Eclipsă de soare pe 2 iulie. Vor exista 2 minute de beznă totală. Unde va fi vizibilă și de la ce oră

Eclipsă de soare pe 2 iulie.  Vor exista 2 minute de beznă totală. Unde va fi vizibilă și de la ce oră
Eclipsă de soare pe 2 iulie. Vor exista 2 minute de beznă totală. Unde va fi vizibilă și de la ce oră

Eclipsa de soare va fi vizibilă din Chile, epicentrul astronomiei mondiale, dar și într-o parte a regiunii Pacificului și din Argentina.

Chile, epicentrul astronomiei mondiale datorită prezenței unora dintre cele mai performante telescoape din lume, urmează sa fie marți martorul privilegiat al unei eclipse totale de soare. Eclipsa va fi vizibilă, de asemenea,  într-o parte din regiunea Pacificului, precum și din Argentina, relatează AFP.

Fenomenul astronomic va începe la ora locală 13:01 (17:01 GMT) în Oceanul Pacific, iar banda de totalitate, cu o lățime de peste 150 de kilometri, va ajunge pe coastele chiliene la 16:38 (20:38 GMT), după care va traversa sudul Argentinei, potrivit Fundaţiei chiliene din domeniul astronomiei.

Două minute de întuneric total

Vor exista două minute de obscuritate totală în plină zi, însoțite de o temperatură scăzută cu trei până la patru grade Celsius datorită umbrei lunii, care se va interpune între Soare și Terra.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

În Chile, unde se află peste 45% dintre sistemele de observații astronomice la nivel mondial, urmează să fie prezenți circa 30,000 de turiști, oameni de știință, vânători de eclipse, pasionați de atronomie sau

doar curioși. Vremea se anunță a fi una favorabilă, în nordul țării vor exista condiții de cer senin, conform meteorologilor.
Confrom observatorului de La Silla situat la 2.400 de metri altitudine şi administrat de Organizaţia europeană pentru observaţii astronomice în emisfera australă (ESO), ”se întâmplă foarte rar ca o eclipsă de soare să se producă chiar deasupra unui observator ştiinţific profesional, care deţine telescoape de mari dimensiuni”.

Datorita cerului senin si climei uscate, nordul Republicii Chile găzduieste diferite observatoare, cum ar fi Paranal, care adăposteşte cel mai mare telescop optic de pe planetă, precum şi radiotelescopul Alma.

De anul viitor, după inaugurarea Telescopului Gigant Magellan (GMT), precum şi a Telescopului European Extrem de Mare (E-ELT), Chile va concentra 75% din observaţiile astronomice la nivel mondial.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies