Efectele stresului asupra ta

Efectele stresului asupra ta
Efectele stresului asupra ta

Cand intri intr-o perioada stresanta, greutatea ta o ia razna? Afla de la noi ce spun medicii despre teorie

Cand intri intr-o perioada stresanta, greutatea ta o ia razna? Afla de la noi ce spun medicii despre teoria conform careia stresul ar putea sa fie responsabil pentru acumularea kilogramelor.

Atunci cand percepi sstres, corpul tau intra pe modul lupta sau fugi, eliberand adrenalina care te ajuta sa lupti impotriva amenintarii ce iti provoaca anxietate. Ca sa capeti energia de care ai nevoie sa faci fata acestei amenintari, corpul tau elibereaza si zahar si glucoza in fluxul sangvin.

In momentul in care adrenalina dispare si nivelul glicemiei scade, hormonul stresului, cortizolul, apare pentru a-ti oferi un plus de energie care sa te ajute sa lupti in continuare. Corpul nostru este setat biologic sa supravietuiasca.

Efectele stresului asupra ta
Efectele stresului asupra ta[Sursa foto: PixaBay]

Cortizolul creste apetitul

Intrucat cortizolul stimuleaza eliberarea insulinei, astfel incat sa mentina constant nivelul de zahar din sange, ti se poate decansa pofta de zahar, ori poti experimenta un apetit mai crescut in general.

Daca cedezi in fata acestor pofte intense, vei ajunge cu siguranta la luarea in greutate. Studiile arata ca persoanele obeze tind sa aiba un raspuns al cortizolului crescut in perioadele de stres.

Efectele stresului asupra ta
Efectele stresului asupra ta[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Cortizolul nu iti va provoca doar foame, dar iti si va incetini metabolismul in acelasi timp, reprezentand un mecanism care te ajuta sa economisesti energia, astfel incat sa poti face fata amenintarilor.

Cortizolul poate reduce de asemenea masa musculara. Muschiul arde combustibil mai repede decat grasimile, de aceea, atunci cand corpul este stresat, vrea sa stocheze grasime. Aceasta scadere a masei musculare poate sa duca si ea la cresterea in greutate. Iata care sunt modurile concrete in care stresul poate duce la kilograme in plus:

Mancatul compulsiv

Pentru multi dintre noi mancarea devine un fel de refugiu, o modalitate de a calma emotiile, ori o bucurie temporara, cand nu exista alte motive de bucurie.

Esti mai predispusa sa mananci o caserola de inghetata dupa o despartire, ori o ciocolata intreaga dupa o zi grea la birou. Alimentele cu gust bun elibereaza dopamina, substanta care da instant o stare de bine. Insa aceste alimente sunt bogate in calorii si nu aduc beneficii pe termen lung, ci doar pe termen scurt, pe termen lung construind o noua problema, cea a kilogramelor in plus. Mancatul compulsiv poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase si la acumularea de kilograme.

Consumul de alcool

Cand o zi lunga iti aduce stres, poti ajunge sa te pierzi si sa iti construiesti o rutina nesanatoasa de un pahar pe zi. Apoi un pahar se transforma in mai multe si devii incet dar sigur dependent de alcool. Alcoolulprovoaca eliberarea hormonului fericirii, dopamina. Insa efectele calmanteale alcoolului sunt temporare. In plus, afecteaza calitatea somnului. Alcoolul conduce si el la cresterea in greutate.

Saritul peste mese

Desi daca sari pestemese nu provoaca in sine o crestere in grreutate, poate avea o astfel de consecinta intrucat ai tendinta de a manca mult mai mult apoi, in special in a doua parte a zilei, seara.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mai putin somn

Pentru sanatatea ta generala, este important sa dormi bine, intrucat corpul se regenereaza prin somn. Daca nu dormi suficient, corpul elibereaza grelina, hormonul care creste pofta de mancare. In plus, atunci cand te simti obosita si nu te poti concentra, sunt sanse mult mai mari sa apelezi la gustari nesanatoase.

Citeste si: Ce înseamnă bullying. Care sunt efectele acestui fenomen

Citeste si: Ce sa iti spui cand te simti coplesita



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu au rămas fără bani în vacanță. Ce au făcut cei doi soți în miez de noapte? „Nu sunt bancomate.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies