Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații cu privire la redeschiderea școlilor. Ce schimbări vor avea loc?
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii care nu au reușit să-și închieie mediile la anumite materii în timpul orelor online, vor recupera cursurile.
Sorin Cîmpeanu, despre recuperarea orelor pierdute la cursurile online
„Va trebui să modificăm, spre exemplu, regulamentul de organizare și funcționare, care dă dreptul profesorului să încheie media pe semestrul I cel mai târziu la 4 săptămâni de la începerea semestrului II- 8 februarie până pe 7 martie sunt cele patru săptămâni.
Citeste si: Sorin Cîmpeanu, despre schimbările privind examenele naționale: „Nu poţi anunţa..."
Sorin Cîmpeanu a făcut o declarație fermă cu privire la redeschiderea școlilor, și anume că nu-și dorește ca elevii să continue cu școala online, mai ales în cazul recuperării orelor pierdute pe parcursul acestor săptămâni.
„Va trebui să fie o recapitulare sintetică, cât se poate de eficientă și oricum particularizată la ceea ce a pierdut elevul. Profesorul poate că a predat, dar indicatorul relevant este ceea ce a reușit elevul să asimileze.
Deci, diagnostic, obținut prin evaluări, prin simulări, după care, văzând pierderile și locul acestor pierderi, se intervine cu acțiuni remediale personalizate. E nevoie de fiecare cadru didactic”, a precizat ministrul.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Dacă nu vom avea o prezență fizică posibilă, va fi o mare, mare problemă”, a subliniat ministrul.
El a spus însă că, optimist din fire, „nu vrea să ia în calcul scenariul” unei școli exclusiv online. „Tocmai de aceea, mi-am autolimitat dreptul de a introduce în online școala românească dincolo de 8 februarie”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.Citeste si: Bulgaria a redeschis şcolile, după reducerea numărului de cazuri! Se apropie sfârşitul pandemiei?
Sorin Cîmpeanu susține că orele recuperate în timpul cursurilor online vor avea loc și în zilele de sâmbătă.
„După orele normale, vor trebui organizate acțiuni de recuperare, aceste acțiuni remediale, deci după ore. Va fi un volum de ore mai mare, evident. Pentru elevi e un efort mai mare, pentru profesori un efort mai mare, care va trebui să fie plătit. Dacă este nevoie de organizare la nivelul zilei de sâmbătă va decide fiecare cadru didactic, în funcție de volumul pierderilor pe care îl va identifica.
Ministrul Educației a precizat că profesorii vor fi plătiți în plus pentru recuperarea orelor, iar pentru acest lucru s-a indendificat un fond de finanțare din bani europeni.
„Ordonanţa de Urgenţă 178 are prevăzut un cuantum de 200 de lei pe lună per elev, e vorba de 500 de lei pe lună, dacă o şcoală are 1.000 de elevi care sunt în situaţia în care au nevoie de acţiuni remediale- şi este un exemplu deloc departe de realitate – vor fi 500.000 de lei, deci 100.000 de euro, pe care Ordonanţa spune că îi poţi duce către plata utilităţilor şi către plata salariilor pentru acţiuni remediale. Eu, ca ministru, insist la construcţia bugetului să crească costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale, unde intră utilităţile, şi să degrevăm aceste sume de cheltuielile materiale, să meargă totul către plata profesorilor, către acţiuni remediale”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă școala se va prelungi și în vară, ministrul educației a subliniat că nu-și dorește acest lucru. Examenele naționale trebuie organizate la datele deja stabilite, cu prezență fizică, conform lui Sorin Cîmpeanu.