Un om obisnuit petrece in medie peste 4.000 de ore la dus in decursul vietii sale.
Numai ca toata aceasta perioada de timp este pierduta in zadar, daca persoana in cauza nu cunoaste acele detalii care fac diferenta dintre un dus energizant si unul care are ca efect cresterea starii de somnolenta, dupa cum reiese dintr-un studiu recent.
Se pare ca dusul facut de dimineata are efect energizant doar daca sunt respectate niste reguli clare, altfel acesta are efecte contrare intentiei celor care prefera sa se spele dimineata.
Motivul acestei recomandari? Ei bine, atunci cand iesim dintr-un dus fierbinte si organismul nostru intalneste aer mai rece, aceasta diferenta de temperatura duce in mod sigur la o scadere subita a temperaturii corporale, fapt ce provoaca si o linistire si calmare a mintii.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pentru energizarea atat de trebuincioasa dimineata, specialistii care au studiat diversele tipuri de imbaiere si efectele lor asupra organismului uman recomanda dusurile alternative calde-reci.
Conform sfaturilor acestora, dupa terminarea dusului propriu-zis, cu efect principal de curatare a pielii, trebuie intrat sub un jet de apa cat se poate de rece, pentru o perioada de circa 30 de secunde. Dupa acest moment, trebuie intrat sub un dus cat se poate de fierbinte, unde se sta de asemenea timp de 30 de secunde.
Aceasta alternare rece-fierbinte are ca efect dilatarea vaselor capilare, cresterea fluxului sangvin si stimuleaza per total intreg organismul.
Spre final, inainte de a iesi din cada, expertii recomanda înca o secventa de dus rece care sa dureze tot 30 de secunde, nu mai mult.Sursa: www.descopera.ro