Ela Crăciun vine în ajutorul cititorilor blogului său şi apelează la sfaturile unui nutriţionist pentru a analiza ce produse de post sunt bune pentru sănătate şi care dintre ele sunt daunătoare sănătăţii organismului.
Spre exemplu, margarina, pateul vegetal, crenvurştii vegetali şi produsele din soia sunt printre cele mai folosite de cei care ţin post, dar nu sunt deloc recomandate de nutriţionişti.
“Preferatele mele în post sunt supa de linte, salata de avocado, hummus, fructe, orez cu legume sau quinoa, pastele cu sos pesto, supa de roşii şi ciorba de burtă vegană. Cam astea sunt variantele mele sănătoase, nu mor de foame şi mă şi hrănesc bine.
• Margarina
• Pateul vegetal
• Brânza tofu
• Crenvurşti/ cârnaţi vegetali
• Şniţele din soaia
• Lapte din soia
• Caşcaval de post
• Iaurt vegetal
• Chipsuri
Atenţie mare şi la cantitatea de zahăr şi E-urile
Vedeta a găsit înlocuitori sănătoşi pentru margarina, pate vegetal şi laptele din soia.
„Margarina am înlocuit-o cu untul de cocos făcut în casă. Pateul vegetal l-am înlocuit cu avocado amestecat cu ciuperci, măsline şi alte legume, iar laptele îl pregătesc din migdale puse la înmuiat peste noapte pe care le amestec cu apă călduţă şi le blenduiesc”, adaugă vedeta.
Dr. Ruxandra Pleşea, nutriţionistul la care a apelat Ela Crăciun, a explicat de ce produsele de post conţin atât de mulţi conservanţi periculoşi.
„Sunt sigură că ştiţi, dar vreau să vă reamintesc că mare parte din produsele de post conţin aditivi alimentari, rolul lor fiind de a le face mai gustoase şi cât mai aproape de gustul original. Este de evitat consumul de produse care au calorii goale pentru că ele stau la baza bolilor omului modern: diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer.