Duminica Floriilor. De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita de Florii

Duminica Floriilor. Traditii si superstitii de Florii: De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita
Duminica Floriilor. Traditii si superstitii de Florii: De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita

Duminica Floriilor, o sarbatoare cu mare insemnatate pentru crestini, este anul acesta pe 12 aprilie. Traditii si superstitii de Florii 2020.

 

Floriile marcheaza intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, fiind atunci intampinat cu ramuri de maslin si finic si aclamat ca un adevarat imparat, si inceputul Saptamanii Patimilor. De Florii sunt sarbatoriti si cei care poarta nume de flori.

Duminica Floriilor este precedata de Sambata lui Lazar, ziua i n care Iisus l-a inviat pe Lazar din Betania, la patru zile de la moarte.

In ziua urmatoare, Hristos intra in Ierusalim si este intampinat cu flori si ramuri de maslin. Floriile deschid "Saptamana Mare" sau "Saptamana Patimilor". Din seara de Florii si pana vineri, Vinerea Mare inclusiv, in biserici se tin Deniile.

 

Duminica Floriilor 2020. De Florii e dezlegare la peste

De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare la peste din Postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri.

Cine consuma peste astazi va fi ferit de boli. Citeste aici  6 greseli grave pe care le faci cand gatesti somon

Sarbatoarea Intrarii Domnului în Ierusalim a fost suprapusa cu cea a zeitei romane a florilor, Flora, motiv pentru care a si primit aceasta denumire populara.

De Duminica Floriilor sunt legate nenumarate obiceiuri si traditii, in mediul rural dar si in orase, multe dintre ele fiind, insa, de origine pagana.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre Duminica Floriilor! Care sunt tradițiile și superstițiile de Florii? Iată ce trebuie să mâncăm de Florii și de ce

Duminica Floriilor. Traditii si superstitii de Florii: De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita
Duminica Floriilor. Traditii si superstitii de Florii: De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita

Florii 2020. Traditii si obiceiuri de Florii

In Banat si Transilvania, fetele nemaritate folosesc diverse procedee pentru a afla daca se vor casatori in acest an.

Tinerele necasatorite trebuie sa puna, sambata seara, o oglinda si o camasa sub un par altoit. Dupa ce rasare soarele in ziua de Florii, aceste obiecte sunt folosite pentru a afla norocul in dragoste si cum le va fi sanatatea in timpul anului. Tot duminica se scoate la aerisit zestrea fetelor.

Citeste si: Prapurul de miel. Ce este, de fapt, și de ce este ingredientul esențial pentru drob

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Florii 2020. In unele zone din Romania se spune ca de Florii nu e bine sa iti speli parul ca sa nu albesti. In altele, in schimb, se spune ca podoaba capilara trebuie clatita cu apa sfintita, in care s-a fiert busuioc, pentru a-ti creste parul lung, des si stralucitor.

Dupa ce se intorceau de la slujba de Florii cu ramurile de salcie sfintite, oamenii le puneau la icoane sau la usa casei, pentru a fi protejata tot anul.

Aceste ramuri de salcie se spune ca ar avea proprietati tamaduitoare, ajuta la vindecarea bolilor, aduc noroc si belsug in casa. Credinta populara spune ca matisorii de salcie te feresc de boli. Ca sa scapi de durerile de spate e bine sa iti pui salcie sfintita la sale. Copiii care sunt loviti, simbolic, cu nuielusa sunt feriti de boli si cresc intelepti.

In anumite zone din tara, aceste crengute de salcie sunt puse de fetele nemaritate sub perna pentru a se marita in lunile care urmeaza.

In credinta populara, vremea din Duminica Floriilor arata cum va fi vremea si in ziua de Paste.

Pentru ca aceasta este perioada in care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie sa plantezi pomi inainte de Florii.

Mai exista si traditia ca snururile martisoarelor sa fie agatate in copaci inmuguriti sau infloriti, pentru a avea sanatate si belsug tot anul.

Incepand cu ziua de Florii (Duminica Intrarii in Ierusalim a Domnului) se intra in ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor (Saptamana Mare), in care crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

Masuri speciale impuse de autoritati in Duminica Floriilor si de Inviere din cauza pandemiei de COVID-19

Duminica Floriilor. Cum lumea intreaga este puternic lovita de virusul originar din Wuhan (China), autoritatile romane au anuntat implementarea unor masuri fara precedent pentru Duminica Floriilor, Deniile din Saptamana Mare, precum si slujba de Inviere.

Principalele masuri impuse de autoritati de care trebuie sa tina cont credinciosii din toata Romania:

- Pelerinajul de Florii se suspenda. Ramurile de salcie, binecuvantate in biserica, sunt impartite, la cerere, de voluntari echipati cu manusi si masti de protectie.

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

- In Saptamana Patimilor nu se face sluja Sfantului Maslu de obste.

- Spovedania si impartasanie se fac doar la domiciliu. Preotul trebuie sa respecte masurile de protectie impuse de autoritati.

- Painea sfintita, stropita cu agheasma si vin, cunoscuta sub numele de Pasti, va fi sfintita in Joia Mare, dupa Sfanta Liturghie, si va fi distribuita gratuit credinciosilor in locuri special amenajate in afara bisericilor. Accesul in aceste locuri va fi permis vineri si sambata, inainte de noaptea Invierii, respectandu-se normele sanitare impuse.

- Persoanele in varsta si cei cu probleme de sanatate vor putea primi Pasti de la voluntari, care vor imparti painea sfintita vineri, sambata sau in prima zi de Paste.

- Lumina sfanta va fi adusa si anul acesta de la Ierusalim si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor. Toti reprezentantii trebuie sa poarte masti si manusi si sa respecte distantarea sociala. Voluntarii vor imparti Lumina la casele credinciosilor, acolo unde acestia vor solicita. Credinciosii trebuie sa astepte in fata locuintei.

- Slujba de Inviere se va desfasura anul acesta fara enoriasi.

- In prima zi de Pasti, slujba Vecerniei va avea loc fara participarea credinciosilor.

 

sursa foto: Mediafax Foto



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Drob de miel. 8 retete delicioase pentru masa de Pasti

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies