. 

Daca nu pot evita in totalitate alimentele bogate in zahar, este bine ca parintii sa ii invete pe micuti sa se spele regulat pe dinti, dupa fiecare bucatica de zahar consumata. Aceasta este cea mai buna cale de a preveni caria dentara. De asemenea, medicii recomanda folosirea cu regularitate a atei dentare, controalele stomatologice si periajul profesional.

Citește și: Top 11 cele mai bune filme lansate în anul 2024, conform IMDb! Genuri variate pentru toți cinefilii- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies