Durerile de spate pot semnala existenta unor probleme grave de sanatate care afecteaza musculatura, ligamentele, articulatiile, oasele sau rinichii, fiind totodata si principala cauza a incapacitatii de munca la scara mondiala si cauza a o treime din cazurile de invaliditate, potrivit medicilor.
"In multe cazuri, senzatiile neplacute de la nivelul spatelui pot semnala existenta unor problemele mai grave de sanatate care afecteaza musculatura, ligamentele, articulatiile, oasele sau rinichii. Comparând statisticile din 187 de tari, cercetatorii americani si australieni au constatat, recent, ca aproape 10% din populatia lumii, inclusiv copiii, sufera de lombalgii. Mai mult, studiile acestora au aratat ca durerile lombare sunt principala cauza a incapacitatii de munca la scara mondiala si se afla la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de munca", sustine medicul Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic, scrie MEDIAFAX.
Potrivit medicului, cea mai frecventa cauza a durerilor de spate este leziunea unui muschi sau a unui ligament, determinata de o intindere necorespunzatoare, de o greutate corporala excesiva, de ridicarea unor greutati sau de dormitul intr-o pozitie inconfortabila.
" Durerile pot aparea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere insotita de amorteala. In aceste cazuri se recomanda, in general, repaus fizic si caldura locala. Se interzice caratul greutatilor, statul in picioare sau in frig, iar medicatia decontracturanta a musculaturii si antiinflamatorie se prescrie doar de catre medic, pentru ca medicamentele pot avea efecte secundare, in special gastro-intestinale", mai spune dr. Manea.
O alta cauza a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problema de sanatate ce consta in degenerarea articulatiilor si, implicit, in deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratata numai de catre medicii specialisti, in urma unor investigatii amanuntite.
Şi hernia de disc, adica ruperea unui disc intervetebral determinata de presiunile create asupra coloanei in urma efortului fizic intens sau a unor traume, poate cauza dureri de spate. De multe ori, in astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul partii inferioare a spatelui, feselor si membrelor inferioare. "In faza acuta, se recomanda prezentarea de urgenta la medic, iar in recuperare, sedinte de fizioterapie, elongatii, mobilizare vertebrala si masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizeaza sistemul David si kinetoterapia. In cazurile grave, atunci când examenele RMN o indica, poate fi necesara si interventia chirurgicala", explica medicul.
O alta posibila cauza a durerilor de spate este fibromialgia. "Fibromialgia este o afectiune cronica manifestata prin oboseala, depresie si dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor in cel putin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a soldurilor. Şi in astfel de cazuri, doar medicul poate prescrie un tratament, in functie de fiecare pacient in parte", a adaugat dr. Ioan Manea.
Specialistii mentioneaza, in acelasi context, si osteoporoza, care cauzeaza, o data cu inaintarea in vârsta, o scadere a rezistentei oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, intinderile zilnice, ridicarea unei oale, caratul unei sacose de la piata sau o cazatura pot determina fracturarea oaselor slabite.
" Problema poate fi remediata printr-un tratament adecvat si prin interventie chirurgicala. In plus, o infectie, diabetul, o boala a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, in cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depisteaza insa prin investigatii suplimentare si se trateaza doar la recomandarea medicului. Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine ca orice persoana cu o astfel de suferinta sa consulte un medic atunci când problemele se acutizeaza, pentru a primi tratamentul potrivit", conchide medicul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro