Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase și speciale perioade ale unei femei. În timpul sarcinii, este recomandat ca viitoarele mămici să meargă la medic pentru teste și ecografii. Află din rândurile de mai jos când este necesar să fie făcute ecografiile în timpul sarcinii!
Mona Zvâncă, doctor în științe medicale, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre când este necesar să se facă ecografiile în timpul sarcinii.
Ce este ecografia morfofetală, și când se face
Ecografia morfofetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului, care se face la sfârșitul primelor trei luni de sarcină, mai precis, 11-14 săptămâni. Pe durata primului trimestru, evaluările ecografice se fac lunar, sau la recomandarea unui medic specialist.
“Este o ecografie extrem de detaliată, sau poate chiar cea mai detaliată. Se face din momentul în care avem o structură cât de cât apropiată de cea a unui om, adică este sfârșitul primelor trei luni de sarcină, 11-14 săptămâni. Ecografia se folosește de foarte mult timp și nu s-a dovedit a avea vreun efect nociv asupra mamei sau a copilului.
Citește și: Fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Cum poți deveni mamă, atunci când pare imposibil
Citește și: Ce poți să mănânci când alăptezi. Care sunt alimentele permise?
Ce informații primesc viitoarele mămici la morfologia fetală
Ecografia morfofetală informează viitoarele mămici despre cât de sănătos este fătul, dacă s-a dezvoltat corespunzător, sau dacă are tot ce îi trebuie în corpul acestuia. Cu toate astea, fătul nu este dezvoltat nici măcar la finalul sarcinii, deoarece se dezvoltă foarte mult după naștere.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“Dacă copilul este sănătos, asta este concluzia finala. Dacă s-a dezvoltat bine, dacă are tot ce ii trebuie in corpul lui, și în final, dacă aceste lucruri funcționează bine. Copilul nu este dezvoltat nici măcar la finalul sarcinii, deoarece se dezvoltă foarte mult după naștere”, a mai spus ea.
Totodată, tăticii au voie sa asiste la ecografie, acum că s-au rărit restricțiile din perioada pandemiei.
“Au fost limitări în perioada de pandemie, acum s-au rărit aceste restricții. Unii tătici vin din propria plăcere, vin din curiozitate, alții vin ca sunt aduși”, a menționat aceasta.
Citește și: Ce este preeclampsia și cum o poți trata. ,,Este bine ca tensiunea să fie măsurată”
Testele genetice pentru graviduțe
Teste genetice sunt neinvazive, adică nu presupun un pericol. Ele reprezintă un test de sânge în care se analizează fragmentele de ADN fetal, mai exact, material genetic al fătului care circulă în corpul uman, al mamei. Testul este, de asemenea, o tehnică foarte bună care probabil va avea un viitor, însă nu sunt 100% sigure, deci dacă se dorește să se afle dacă fătul are sau nu boli genetice, aceste teste nu sunt recomandate.
“Începem să cunoaștem foarte multe boli genetice, pe lângă sindromul down care este, categoric, cea mai frecventă. Genetica, ca știință, a progresat foarte mult și a apărut ceea ce se cheamă teste genetice neinvazive, adică ele nu presupun un pericol, o intervenție oarecum invazivă și care se pună în pericol eventual fătul. Este un simplu test de sânge în care se analizează fragmentele de ADN fetal, deci material genetic al fătului care circulă în corpul uman, al mamei. Problema este că el nu este un test 100%, este o tehnică foarte bună care probabil va avea un viitor mare, și va înlocui sperăm această miocenteză. Nu sunt 100% sigure, dacă vrem să aflăm dacă copilul are sau nu boli genetice, aceste teste nu sunt recomandate”, a încheiat ea.
Citește și: De ce se modifică sânii în sarcină
Citește și: DESCOPERĂ: Ce înseamnă dacă visezi că naști