Cand intri intr-o perioada stresanta, greutatea ta o ia razna? Afla de la noi ce spun medicii despre teorie
Cand intri intr-o perioada stresanta, greutatea ta o ia razna? Afla de la noi ce spun medicii despre teoria conform careia stresul ar putea sa fie responsabil pentru acumularea kilogramelor.
Atunci cand percepi sstres, corpul tau intra pe modul lupta sau fugi, eliberand adrenalina care te ajuta sa lupti impotriva amenintarii ce iti provoaca anxietate. Ca sa capeti energia de care ai nevoie sa faci fata acestei amenintari, corpul tau elibereaza si zahar si glucoza in fluxul sangvin. In momentul in care adrenalina dispare si nivelul glicemiei scade, hormonul stresului, cortizolul, apare pentru a-ti oferi un plus de energie care sa te ajute sa lupti in continuare.
Cortizolul creste apetitul
Intrucat cortizolul stimuleaza eliberarea insulinei, astfel incat sa mentina constant nivelul de zahar din sange, ti se poate decansa pofta de zahar, ori poti experimenta un apetit mai crescut in general. Daca cedezi in fata acestor pofte intense, vei ajunge cu siguranta la luarea in greutate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cortizolul nu iti va provoca doar foame, dar iti si va incetini metabolismul in acelasi timp, reprezentand un mecanism care te ajuta sa economisesti energia, astfel incat sa poti face fata amenintarilor.
Mancatul compulsiv
Pentru multi dintre noi mancarea devine un fel de refugiu, o modalitate de a calma emotiile, ori o bucurie temporara, cand nu exista alte motive de bucurie. Esti mai predispusa sa mananci o caserola de inghetata dupa o despartire, ori o ciocolata intreaga dupa o zi grea la birou. Alimentele cu gust bun elibereaza dopamina, substanta care da instant o stare de bine. Insa aceste alimente sunt bogate in calorii si nu aduc beneficii pe termen lung, ci doar pe termen scurt, pe termen lung construind o noua problema, cea a kilogramelor in plus. Mancatul compulsiv poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase si la acumularea de kilograme.
Consumul de alcool
Cand o zi lunga iti aduce stres, poti ajunge sa te pierzi si sa iti construiesti o rutina nesanatoasa de un pahar pe zi. Apoi un pahar se transforma in mai multe si devii incet dar sigur dependent de alcool. Alcoolulprovoaca eliberarea hormonului fericirii, dopamina. Insa efectele calmanteale alcoolului sunt temporare. In plus, afecteaza calitatea somnului. Alcoolul conduce si el la cresterea in greutate.
Saritul peste mese
Desi daca sari pestemese nu provoaca in sine o crestere in grreutate, poate avea o astfel de consecinta intrucat ai tendinta de a manca mult mai mult apoi, in special in a doua parte a zilei, seara.
Mai putin somn
Pentru sanatatea ta generala, este important sa dormi bine, intrucat corpul se regenereaza prin somn. Daca nu dormi suficient, corpul elibereaza grelina, hormonul care creste pofta de mancare. In plus, atunci cand te simti obosita si nu te poti concentra, sunt sanse mult mai mari sa apelezi la gustari nesanatoase.
Citeste si: Ce înseamnă bullying. Care sunt efectele acestui fenomen
Citeste si: Ce sa iti spui cand te simti coplesita