Indulcitorii artificiali (edulcorantii) sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii sau chiar fara calorii si este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a obtine acelasi efect.
E950 – acesulfam – este de 130-200 de ori mai dulce decat zaharul si nu are valoare energetica. Doza zilnica admisa este de 15 miligrame per kilogram de greutate corporala. Nu trebuie administrat copiilor, femeilor gravide sau care alapteaza. Contine o substanta cunoscuta cu potential carcinogen, iar expunerea pe termen lung la aceasta substanta produce dureri de cap, depresie, greata, tulburari de vedere, afectiuni hepatice, renale si chiar cancer.
E95 – aspartam – puterea de indulcire este de 150-200 de ori mai mare decat a zaharului, continand putine calorii. Doza zilnica acceptata este de 40 mg/kg greutate corporala. Este utilizat in peste 6.000 de produse alimentare. Contraindicat persoanelor care sufera de fenilcetonurie. Aspartamul este un indulcitor extrem de controversat. Intre reactiile adverse produse de consumul acestuia, confirmate de studii clinice, sunt durerile de cap, depresia, cresterea poftei de mancare.
E954 – zaharina – nu are valoare calorica. Puterea de indulcire este de 300-500 de ori mai mare decat a zaharului. Nu este metabolizata in organism, fiind eliminata cu urina. Exista suficiente probe ca zaharina e cancerigena la animale, dar lipsesc datele referitoare la om. Doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg greutate corporala. Un inconvenient al utilizarii zaharinei este posibilitatea declansarii unor reactii adverse cauzate de intoleranta unor clase de compusi numite sulfonamide (preparate antibacteriene) fata de zaharina. Prin urmare, fiti vigilenti daca utilizati acest edulcorant concomitent cu medicamente ca Biseptol, Cotrimoxazol etc. Dieteticienii sunt de parere ca utilizarea zaharinei ar trebui limitata in cazul sugarilor, copiilor si femeilor insarcinate.
E952 – acid ciclamic (ciclamat) are o putere de indulcire de 25-30 de ori mai mare decat a zaharului. Doza zilnica admisa este de 11 mg/kg greutate corporala. Acidul ciclamic provoaca tumori maligne de vezica la sobolani. Are gust amar, dar care poate fi atenuat daca este amestecat cu alti edulcoranti intensi.
Sursa
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro